naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 


 BORD SRPSKE SEKCIJE FIPRESCI
 


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official siteFilmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


Borislav Andjelic

 

Borislav Anđelić, predsednik Srpske sekcije FIPRESCI, filmski kritičar. Rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu. Višegodišnji je filmski kritičar, jednog od najtiražnijih dnevnih listova na Balkanu, "Večernjih novosti" iz Beograda i jedan od najuglednijih izveštača o filmskim događanjima u regionu.
Trenutno je predsednik Srpske sekcije FIPRESCI i jedan od direktora projekata međunarodne organizacije FIPRESCI, zadužen za "mlade talente" iz Jugoistočne Evrope. Bio je umetnički direktor Festivala autorskog filma u Beogradu, i član više međunarodnoh žirija (Berlin, Kan, Friburg, Toronto...) i selekcionih komisija u zemlji i inostranstvu. Njegovi tekstovi o međunarodnim filmskim manifestacijama su objavljivani u brojnim stranim časopisima i TV komentarima.

 

 

 

Milan Vlajcic

 

Milan Vlajčić, novinar, književnik, književni i filmski kritičar. Rođen je 1939. u Beogradu. Diplomirao na Katedru za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta. Književne kritike i oglede objavljuje od 1960. u časopisu „Delo“ i drugim publikacijama. Uređivao je kulturne rubrike „Studenta“ i „Mladosti“, književni list „Vidici“, „Gledišta“ i „Književni glasnik“. Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista „Politike“ pisao je i pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985-2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista. Od 2004. stalni je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista „Blic“. Na beogradskom privatnom univerzitetu „Singidunum“, na Fakultetu za medije i komunikaciju predaje predmet: Istorija i teorija filma. Dobitnik je mnogih nagrada za književnu, televizijsku i filmsku kritiku. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS). Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Objavio je veliki broj predgovora, pogovora, ogleda i knjige: „Poprišta“, „Jednom i nikad više“, „Ćuti i plivaj dalje“ „Pristrasna lektira“, „Dragan Nikolić“  i „Noć u Kazablanci“.

 

 

 

Dinko Tucakovic

 

Dinko Tucaković, upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke, filmski teoretičar i kritičar. Rođen je 1960. godine u Zenici. Diplomirao je na odseku filmske i TV režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je mnogih filmskih kritika, eseja i intervjua objavljenih u domaćoj i stranoj periodici. Pisao je za sve značajnije jugoslovenske časopise, kao i za "Positif" i "Sight and Sound". Autor je nekoliko knjiga o filmu, "Tajni život filma" (1993), "Stranci u raju" (1998). Bio je selektor nekoliko nacionalnih festivala. Njegovi filmovi su učestvovali i dobijali nagrade na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Reditelj je dugometražnog igranog filma "Šest dana juna" (1985), kao i niza kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Za svoje filmove nagrađivan je na festivalima u Madridu (1981) i Selbu (1986). Gostujući je predavač istorije filma i filmske režije na FDU u Beogradu. Programski je urednik jugoslovenske kinoteke od 1989. godineBio je dugogodišnji predsednik Saveta i selektor FEST-a. Učestvovao je u radu žirija na više stranih (Anesi, Beč, Kan, Manhajm, Berlin..) i domaćih festivala.

 

 

 

Sasa Radojevic

 

Saša Radojević, rođen u Beogradu. Filmski kritičar, reditelj, scenarista, producent. Autor scenarija za dokumentarne tv serije i kratke igrane filmove Gorana Gajića ("U vrtlogu strasti", "Sedmi dan") i Dinka Tucakovića ("Pismo"). Koautor je desetak knjiga o filmu u kojima se uglavnom bavi američkom kinematografijom i romana "Divlje senke" (2002). Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma "Odisejev pogled" (1995). Koscenarista je dugometražnih igranih filmova Milutina Petrovića "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" i reditelj i scenarista filma "Poljupci"(2004).

 

 

 

Danko Jesic

 

Danko Ješić, rođen u Beogradu, 1970. godine.
Filmski kritičar, teoretičar, scenarista i producent.
Karijeru filmskog kritičara počeo na Radio Indeksu, a kasnije pisao za sve poznatije srpske štampane i elektronske medije. Trenutno radi u dnevnom listu
Glas javnosti. Osnivač i glavni i odgovorni urednik prvog srpskog filmskog magazina "Mc Guffin", koji je izlazio od 1997. do 2002. godine. Do sada su mu objavljene dve knjige o filmu, "Film i strip" i "Film i strip 2" (Plato, Beograd). Producirao je više kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, muzičkih i reklamnih spotova, kao i dva dugometražna igrana filma: "Jutro će promeniti sve" i "Mlad i zdrav kao ruža". Do sada je učestvovao u radu žirija na više stranih i domaćih festivala.

 

 

 

Ivan Karl

 

Ivan Karl, rođen u Beogradu. Diplomirao je filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu Dramskih Umetnosti. Pisao je filmsku i tv kritiku i reportaže za časopise Ekskluziv, Lice, Total Film, Evropa. Kao autor i voditelj specijalizovanih emisija o filmu i urednik filmskog programa radio je na Trećem kanalu i TV Politika. Bio je selektor Festivala studentskog filma, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (program Istok je tamo) i Festivala filmova Eurimaža u Beogradu. U svojstvu člana žirija kritike Fipresci učestvovao je na međunarodnim Festivalima u Vizbadenu, Ankari, Ljubljani, Hihonu, Trstu i Motovunu. Bio je kordinator međunarodne saradnje u Filmskom Centru Srbije, a potom i Glavni i odgovorni urednik kablovske televizije FILM PLUS. Odgovorni je urednik redakcije filmskog i serijskog programa RTS.

 

 

 

Sasa Jankovic

 

Saša Janković, rođen u Surdulici, 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (Međunarodni odnosi) u Beogradu.
Autorske tekstove o filmu počeo je da objavljuje u magazinu "Duga", zatim je pisao o filmu za časopis "Urban"
 i radio na "Art kanalu" kao filmski kritičar. Profesionalno se bavi veb dizajnom od 2000. godine. Kao član žirija kritike FIPRESCI učestvovao je na domaćim festivalima u Vrnjačkoj Banji i Nišu i na međunarodnim festivalima u Beogradu (34.Fest, 13.FAF), Kijevu (Ukrajina) i Manhajmu i Hajdelbergu (Nemačka).
Autor je projekta i glavni urednik zvaničnog veb sajta srpske sekcije FIPRESCI. Pisao je za beogradski magazin "PROFIL" od 2004. do 2007. g
odine.
Od 2007. godine je stalni filmski kritičar nedeljnika "NIN" i urednik filmskog i serijskog programa TV METROPOLIS.

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER