naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2017Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
11


Parada


DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 2
010


Montevideo Bog te video

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
09


Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

NOMINACIJE GODIŠNJIH FILMSKIH NAGRADA 2017
FIPRESCI Srbija 

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2016

Dnevnik masinovodje

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2015

Nicije dete

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2014

Top je bio vreo

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2013

Krugovi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2012

Klip

   Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.
   Ove godine održana je jubilarna 25. dodela godišnjih filmskih nagrada. Tradicionalno su dodeljene nagrade u 10 filmskih kategorija: i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostimografiju kao i nagrada za strani film, nagrada za dokumentarni film kao i nagrade za životno delo.

   Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2017. godini održana je 8. februara 2018. godine, u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke uz prisustvo svih nagrađenih laureata kao i brojnih članova, novinara i ljudi iz sveta filmske umetnosti. U konkurenciji za najbolji srpski film bili su nominovani svi domaći filmovi prikazani u srpskim bioskopima u 2017. godini (ukupno 12)  dok su po 5 nominovanih u svakoj kategoriji odabrali članovi borda FIPRESCI Srbija (više o nominovanim filmovima: nominacije 2017).Trejler pobedničkog filma "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića

 

   Na ceremoniji, koju je vodio Ivan Karl, prikazani su inserti iz nominovanih filmova, a nagrade – uramljene diplome uručivali su članovi FIPRESCI-ja. Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić istakao je da mu je drago što je sa uspehom organizovana već jubilarna, 25. dodela nagrada tog udruženja i dodao da to u vremenima koja nisu naklonjena filmskoj kritici i filmskoj delatnosti uopšte to nije bilo nimalo lako. Hvala svim nagrađenima i svim prisutnima u ovoj sali koja nosi ime našeg dragog kolege, filmskog kritičara i autora Dinka Tucakovića, nekadašnjeg upravnika Muzeja Kinoteke kome se 19. februara navršava pet godina od smrti. Ovo mesto za nas ima poseban značaj i zato smo ostali verni sali u Kosovskoj ulici i sada kada postoji reprezentativnija u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj“, rekao je Anđelić.
 

Laureati 2017

Zajednička fotografija laureata godišnjih filmskih nagrada 2017, sa članovima borda FIPRESCI Srbija

Laureati 2017_1
Laureati godišnjih filmskih nagrada i predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (treći s desna)

Laureati 2017_2
Laureati godišnjih filmskih nagrada i članovi borda FIPRESCI Srbija

   Najbolji srpski film prikazan u 2017. godini je "REKVIJEM ZA GOSPOĐU J." reditelja i scenariste Bojana Vuletića u produkciji srpske producentske kuće See film Pro odlučeno je većinom glasova članova FIPRESCI Srbija. Producentu nagrađenog filma Nenadu Dukiću, inače poznatom filmskom kritičaru, nagradu je svečano uručio predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić. Primajući nagradu Dukić je istakao da su u jednom periodu mnogi glumci počeli da se bave produkcijom i uz osmeh dodao da je možda sad došao red na kritičare. "Lepo je kada jedan film objedini nagrade – one koje na festivalima dodeljuju žiriji sastavljeni uglavnom od reditelja i glumaca i one o kojima odlučuju kritičari", rekao je Dukić, podsećajući da je "Rekvijem za gospođu J." nagrađen na festivalima u Nemačkoj, Italiji i na beogradskom Festu, a dobio je i FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji. Kako je dodao, voleo bi kada bi u srpskoj kinematografiji bilo više društveno angažovanih filmova, kada bi reditelji i scenaristi veću pažnju posvećivali problemima u okruženju, jer ovo vreme nudi puno više izazova i tema nego u doba čuvenog crnog talasa 70-ih godina prošlog veka.
 

Bora Andjelic i Nenad Dukic

Producent filma "Rekvijem za gospođu J." i poznati filmski kritičar Nenad Dukić  prima
nagradu za najbolji film koju mu je uručio predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić

   Nagradu za najboljeg reditelja u 2017. godini dobio je Bojan Vuletić za režiju "Rekvijem za gospođu J." a njemu je takođe pripalo i godišnje priznanje za najbolji scenario istoimenog filma. Tako je socijalna drama "Rekvijem za gospođu J." postala pobednik ovogodišnje dodele jer je pored najvažnijih nagrada za najbolji film i režiju, osvojio još i nagradu za najbolji scenario.
  
Bojan Vuletić je primajući nagradu citirao slavnog poljskog sineastu Andžeja Vajdu da reditelj ima obavezu ako je film loš da kaže da je njegov, a ako je dobar, da istakne – da je to naš film. "U  tom smislu hvala celoj mojoj ekipi. Reditelj je na neki način samo prvi među jednakima. I scenario je samo jedan deo u nizu potrebnom za nastanak filma, ali jeste umetničko delo“, rekao je Vuletić.

 

Nenad Dukic Bojan Vuletic
Producent Nenad Dukić Reditelj Bojan Vuletić

   Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2017. ostvarila je Sloboda Mićalović u filmu Emiru Kusturice "Na mlečnom putu", tumačeći lik Milene. Sloboda je, zahvaljujući članovima žirija, izjavila da "glumci često kažu kako im kritika nije toliko važna, posebno kada su ocene loše". „Ova nagrada dobija na težini upravo zato što dolazi od stručne kritike, a pripada i celoj ekipi filma "Na mlečnom putu" koja je uložila veliki trud tokom tri i po godine nastanka filma a posebno reditelju Emiru Kusturici koji joj je pružio šansu", rekla je ona, dodajući da nagradu posvećuje svom pokojnom ocu, glumcu Draganu Mićaloviću, koji bi se, kako je rekla, sad silno radovao da može da je vidi.

Sloboda Micalovic 

Sloboda Mićalović je ostvarila najbolju žensku ulogu u 2017. tumačeći lik
Milene u filmu Emira Kusturice "Na mlečnom putu"
 

   Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Srđanu Todoroviću za lik Sergeja u filmu "Prokleti pas" Dragana Pešikana. Primajući nagradu Srđan Todorović je rekao da je zatečen ovom nagradom i dodao da za njega to prizanje ima specifičnu težinu. "Mi glumci uglavnom dobijamo nagrade od žirija u kojima su drugi glumci ili reditelji, scenaristi, a ova mi je prva od filmske kritike, koju cenim i poštujem. Ne bih se složio sa Slobodom da nam kritika nije važna. Bitno mi je šta pročitam o svojoj ulozi u novinama. Naročito kad me pohvale“, kazao je Todorović.


Srdjan Todorovic

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2017. pripala je Srđanu Todoroviću
za ulogu Sergeja u filmu "Prokleti pas" Dragana Pešikana

   Film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" osvojio je dve nagrade, i to Goran Volarević i Martin Šec za najbolju fotografiju dok je Goranu Joksimoviću pripala nagrada za najbolju scenografiju. Priznanje za najbolju montažu u 2017. godini pripalo je Đorđu Stankoviću za njegov rad na filmu "Afterparti" Luke Bursaća. Najbolju muziku u 2017. napisao je Nemanja Mosurović za ostvarenje “Prokleti Pas” Dragana Pešikana, a za kostimografiju je nagrađena Jelena Stokuća za film "Zona Zamfirova 2" Juga Radivojevića.

Goran Volarevic Goran Joksimovic
Najbolja fotografija - Goran Volarević Najbolja scenografija - Goran Joksimović

   Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je Mili Turajlić za ostvarenje Druga strana svega”, koja je istakla da joj je veoma drago što je dokumentarni film od ove godine uvršten u stalne kategorije za nagrade FIPRESCI Srbije i izrazila zadovoljstvo što je domaća kritika prepoznala i odlučila da vrednuje tu vrstu filmskog stvaralaštva.

Nemanja Mosurovic Mila Turajlic
Najbolja muzika - Nemanja Mosurović Rediteljka Mila Turajlić

   Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji uručena je našem doajenu filmske fotografije i jednom od naših najpoznatijih filmskih snimatelja Đorđu Nikoliću. Rođen je u Umci 1932. godine a kao direktor fotografije od 1960. do sredine devedesetih godina snimio je više 80 filmova i serija. Među njima su neke od kultnih i najgledanijih televizijskih serija kao što su "Povratak otpisanih" i "Vruć vetar". Radio je najpoznatijim srpskim i jugoslovenskim rediteljima kao što su Saša Petrović, Aleksandar Đorđević i drugi.

Jelena Stokuca Djordje Nikolic

Najbolja kostimografija - Jelena Stokuća Nagrada za životno delo - Đorđe Nikolić

   Dodeljena je i još jedna nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji posthumno Aleksandru D. Kostiću (1962-2017), našem nedavno preminulom kolegi, koji je bio naš ugledni član i cenjeni dramaturg, filmski kritičar i dugogodišnji urednik filmskog programa TV B92.
Za najbolji strani film prikazan u srpskim bioskopima u 2017. godini proglšeno je rusko ostvarenje
"Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva, u distribuciji MCF-a. U toku dodele nagrada, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, inače naš član, Marjan Vujović zahvalio je u ime te institucije kulture  sekciji FIPRESCI Srbija na dugogodišnjoj dobroj saradnji, izrazivši nadu da će tako ostati i u buduće. Po dobroj, staroj tradiciji na kraju 25. jubilarne dodele FIPRESCI Srbija godišnjih nagrada svi ovogodišnji laureati napravili su jednu zajedničku fotografiju sa članovima borda i filmskim kritičarima.

Bez ljubavi

Scena iz najboljeg stranog filma prikazanog u 2017-oj, ruskog ostvarenja "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva

All photos by:
VOJISLAV DANILOV (Večernje novosti)

DRUGI O NAMA:
FIPRESCI Srbija godi
šnje filmske nagrade 2017 u fokusu drugih medija.

  BLIC
  VEČERNJE NOVOSTI
  RTS
  DANAS
  DNEVNIK
  B92
  RTVPrilog Sandre Perović - Dnevnik RTS-a 9. februar 2018.

EKSPRES
S
RBIJA DANAS
GLORIA
SEECULT
NOIZZ
MONDO

HELLO
K
URIR
VREME
KINOTEKA
STANDARD
FOSMEDIA

   

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER