naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

  ČLANOVI

  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


 


 


 

Kratki istorijat Srpske sekcije FIPRESCI.
Međunarodna federacija filmskih kritičara FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematografique), osnovana je 1930. godine u Parizu. FIPRESCI je danas najveće i najznačajnije udruženje filmskih kritičara i novinara u svetu. Naša sekcija YU FIPRESCI jedna je od 50 nacionalnih sekcija FIPRESCI širom sveta. Grupa filmskih kritičara sa prostora bivše Jugoslavije osnovala je YU FIPRESCI početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Članovi YU FIPRESCI su eminentni filmski kritičari i novinari.
Cilj našeg Udruženja je unapređivanje filmske kulture i filmske kritike. Jedna od naših najvažnijih aktivnosti su godišnje YU FIPRESCI filmske nagrade. One se dodeljuju od 1993. godine, rezultat su glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film.  Osim godišnjih nagrada, koje se dodeljuju u januaru za proteklu godinu, naša sekcija tradicionalno održava i FIPRESCI radionicu filmske kritike u avgustu. Nacionalna sekcija FIPRESCI tokom cele godine učestvuje na svim domaćim filmskim festivalima. Mnogi naši članovi redovno objavljuju filmsku publicistiku na srpskom i engleskom jeziku. Kao članovi žirija kritike FIPRESCI članovi naše sekcije učestvovali su na mnogim prestižnim filmskim festivalima širom sveta.

 

 

 

 

Pismo predsednika Srpske sekcije FIPRESCI,
Borislava
Anđelića, članovima.

Poštovane kolege, u protekloj godini smo dosta toga, uz vašu podršku, uradili. Naša YU FIPRESCI (Srpska) sekcija je uspešno nastavila tradicionalnu saradnju sa većinom domaćih manifestacija učešćem našeg žirija kritike, po četvrti put smo realizovali radionicu za mlade kritičare, ovoga puta regionalnu, u saradnji sa Festivalom filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a nekoliko naših kritičara je učestvovalo u radu međunarodnih žirija FIPRESCI. Godišnje nagrade YU FIPRESCI-ja, iz godine u godinu, postaju sve prestižnije u medijskom i kulturnom smislu, uz sve veću podršku sponzora. Postavili smo svoj sajt, koji, uz Vaše učešće, postaje sve bogatiji i interesantniji i predstavlja realnu podlogu za napredovanje naše sekcije i njeno mesto u filmskoj kulturi naše sredine i šire. Našem radu su se priključile mnoge nove kolege čime naša sekcija postaje sve brojnija i uglednija jer je reč o aktivnim učesnicima filmskih dešavanja kod nas i u svetu. Ipak, sve je moglo da bude još i bolje da ste se svi vi više uključivali u naš rad. Za dalji napredak je neophodna saradnja svih vas zainteresovanih za delatnosti YU FIPRESCI-ja i u tom smislu očekujem Vašu punu saradnju i konkretnu podršku.

 

 

 

 

Članovi BOARD-a Srpske sekcije FIPRESCI.
Upravni odbor YU FIPRESCI ima sedam članova. Članovi su: Borislav Anđelić (predsednik), Milan Vlajčić, Dinko Tucaković, Saša Radojević, Danko Ješić, Ivan Karl i Saša Janković..

 

 

 

 

 

Više o članovima Srpske sekcije FIPRESCI.
Srpska sekcija FIPRESCI ima ukupno 65 članova. Među počasnim članovima srpske sekcije su Milutin Čolić (na slici), Žika Bogdanović, Severin Franić, Milan Mitić, Tomislav Gavrić, Vladimir Kopicl, Branislav Obradović, Jasna Rajić, Milan Ranković, Bogdan Tirnanić i drugi. Aktivni članovi srpske sekcije su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima u Srbiji.

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER