naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2009

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara

 
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo
 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

 DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2008

Turneja


 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u
10 filmskih kategorija:  i to
za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju i strani film kao i nagrada za životno delo. Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2009. godini održana je 28. januara 2010. godine, u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija i najbolji strani film u 2009. godini.
Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene
u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.


Trejler pobedničkog filma "Obični ljudi" Vladimira Perišića

Glavnu nagradu srpske sekciјe FIPRESCI za naјbolji film u 2009. dobio je film "OBIČNI LJUDI" u produkciјi „Trilema filma” iz Beograda. Na svečanosti u Muzeјu kinoteke ovo priznanje koјe se tradicionalno dodeljuјe uručio јe predsednik FIPRESCI-јa Borislav Anđelić glavnom protagonisti iz ovog filma glumcu Relji Popoviću. On je nagradu primio u ime producenta i reditelja Vladimira Perišića.  Predsednik sekcije Borislav Anđelić istakao je da je dobra strana FIPRESCI nagrada što u našu "burazersku kinematografiju" unosi demokratski princip. U konkurenciji su bili svi domaći filmovi prikazani 2009. i svi njihovi reditelji, a odluka je doneta glasanjem, u kojem je ovoga puta učestvovalo više od 30 aktivnih članova sekcije, zaključio je Anđelić.
 

Godisnje nagrade 2009 Laureati

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2009. i domaćini, članovi FIPRESCI Srbija

Nagradu za najboljeg reditelja u 2009. godini dobio je Darko Lungulov za režiju filma "Tamo i ovde". Nagradu je u njegovo ime primila glumica Mirjana Karanović koja u ovom filmu igra glavnu žensku ulogu.
 

Bora Andjelic i Ivan Karl

Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (levo) i jedan od glavnih organizatora i član Borda Ivan Karl
 

Darko Lungulov

Darko Lungulov je proglašen najboljim rediteljem u 2009. godini
za briljantnu režiju filma "Tamo i ovde"


Mirjana Karanovic

Mirjana Karanović je dobitnica nagrade FIPRESCI za najbolju glumicu u 2009.
za glavnu žensku ulogu u filmu "Tamo i ovde" Darka Lungulova

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2009. ostvarila je Mirjana Karanović u filmu "Tamo i ovde"  Darka Lungulova.  Zahvaljujući se FIPRESCI-ju na nagradi, Mirjana Karanović je rekla da joj se sviđa što svečanost nije glamurozna. "Osećam da smo svi koji smo se ovde okupili zaista zainteresovani za jednu stvar, da nemamo druge ciljeve nego da, iako živimo u siromašnoj zemlji, pravimo što bolje filmove". Ona je  istakla da će ova nagrada zauzeti počasno mesto u njenoj kolekciji, jer je rezultat glasanja svih članova uglednog strukovnog udruženja a samim tim i najdemokratskija nagrada.
Za najboljeg glumca proglašen je Miloš Samolov koji je igrao glavnu ulogu u filmu Miroslava Momčilovića Čekaj me ja sigurno neću doćitumačeći lik Baneta i sporednu ulogu Cveleta u "Beogradskom fantomu" Jovana B. Todorovića.
Novoustanovljena FIPRESCI nagrada za najbolji glumački ansambl pripala je ekipi filma “Život i smrt porno bande” Mladena Đorđevića koji su takođe u velikom broju prisustvovali dodeli nagrada.

Milos Samolov

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2009. pripala je Milošu Samolovu
za glavnu ulogu u filmu "Čekaj me ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića

Milena Petrovic Nemanja Mosurovic
                      Najbolja montažerka: Milena Z. Petrović
                     "Beogradski fantom" Jovan B. Todorović
Najbolja filmska muzika: Nemanja Mosurović
"Beogradski fantom" Jovan B. Todorović

Milan Vlajcic i Miroslav Momcilovic

Milan Vlajčić (levo) uručuje nagradu FIPRESCI za najbolji scenario u 2009.
Miroslavu Momčiloviću za njegov autorski film "Čekaj me ja sigurno neću doći"

Dinko Tucakovic i Miljan Kljakovic

Dinko Tucaković (levo) uručuje nagradu FIPRESCI za najbolju scenografiju u 2009. Miljenu Kljakoviću Kreki
za film "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića

FIPRESCI nagradu za najbolju montažu u 2009. dobila je  Milena Z. Petrović za njen rad na filmu "Beogradski fantom" Jovana B. Todorovića. Iz istog filma nagrađen je i Nemanja Mosurović za najbolju filmsku muziku. Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Dušan Joksimović  za briljantnu kameru u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu" reditelja Srđana Dragojevića. Iz istog filma nagrađen je i jedan od doajena naše kinematografije čuveni scenograf Miljen Kljaković Kreka kome je pripala FIPRESCI nagrada za najbolju scenografiju. Nagradu za najbolji scenario dobio je Miroslav Momčilović za njegov autorski ilm "Čekaj me ja sigurno neću doći". Primajući nagradu Momčilović se zahvalio svim članovima FIPRESCI Srbija na nagradi.
 

White ribbon

Najbolji strani film u 2009. bio je film "Bela traka" Majkla Hajnekea

Najbolji strani film prikazan tokom 2009. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bio je film "Bela traka" Majkla Hajnekea u koji je distribuirao "Megakom film". Nagrađivani film ovog renomiranog reditelja rađen je u austrijsko-nemačko-francusko-italijanskoj produkciji. Priznanje FIPRESCI-ja je primio direktor i osnivač distributerke kuće "Megakom film" Igor Stanković.

Nagrada za životno delo dodeljena je posthumno našem nedavno preminulom kolegi, dramaturgu, scenaristi, glumcu, novinaru i filmskom kritičaru Vuku Pavloviću (1970-2009).
Vuk Pavlović, sin prevodioca Snežane Lukić i proslavljenog filmskog reditelja Živojina Pavlovića, pisca i pedagoga, preminuo je 5. septembra u Beogradu
nakon kratke i teške bolesti u 39. godini. Pavlović je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1991. godine, a u saradnji s rediteljem Dejanom Zečevićem, debitovao je kao scenarista filmom “Nekrofilm”, koji je 1992. nagrađen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, a potom je prikazan na još nekoliko značajnih međunarodnih festivala. Poslednji scenario koji je napisao bio je za TV seriju “Hotel sa sedam zvezdica”, u režiji Danila Vukotića.
Bio je
selektor programa “Mladi lavovi” Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a sarađivao je i s Međunarodnim festivalom studentskog filma. Bio je i pomoćnik reditelja u više filmskih projekata, uključujući film “Država mrtvih” Živojina Pavlovića. Kao glumac je posebno zapamćen po ulozi u predstavi “Kaskader” Beogradskog dramskog pozorišta, kao i po ulogama u “Nekrofilmu”, filmskom omnibusu “Paket aranžman” (“Mačo trip”, u režiji Ivana Stefanovića), te filmu “Velika frka” Milana Jelića i minijaturi u filmskom hitu “Mi nismo anđeli” Srđana Dragojevića.
Pisao je
i filmsku kritiku, najduže u nedeljniku “NIN”, a bio je i član Saveta FEST-a, Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i jedan on najaktivnijih članova FIPRESCI Srbija.

Vuk Pavlovic
Vuk Pavlović (1970-2009)
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER