naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2012

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara

 
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo
 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

 DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2011

Parada

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2010

Montevideo Bog te video

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2009

Obicni ljudi

 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 11 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostim i strani film kao i nagrada za životno delo. Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2013. godini održana je 1. februara 2013. godine, u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija, kostim i najbolji strani film u 2012. godini.
Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene
u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.


Trejler pobedničkog filma "Klip" rediteljke Maje Miloš

Debitantski flm „KLIP” rediteljke Maje Miloš dobio je FIPRESCI nagradu za najbolji film u 2012. po izboru srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara. U konkurenciji 15 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova premijerno prikazanih tokom prošle godine, rediteljka Maja Miloš dobila je i nagradu za najbolju režiju, glumica iz njenog filma – Isidora Simijonović proglašena je za najbolju glumicu, dok je Stevan Filipović nagrađen za montažu.
Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić 
rekao je da situacija domaće kinematografije u 2013. godini nije izgledna, s obzirom da u budžetu Ministarstva kulture nije predviđen novac za sufinansiranje filmova. Anđelić je napomenuo da je, ipak, nekoliko novih filmova već završeno. Prošle, 2012. godine, bila je velika ponuda, odnosno bilo je više od 15 igranih filmova, dodao je Anđelić, koji je uručio nagradu za najbolji film Maji Miloš. Anđelić je na kraju podsetio da je ovo, nažalost, jedina godišnja nacionalna filmska nagrada u Srbiji. „U proteklih petnaestak godina uspeli smo da na ovaj način istaknemo vredna ostvarenja u svim kategorijama filmskog stvaralaštva. Nadamo se da ćemo to činiti i ubuduće, mada situacija sa domaćom kinematografijom kao što sam pomenuo nije baš izgledna", zaključio je Anđelić.

Laureati 2012.Klip

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2012. i jedan od plakata nagrađenog filma "Klip" Maje Miloš

– Svi mi debitanti, koji smo radili na „Klipu”, energiju smo uglavnom potrošili na to da napravimo što bolji film. Nismo razmišljali šta dolazi posle premijere, tako da je svaka nagrada za sve nas iznenađenje, a i velika čast – rekla je Maja Miloš. Rediteljka „Klipa” je dodala da kad god je njen film izložen vrednovanju u Srbiji, ona ima veću tremu nego u inostranstvu. – I publika i kritika u Srbiji su suroviji i imaju mnogo veća očekivanja – zaključila je. Film „Klip” realizovan je u produkciji filmske kuće „Baš-Čelik” reditelja Srdana Golubovića i producentkinje Jelene Mitrović koja je primila plaketu za najbolji film 2012. – Lepo je kada posle svih nagrada, evropskih i svetskih, dođete kući i nagrade vas vaše kolege – istakla je producentkinja Mitrović. Ona je dodala da „Klip” narednih dana ulazi u bioskopsku distribuciju u Francuskoj, a zatim i u Nemačkoj što je veliki uspeh za jedan srpski film.
 

Maja Milos

Maja Miloš je proglašena najboljom rediteljkom u 2012. godini za režiju debitantskog filma "Klip".
Na slici: Maja Miloš (levo) i Radoslav Zelenović direktor Jugoslovenske Kinoteke koji joj je uručio nagradu.

 

Isidora Simijonovic

Mlada Isidora Simijonović je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2012.
za glavnu žensku ulogu u filmu "Klip" Maje Miloš

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2012. ostvarila je debitantkinja Isidora Simijonović koja je tumačila glavnu ulogu u nagrađenom film "Klip".
Za najboljeg glumca proglašen je Uliks Fehmiju koji je igrao jednu od glavnih uloga u filmu Miroslava Terzića Ustanička ulicatumačeći lik Sredoja Govoruša.
Fehmiju zbog obaveza u inostranstvu nije prisustvovao dodeli ali je nagradu u njegovo ime primila njegova majka glumica Branka Petrić. – Pre mnogo godina desilo se da u ovoj sali primim i nagradu u ime svog supruga Bekima Fekmijua. Uliks je poslao poruku da kada se neko, kao on, ne bavi stalno svojim poslom, pa dobije zadatak, onda oseća veću sreću i zahvalnost, ali i veću odgovornost. Od oca je naučio da uvek mora da brani integritet profesije – rekla je Branka Petrić.

Uliks Fehmiu

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2012. pripala je Uliksu Fehmiju
za tumačenje lika Sredoja Govoruša u "Ustaničkoj ulici" Miroslava Terzića

Miroslav MomcilovicSmrt coveka na Balkanu

Miroslav Momčilović je proglašen najboljim scenaristom u 2012. za scenario filma "Smrt čoveka na Balkanu" koji je i režirao.

FIPRESCI nagradu za najbolju montažu u 2012. dobio je Stevan Filipović za montažu filma "Klip". Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Miladin Čolaković za kameru u filmu "Ustanička ulica" a iz istog filma nagrađen je i Aljoša Spajić za najbolju scenografiju.
 
Nagrada za najbolji kostim uručena je Jeleni Đorđević za kostime u filmu „Doktor Rej i đavoli” reditelja Dinka Tucakovića, dok je za najbolju filmsku muziku u srpskom filmu u prošloj godini proglašen kompozitorski rad Vlatka Stefanovskog u drami „Kad svane dan” Gorana Paskaljevića.
Nagrada Fipresci Srbija za najbolji scenario uručena je Miroslavu Momčiloviću za scenario veoma gledanog i nagrađivanog filma „Smrt čoveka na Balkanu” koji je Momčilović i režirao.

 

Artist

Najbolji strani film u 2012. bio je crno-beli film "Glumac" Mišela Azanavisijusa

Najbolji strani film prikazan tokom 2012. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bio je film "Glumac" Mišela Azanavisijusa koji je trijumfovao na prošlogodišnjoj dodeli oskara osvojivši čak pet oskara. Mišel Azanavisijus predstavlja toplu i zabavnu priču o klasičnom američkom filmu. Mešavina komedije, romanse i melodrame primer je forme koju slavi: jedinstveni čar crno-belog nemog filma koji se zasniva na slikama, glumcima i muzici. 

 

Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je posthumno
Marku Glušcu
(1969-2012), jednom od naših najboljih filmskih montažera koji je preminuo nakon teške bolesti 8. februara 2012. godine. Kao montažer učestvovao je u stvaranju skoro svih bitnih srpskih filmova u protekle dve decenije.

Marko Glusac
Marko Glušac (1969-2012)
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER