naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 
 "FIPRESCI U VRNJAČKOJ BANJI".
Saša Janković sa 31. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2007.

  

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 


F
IPRESCI u Vrnajčkoj Banji
31. Festival filmskog scenarija održan je od 11. do 15. avgusta 2007. godine u Vrnjačkoj Banji pod sloganom "festival u najboljim godinama". Kao i ranijih godina članovi FIPRESCI Srbije imali su zapaženu ulogu u kreaciji i organizaciji samog festivala.
Dugogodišnji selektor festivala je Milan Nikodijević, moderatori tradicionalnog filmskog simpozijuma bili su Dimitrije Vojnov i Dinko Tucaković dok je Milan Vlajčić govorio na promociji knige "Sećanja" Leni Rifeštal.
U glavnom žiriju festivala bio je Vuk Pavlović dok je tročlani žiri srpske sekcije FIPRESCI tradicionalno dodelio nagradu za najbolji scenario.
 


Zatvaranje 31. Festivala filmskog scenarija

Umesto FIPRESCI radionice za mlade kritičare ove godine je u Vrnjačkoj Banji održan uži sastanak članova srpske sekcije FIPRESCI.

Sastanak članova FIPRESCI Srbija
Drugog dana festivala održan je sastanak članova srpske sekcije FIPRESCI. Sastanak je otvorio predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić koji je članovima predstavio godišnji izveštaj o radu srpske sekcije kao i rezultate sa godišnjeg sastanka FIPRESCI-ja koji je održan u Rimu u junu mesecu. Na sastanku su takođe predstavljeni rezultati i analiza posećenosti veb sajta srpske sekcije kao i izveštaji sa učešća naših članova u međunarodnim FIPRESCI žirijima. Sastanku su prisustvovali: Borislav Anđelić, Dinko Tucaković, Milan Vlajčić, Milan D. Špiček, Dejan Dabić, Dušan Vukić, Vladimir Džudović, Milan Nikodijević, Danko Ješić, Vuk Pavlović, Saša Radojević, Marjan Vujović i Saša Janković.
 

 

 

 

 


O knjizi "Sećanja" Leni Rifenštal
U okviru pratećeg programa Festivala
predstavljena je knjiga čuvene nemačke rediteljke Leni Rifenštal "Sećanja". U razgovoru su učestvovali Milan Vlajčić koji je govorio o knjizi i životu gospođe Rifenštal, Dinko Tucaković koji je predstavio filmski opus ove autorke koji poseduje Jugoslovenska kinoteka i Milan Nikodijević koji je otvorio ovo književno veče govoreći o bogatoj izdavačkoj delatnosti Festivala. U okviru književne večeri prikazani su i delovi iz filmova Leni Rifenštal.
U pratećem festivalskom programu prikazan je dokumentarni film o istoriji cenzure srpskog i jugoslovenskog filma,  "Zabranjeni bez zabrane" autora Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića.
 

 Milan Vlajčić o knjizi "Sećanja"

Simpozijum "Srpski film i globalna kinematografija"
Tema ovogodišnjeg tradicionalnog simpozijuma Festivala filmskog scenarija bila je "Srpski film i globalna kinematografija". Simpozijum koji je održan 13. i 14. avgusta otvorio je moderator Dimitrije Vojnov. Među učesnicima simpozijuma bili su naši članovi:  Danko Ješić ("Odnosi i međusobni uticaji filma i stripa u Srbiji"), Dimitrije Vojnov ("Oblikovanje novog srpskog filma"), Dejan Dabić ("Praška škola ne postoji(?)"), Dušan Vukić ("Vozovi bez voznog reda"), Dinko Tucaković ("Jedno moguće pozicioniranje srpskog filma u globalnim okvirima"), Milan Nikodijević ("Lajanje uz i niz vetar") i Saša Radojević ("Globalna filmska strategija za nemirnu pokrajinu").

  


Moderatori simpozijuma Dinko Tucaković i Dimitrije Vojnov


Predsednik FIPRESCI žirija Milan Vlajčić
proglašava najbolji scenario (video)


Svečano dodeljena nagrada FIPRESCI
Žiri kritike FIPRESCI Srbija nagradu FIPRESCI za najbolji scenario glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Festivala filmskog scenarija dodelio je filmu "KLOPKA" reditelja Srdana Golubovića. U saopštenju žirija se ističe da se nagrada dodeljuje "scenaristima Melini Poti Koljević i Srđanu Koljeviću za autentičan scenaristički doprinos filmu "Klopka" koji čvrstom žanrovskom strukturom, ubedljivom narativnom linijom i dobrom karakterizacijom likova pokazuje tragičnu podlogu divlje balkanske tranzicije".
Žiri je zasedao u sastavu: Milan Vlajčić ("BLIC"), Borislav Anđelić ("Večernje Novosti") i Ivana Matijević ("Danas"). Nagradu FIPRESCI je na zatvaranju festivala nagrađenim autorima svečano uručio predsednik žirija Milan Vlajčić.
 

                                                                                                            Saša Janković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER