naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

           

ARHIVA (11) Jun 2008 - Septembar 2008.

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE
FIPRESCI U 2007. GODINI

Naši članovi učestvovali su  u
međunarodnim festivalskim
žirijima kritike i u protekloj 2007. godini. Početkom februara u žiriju kritike FIPRESCI u sekciji "Panorama"  na 58. izdanju prestižnog Berlinskog festivala učestvovao je Dinko Tucaković dok je Saša Radojević krajem marta bio član žirija kritike na 20. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu. Krajem jula na filmskom festivalu u Motovunu (Hrvatska) član međunarodnog žirija kritike bio je  Ivan Karl. Sredinom oktobra u međunarodnom žiriju kritike 56. festivala autorskog filma u Manhajmu i Hajdelbergu učestvovao je Saša Janković..

         

MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE

FIPRESCI U 2006. GODINI

Učešće naših članova u međunarodnim festivalskim žirijima kritike i tokom 2006. godine bilo je veoma zapaženo. Na festivalu u Friburgu žirijem je predsedavao predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić. Na prestižnom festivalu u Veneciji na Mostri u radu žirija učestvovala je Sandra Perović.
U
Rigi na festivalu Arsenal krajem septembra kao član međunarodnog žirija učestvovao  je Goran Gocić.

         

U Kijevu na
festivalu Molodist krajem oktobra kao član međunarodnog žirija kritike učestvovao je  Saša Janković (gore na slici).
U Hihonu (Španija) krajem novembra član međunarodnog žirija bio je Ivan Karl..

      

Generalni sekretar FIPRESCI Klaus Eder više puta je posetio Srbiju i našu nacionalnu sekciju FIPRESCI..

Sastanak članova FIPRESCI Srbije. Sredinom avgusta 2007. godine u Vrnjačkoj Banji je održan godišnji sastanak članova srske sekcije FIPRESCI..


Tradicionalna FIPRESCI radionica filmske kritike na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji održana je 14. i 15. avgusta 2006. godine na temu "Mesto i uloga filmske kritike u vremenu tranzicije"..

Naši kritičari na filmskim
festivalima u svetu.

Kao članovi žirija kritike FIPRESCI članovi naše sekcije  učestvovali su na mnogim prestižnim filmskim festivalima širom sveta..

 

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


Specijalne nagrade FIPRESCI Srbija 2007

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolji film
2007. dodeljena je filmu "Klopka" Srdana Golubovića..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najboljeg
reditelja 2007. dodeljena je Dejanu Zečeviću..

Predstavnik FUJIFILM-a Dimče Stojanovski (levo)
pozdravlja prisutne u dvorani Kinoteke..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolju glumicu

2007. dodeljena je
Mileni Dravić..

Nagrada FIPRESCI Srbije za najboljeg glumca  2007. dodeljena je Nebojši Glogovcu..

Najbolji film 36-og Beogradskog FEST-a prema oceni žirija kritike FIPRESCI je ruski film "12" Nikite Mihalkova..

FIPRESCI u svetu

Naša sekcija jedna je od 50 nacionalnih sekcija u svetu. Saznajte više o Međunarodnoj federaciji filmskih kritičara

Kritičari FIPRESCI

Upoznajte se sa našim članovima čitajući njihove tekstove u magazinima i dnevnim novinama

Prijavite se na
mailing listu


Ukoliko želite biti na
vreme informisani o svim aktivnostima FIPRESCI

Samo za članove

Deo sajta rezervisan samo za članove
FIPRESCI

 

 

Danko Ješić: MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ČAČKU - ANIMANIMA 08. Velika nagrada "ZLATNI ŠTIFT" & Specijalno priznanje za najbolju režiju dodeljena japanskom filmu "KUĆA OD KOCKICA".
Ove godine sam imao izuzetnu čast da budem član žirija na drugoj „Animanimi“, u društvu Martina Vandasa producenta iz Češke i Janesa Hendriksa, animatora iz Južne Afrike. Pored već tradicionalnog gostoprimstva po kojem je ovaj festival i ranije bio poznat, ove godine su organizatori mogli da se podiče nedavno renoviranom bioskopskom salom Doma kulture i sjajnim programom.
U zvaničnom programu našlo se čak 70 filmova iz 29 zemalja, a u ostalim festivalskim programima prikazano je još stotinak filmova. Posebnu pažnju su privukle specijalne projekcije filmova pionira francuske animacije, program brazilske animacije i dugometražni češki lutka-film „Jedne noći u jednom gradu“
..


 
 

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MILANA NIKODIJEVIĆA "OD FAJRONTA DO SVITANJA" U MUZEJU JUGOSLOVENSKE KINOTEKE.
"Kao verovatno i najveći deo knjige pred Vama, i ovaj p(redg)ogovor pisan je u ono vreme koje skandinavci nazivaju veštičiji čas, kada su kafane sa kockastim stoljnacima označile fajront, svira dobra muzika na radiju, pred vama je beli list hartije ili trepteći ekrana kompjutera, a do svitanja je daleko. Milan Nikodijević, vlasnik je dubokog (radio)foničnog glasa i o tom mediju zna gotovo sve. Preko tri decenije je vezan za, osmišljava, i već dugo vodi jedinstveni festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Televizijski i filmski autor, i odnedavno, kako se dosetio vlastite školske spreme, docent na katedri za produkciju, filmske akademije u Novom Sadu. Milan piše i knjige. Najčešće desnom rukom. Urednik je najdugovečnije filmske biblioteke u zemljama nastalim posle 1991. na teritoriji Srbijice. Gurman, šarmer, boem ... Suprug, otac, i verovali ili ne, deda (a rođen tek nedavne 1956.).."

 

Borislav Anđelić: 33. FILMSKI FESTIVAL U TORONTU - LOV NA OSKARE.
Bogat i raznovrstan program. Preko 312 filmova iz 64 zemlje.

Sa 33. Filmskim festivalom u Torontu, održanim od 4. do 14. septembra, počela je sezona lova na Oskare. U nemilosrdnoj borbi za primat u sve brojnijoj porodici filmskih festivala, kojim dominiraju, već godinama, takmičarski festivali u Evropi, u Berlinu, Kanu i Veneciji, međunarodni filmski festival u Torontu, tokom godina, svojim netakmičarskim karakterom i uz podršku snažne američke komercijalne kinematografije, postao je mesto “poslednjeg obračuna” potencijalnih kandidata za Oskara. Mnogi moćni producenti započinju svoju marketinšku akciju u konkurenciji za Oskara upravo ovde u Torontu, gde im se pruža šansa da promovišu i istaknu svoje kandidate i dobiju odgovarajuću repliku od medija i publike u vidu kritičkog mišljenja, koje im može pomoći u daljoj promociji budućih pobednika ili barem obezbediti snažnu podršku publike u daljoj sudbini filmova na kasama širom sveta..

 

Dinko Tucaković: "REKVIJEM ZA SNOVE".
Povodom trijumfa filma RVAČ Darena Aronovskog u Veneciji.
U nedelji u kojoj je jedan Tomislav postao «neverni Toma», na zaista najstarijem evropskom filmskom festivalu, «Mostri» u Veneciji, pobedio je film ’Rvač’. Naravno, domaća javnost koja je sa ovog festivala u najstarijem štampanom mediju u Srbiji bila izveštavana, dobila je utisak da je tamo sve propalo i da samo postoji neki Slama (slovački reditelj diskutabilnih vednosti), a da je sve ostalo samo mlaćenje prazne, iste, zato publika i nije imala priliku da sagleda veću sliku i valere u svim tonovima sive, koje nisu ni crno, ni belo. Veliki svetski festival, je veliki i po hrabrosti da promoviše neke nove energije i vrednosti.
Ovo je nastavak one priče iz Kana kad su kritičari i poneka manekenka prezreli, poslednji film predsednika Evropske akademije za film, Vima Vendersa (1945) PUCNJAVA (SNIMANJE) U PALERMU. Ali Vim uzvraća udarac
..

 

Vladan Petković: 14. FILMSKI FESTIVAL U SARAJEVU.
14. Sarajevo Film Festival završen je u subotu prvom pobedom jednog hrvatskog filma, "
Buick Riviera" Gorana Rušinovića osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film, glavni glumci Leon Lučev i Slavko Štimac podelili su nagradu za najboljeg glumca, kao i nagradu FIPRESCI. Nagrada za najbolju glumicu pripala je Ayci Damgaci iz turskog filma "Moj Marlon i Brando", a specijalna nagrada žirija austrijskom fimu "Mart" Klausa Handla. S obzirom na konkurenciju i sastav žirija- turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, britanski redatelj Hugh Hudson, hrvatska glumica Marija Škaričić, direktor kompanije Match Factory Michael Weber, i umjetnička ravnateljica Taormina Film Festivala Deborah Young, i podatak da je Buick Riviera u Puli osvojio samo nagradu za najbolji scenario i bio (ubedljivo) proglašen najboljim filmom po oceni 11 stranih novinara i kritičara, Pula Film Festival bi trebalo ozbiljno da se zapita o svom izboru žirija ..

 

Borislav Anđelić: 14. FILMSKI FESTIVAL U SARAJEVU.
Na marginama 14. Filmskog festivala u Sarajevu. Regionalnim takmičarskim programom dominirale teme smrti, nasilja i beznađa.
Ukupna ponuda filmova na ovogodišnjem 14. filmskom festivalu u Sarajevu je, i ove godine bila bogata i uprkos, mnogih već ranije na festivalima viđenih filmova, bila je izuzetno informativna, uz visok nivo posećenosti kako od strane publike, tako i brojnih gostiju iz inostranstva. U glavnom fokusu manifestacije je, kao i prethodnih godina, regionalni takmičarski program, koji postaje iz godine u godinu sve prestižniji i od crvenog tepiha uz prisustvo autora i kreatora filmova, pleni medijsku i pažnju publike a svojim provokativnim temama, bez obzira na konačne umetničke rezultate, izaziva dalje pro et contra polemike..

 

Dinko Tucaković: "ČUVAR FILMSKOG ZAMKA".
In memoriam Sidni Polak (Sydney Pollack, 1934 – 2008).

U vreme procvata ’novog Holivuda’ generacije Lukasa (Lucas), Milijusa (Millius) ili Ričardsa (Richards) ako bi ste hteli da ’prozovete’ nekog kao lošeg reditelja, među prvima se nametao Sidni Polak - Svaštar, producent, scenarista, glumac, TV reditelj, kasnije i filmski reditelj, za kojeg se tvdilo da je upropastio nekoliko najboljih scenarista u biznisu, recimo’ Džeremaju Džonsona’ (Jeremiah Johnson) Milijusa ili ’Jakuzu’ (Yakuza) braće Šreder (Schraeder). Sin imigranata, ruskog boksera i poljsko-jevrejske alkoholičarke, tražio je nešto veće od života i završio u Njujorku u glumačkim krugovima..

 

 

Dinko Tucaković: MANJE OD 6 A VIŠE OD 8 SRPSKIH FILMOVA O 1968.
"Verujem jer je apsurdno!" tvrdio je hrišćanski filozof Tertulijan, "Verujem jer je nemoguće" govorili su oni koje sada kolokvijalno zovem šezdesetosmaši. U tom smislu manje od 6 a više od 8 je sasvim legalna matematička operacija. Ili kako bi to govorio još aktivni prorok Robert Cimerman (Robert Zimermann) alias Bob Dilan (Bob Dylan), ’... i ako se 6 pretvori u 9, baš me briga’. Istu pesmicu pevao je blagopočivajši Džimi Hendriks (Jimmy Hendrix), samo na drugi način isa distorzijom I da ne zaboravimo Džonija Štulića, rođenog kao Branimira, ’ 8 i 6, 6 i 8 , ali nikada više ’68’. Ali ako kroz ovaj bermudski ideološki trougao provučemo nejako tkanje srpskog filma, rezultat možda može da bude i iznenađujući. Jer junaci priče su filmski reditelji, gloduri, komesari, vizionari, DB-ovci, pokajnici..

 

Ivan Karl o filmu "MRAČNI VITEZ" Kristofera Nolana.
Čovek šismiš nastao iz crteža Boba Kejna nije imao naročite sreće sa igranim adaptacijama. Dve serije, bioskopska snimljena u vreme drugog svetskog rata tematski daleko od stripovske inačice u kojoj je Brus Vejn prikazan kao FBI agent i televizijska emitovana neke dve decenije kasnije sa Adamom Vestom u šarenom kostimu i kemp okruženju, osim kurioziteta nisu ostavile neki upečatljiviji trag. Filmsku verziju utemeljio je Tim Barton 1989. godine i do dana današnjeg bilo je to najbolje čitanje izvornog predloška. Manje zbog sopstvenih kvaliteta, više zbog mana nastavaka koji su sledili, a dotakli dno četvrtim izdanjem, epizodom BETMEN I ROBIN Džoela Šumahera koji je pre tog snimio i relativno gledljiv BETMEN ZAUVEK..

 

Dinko Tucaković: "NIJE SVE U DUGIM NOGAMA".
In memoriam Sid Čeriz (Cyd Charisse, 1921-2008).

Kažu da je bila rođena igračica. Sa 13 godina pridružila se najpoznatijoj baletskoj atrakciji na planeti ’Ruskom baletu’, belim emigrantima, koji su kao beli labudovi širili viziju lepšeg života od crno-crvene realnosti Rusije. Sa 18 se predvidljivo udala za svog učitelja plesa i od Tule Eliše Finklea (Tula Ellice Finklea) postala Niko Čeris (Nico Charisse). Sa dvadesetak godina otvorila su se vrata za karijeru horistkinje u holivudskim spektaklima.Izrazito visoka (1,71) u potpeticama još i viša, dobila je nadimak ’Noge’. Kao i Marlena Ditrih (Marlene Dietrich) bila je pametna da osigura svoje najveće blago..

 

 

Dinko Tucaković: "ARHITEKTA FILMSKIH SNOVA".
In memoriam Vlastimir Vlasta Gavrik (1928 – 2008).

Jedna od za javnost slabije vidljivih kvalieta srpskog filma su njegovi profesionalci. Iako mediji preferiraju one na kojima je svetlost reflektora, neretko ono što najbolje u nekim od dela dolazi od onih čije se ime pojavljuje na odjavnoj špici kada su neodgovorni kinooperateri već upalili svetlo, a publika izlazi iako predstava nije završena. Vlastimir Gavrik, za prijatelje i kolege, Vlasta, kako se obično i sam predstavljao, pripada prvom ešalonu vrhunskih profesionalaca, koji su stvarali istoriju spskog i ex-Yu filma..

 

Borislav Anđelić o filmu "HENKOK" Petera Berga.
Mnoge sjajne ideje, ako nisu odgovarajuće realizovane, na filmu, kao i u životu, pretvaraju se u svoju suprotnost. Primera ima mnogo, a najnoviji je američki film “Henkok” (Hancock) Petera Berga sa poznatim zvezdama Vilijem Smitom, Šarliz Teron i Džesonom Batemanom. U prilično osiromašenu i ispošćenu scenarističku podlogu savremenih američkih komercijalnih filmova, kojim dominiraju parafraze nekih uspešnih franšiza preuzetih iz domena stripa, ideja da se donese nešto novo u vidu antiheroja, neke vrste akcionog klošara iz El Eja, predstavljala je izazov, kako za same tvorce, tako i potencijalnu publiku, pogotovo kada je tumač vodećeg lika atraktivan glumac, kakav je nesporno, Vil Smit..

 

NAGRADE FIPRESCI SRBIJA NA 43. FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU, GLUMCIMA SLOBODANU ĆUSTIĆU I NADI ŠARGIN, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Ratko Orozović (Bosanska vila, Sarajevo), Marjan Vujović (Kinoteka) i Ivan Velisavljević (Huper) Nagrade kritike FIPRESCI Srbija na 43. Festivalu glumačkih ostvarenja (Filmski susreti) koji je održan od 21. do 27. avgusta 2008. godine u Nišu, dodelio je  SLOBODANU ĆUSTIĆU za najbolju mušku ulogu u filmu "PEŠČANIK" Sabolča Tolnaija, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio NADI ŠARGIN za ulogu u filmu "NIJE KRAJ" Vinka Brešana. "Slobodan Ćustić je u filmu PEŠČANIK imao izuzetno kompleksnu ulogu oca Eduarda Sama kome je Ćustić dao svoj specifičan emotivni sedmi pečat, dok je Nada Šargin u filmu NIJE KRAJ svojom inventivnom i visoko kreativnom glumom oživela lik žene stradalnika, kojoj je rat poljuljao ljudsko dostojanstvo i moralne kodekse.", ističe se u obrazloženju žirija. Nagrade su tradicionalno svečano uručene dobitnicima na zatvaranju popularnog  Niškog festivala.

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJI SCENARIO NA 32. FESTIVALU FILMSKOG SCENARIJA, FILMU "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA.
Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu
: Goran Gocić, Vuk Pavlović i Srđan Savić Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolji scenario na 32. Festivalu filmskog scenarija koji je održan od 9. do 13. avgusta 2008. godine u  Vrnjačkoj Banji, dodelio je filmu "ČETVRTI ČOVEK" autora DEJANA ZEČEVIĆA. "ČETVRTI ČOVEK je vešto skrojen triler čvrste dramaturške strukture, u kojem do izražaja posebno dolaze veoma nadahnuta i stilizovana režija Dejana Zečevića i izuzetno efektna fotografija Gorana Volarevića.", ističe se u obrazloženju žirija.

 

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJI EVROPSKI FILM NA 15. FESTIVALU EVROPSKOG FILMA, RUSKOM FILMU "RUSALKA" ANE MELIKIJAN, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Milan D. Špiček (Radio Index), Vladimir Džudović (Radio Beograd 1) i Dušan Vukić (Železničke novine) Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolji film na 15. Festivalu evropskog filma (PALIĆ '08) koji je održan od 19. do 25. jula 2008. godine na Paliću, dodelio je ruskom filmu "RUSALKA" ANE MELIKIJAN. "U ponuđenom takmičarskom programu RUSALKA se nametnula modernom režijom, odličnom glumom, izvanrednom scenografijom i dobrom muzikom. Iz tih razloga ova lepa slovenska bajka jedan je od najboljih filmova Festivala. Ovo je moderno adaptirana bajka o Maloj sireni koja se dnevničkom strukturom bavi posebno zanimljivim i odlučujućim momentima u životu junakinje ovog filma.", ističe se u obrazloženju žirija.

 

Borislav Anđelić o filmu "SEKS I GRAD" Majkla Patrika Kinga.
Pokušaj da se jedna, već uveliko potrošena, uspešna sitkom serija, posle četiri godine od srećnog završetka i opravdanog odlaska u istoriju i penziju, nekako reanimira u vidu komercijalnog dvočasovnog igranog filma nije se isplatio. Razlozi su višestruki. Sama osnovna dramaturška matrica bizarnih dogodovština četiri “japi” Njujorčanke, Keri, Mirande, Šarlot i Samante u potrazi za ljubavlju i seksualnom akcijom vremenom se dosta potrošila. Mnoge cake su već viđene i prevaziđene, lascivni humor se istanjio a i vreme je učinilo svoje, jer su i same vodeće junakinje “ciknule“ te njihova potraga za srećom, kada se, kobajagi, ljubav pronađe deluje više tužno, nego ubedljivo..

 

Dinko Tucaković: OBRAČUN KOD O.K. KANA. Povodom fijaska filma “Snimanje (pucnjava) u Palermu“ Vima Vendersa na Kanskom festivalu. Ernest Vilhelm Venders (1945) poznatiji kao Vim, predsednik Evropske akademije za film, i predesednik žirija nadolazećeg ’A’ festivala u Veneciji, kultni autor, amerikanofil i amerikanomrzitelj, fotograf, pesnik, rokenroler u srcu, doživeo je brutalan odstrel od kritike i onoga što može da se nazove publikom, na 61. Filmskom festivalu u Kanu, povodom prikazivanja poslednjeg ostvarenja ’Snimanje (pucnjava) u Palermu’. I kada nije bio pražen i shvažen od prosečnih bioskopskih gledalaca, Vim Venders, je bio pažen i mažen od kritkike i festivala, i na tom istom Kanu dobio je ’Zlatnu palmu’ za ’Pariz-Teksas’ (1984) a kao predsednik žirija otkrio je talenat i potencijal tada anonimnog Stivena Soderberga (’Seks, laži i video-trake’) a sada holivudskog mogula prvog reda. Ove godine on je bio na listi za odstrel, film mu je programiran za pretposlednji dan festivala, kopiju je završavao u poslednjem trenutku, a kritičarski noževi oštrili su se od prvog dana priželjkujući egzekuciju..


 

 

Borislav Anđelić: 43. FILMSKI FESTIVAL U KARLOVIM VARIMA.
GRAN PRI danskom filmu “STRAŠNO SREĆAN” Henrika Rubena Ganca.

Na međunarodnim filmskim festivalima je izgleda pravilo da nikad nema pravila. Tako se dogodilo da ovogodišnju glavnu nagradu u konkurenciji, od međunarodnog žirija, kojim je predsedavao poznati reditelj Ivan Paser, jedan od tvoraca nekadašnjeg čehoslovačkog novog talasa, koji od pada Dubčeka, živi i radi već četrdeset godina u Americi, dobije film “Strašno srećan” Danca Henrika Rubena Ganca, koji je prikazan na samom početku festivala, sto se često tumači kao autsajderski termin.
Igrom slučaja, sličan primer ali u obrnutom smeru desio se ove godine u Kanu, gde je Zlatnu palmu dobio film prikazan poslednjeg dana u konkurenciji. Uostalom ovogodišnji festival u Karlovim Varima je možda svesno dosta kopirao Kan, ne samo izborom većine filmova već viđenih na Kroazeti, nego i činjenicom da je De Niro, koji je u Kanu dodelio “Zlatnu Palmu” uz prikazivanje svog filma “Šta se zapravo desilo”, ovde otvorio manifestaciju, uz prikazivanje istog filma sada na otvaranju i dobijanje “Kristalnog Globusa”, glavne nagrade festivala u Karlovim Varima, za svoj životni doprinos svetskoj kinematografiji
..

 

Dinko Tucaković: INTERVJU SA TOMI LI DŽONSOM: Nije tako loše za malog Indijanca iz Teksasa. Kažu, kada bi najsavršenija bilijarska kugla bila uvećana u proporcije naše planete, imali bi veće vrhove nego Himalaje i dublje depresije neke one u okeanima. Lice Tomija Li Džonsa ponajviše podseća na površinu Meseca. Dobitnik epizodnog ’Oskara’ za film BEGUNAC 1995. i ’Zlatne palme’ za glavnu ulogu u filmu koji je i sam režirao ’Tri sahrane Melkijadesa Estrade’ 2005., nominovan i ove godine za zlatnu statuetu koja je Bet Dejvis podsećala na njenog teču Oskara, apolutno ne pripada svetu glamura festivala u Kanu. Prava je antireklama za kozmetičke proizvode i softvere za korekciju ličnog opisa. Sreo sam ga u hotelu ’Grej d Albion’ u ’ulici Srba’, na doručku sa Džimom Džarmušem i Denisom Hoperom. Večiti sedokosi mladić, Džarmuš, sa kojim sam imao priliku da radim više intervjua i imao dosta regularnu komunikaciju, bio je toliko ljubazan da me pozove za njihov sto. Kada kažete doručak u Kanu, uveliko je oko podne a nije neobično i da u posluženju bude tekila ili viski. Bez leda naravno. Džarmuš je primao nagradu za celokupni opus pa je i platio ceh, Hoper je imao novi film sa Vendersom u konkurenciji, a Tomi Li Džons je pokušavao da nađe finansijere za svoj novi rediteljski poduhvat..


 

 

Borislav Anđelić: 2. FILMSKI FESTIVAL U BUKUREŠTU.
Uspeh našeg dokumentarca "Kako postati heroj" Mladena Matičevića.

Očekivanja o povratku publike u sale Kinoteke i bioskopa Studio, kao i na otvorenu scenu na terasi Narodnog pozorišta u Bukureštu, organizatora ovogodišnjeg filmskog festivala nisu se ispunila. Vreli julski dani uz večernja naoblačenja i kišu, činjenica da su studentima ispiti bili završeni, u značajnoj meri su pokvarili planove, ionako prilično haotične manifestacije. Činjenica da su neki od filmova na programima bili zanimljivi bili su slaba uteha za odsustvo publike. Brojne nagrade su podeljene na skromnoj svecanosti uz prisustvo većinom gostiju i članova zirija. U glavnoj konkurenciji, žiri kojim je predsedavao dugogodisnji direktor festivala u Berlinu, Moric De Hadeln, odlučio se da za apsolutnog pobednika proglasi film Kineza Penga Taoa "Mala Mo" koji je dobio nagradu za najbolji film, najbolju režiju, najbolju kameru i najboljeg debitanta. Možda je u svojoj odluci žiri malo i preterao, ali očigledno da su hteli da ukažu da je glavni takmičarski program bio izuzetno slab. U konkurenciji filmova iz Crnomorskog regiona, iako je bilo samo pet filmova, žiri u čijem je radu učestvovao i potpisnik ovih redova je imao znatno kvalitetniju ponudu..

 

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJU PRODUKCIJU NA 37. SOPOTSKOM FESTIVALU, FILMU "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Dušan Vukić (Železničke novine, Beograd), Dejan Dabić (urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i Niške gradske televizije, "Pressing", "Filmograf", Niš) i Vladan Petković (Screen International - London, Beograd) Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolju produkciju na 37. Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST '08) koji je održan od 1. do 5. jula, dodelio je filmu "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA. "Nagrada se dodeljuje producentima Viktorija Film i PFI Studios iz Beograda za film ČETVRTI ČOVEK u režiji Dejana Zečevića.
U godini prosečne filmske ponude ČETVRTI ČOVEK
se izdvojio natprosečnim kvalitetom produkcije, sigurnom režijom i izvanrednom glumom", ističe se u obrazloženju žirija..

 

Borislav Anđelić: 54. FILMSKI FESTIVAL U TAORMINI.
Pobednik egipatski film "OKO SUNCA" Ibrahima El Batuta.

Ovogodišnje 54. izdanje filmskog festivala u Taormini, na Siciliji bilo je u neku ruku, ”žrtva” tekućeg populističkog događanja, Evropskog prvenstva u fudbalu. Pred dilemom izbora kome se “carstvu” privoleti, da li umetničkim filmovima iz mediteranskog i okolnog miljea sa bolnim socijalnim, porodičnim i političkim temama, ili lagodnim, adrenalinom ispunjenim spektaklima savremenih gladijatora na fudbaskoj sceni, velika većina je izabrala fudbal. Otuda je čuveni Grčki teatar, jedna od najlepših otvorenih scena u svetu, često delovala sablasno prazna sa svojih 5 000 mesta. Euforija brojne filmske delegacije iz Turske, čija je kinematografija bila ove godine u fokusu manifestacije, uz izvanredan izbor najboljih, novijih ostvarenja, reditelja, poput, Cejlana, Karabeja, Kaplanoglua i Kiziltana, povodom uspeha Turske u fudbalu, samo je delimično bila zadovoljena i na samom festivalu, time što je film “Letnja knjiga” debitanta Sejfi Teomana, koji je bio u konkurenciji, dobio specijalnu nagradu žirija...

 

NORVEŠKI FILM "UMETNOST NEGATIVNOG MIŠLJENJA" NAJBOLJI FILM, FILMSKOG FESTIVALA "CINEMA CITY" U NOVOM SADU, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Vladimir Džudović (Radio Beograd 1), Vladimir Crnjanski (Dnevnik, Novi Sad) i Brankica Drašković (Građanski list, Novi Sad), nagradu FIPRESCI Srbija za najbolji film u celini na Internacionalnom festivalu filma i novih medija CINEMA CITY dodelio je ostvarenju "UMETNOST NEGATIVNOG MIŠLJENJA" (Art of Negative Thinking, 2007) norveškog reditelja Borda Brajana (Bard Breien), koji je prikazan u takmičarskoj selekciji „Exit Point“. "Koristeći političku nekorektnost u pozitivnom smislu, autor Bord Brajan u ovom filmu tretira problem osoba sa posebnim potrebama. Na istovremeno duhovit, ali i veoma ozbiljan način, kroz kamernu dramu u makabrističkom ritmu, suočava publiku i sa opštim problemom odsustva iskrene međuljudske komunikacije u savremenom svetu", ističe se u obrazloženju žirija"..

 

Borislav Anđelić: ZAVRŠEN DESETI FESTIVAL NITRATNOG FILMA U BEOGRADSKOJ KINOTECI - Pregršt bisera.
Među sve brojnijim manifestacijama u našoj sredini, koje se bave ili bi želele da se bave, filmskom umetnošću, malo je onih koje prevazilaze okvire pukog prikazivanja filmova, u boljem ili lošijem izboru i čija značenja imaju zapažen kulturološki potencijal, kao što je to Festival nitratnog filma u organizaciji Muzeja jugoslovenske kinoteke.
Ovogodišnji, deseti po redu, jubilarni festival nitratnog filma, potpuno je opravdao svoj efektan naslov “Čudesa iz zapaljivog šešira”, jer je beogradskoj publici i prisutnim uglednim gostima iz čitavog sveta, ponudio pregršt bisera iz arhiva baštine sedme umetnosti.. 


ARHIVA:  Festivalski izveštaji, tekstovi, vesti.. :
Januar 2006
- Jun 2008. 170 članaka..
 


 

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana.  Mail to WEBMASTER