naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

        GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 200
6
  

Godišnje filmske nagrade

NOMINACIJE 2006/07-PRESS

 

Nagrade YU FIPRESCI

NAJBOLJI SRPSKI FILM

NAJBOLJI REDITELJ

NAJBOLJA GLUMICA

NAJBOLJI GLUMAC

NAJBOLJI STRANI FILM

Partneri YU FIPRESCISerbia

 

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI i ove godine tradicionalno su proglašeni najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga i najbolji strani film u 2006. godini. Godišnje YU FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se od 1993. godine i jedine su stručne godišnje nagrade za srpski film. Uz prisustvo svih dobitnika nagrade su svečano uručene 31. januara 2007. u dvorani Jugoslovenske kinoteke.

Najbolji srpski film prikazan u 2006. godini je "Sedam i po" reditelja Miroslava Momčilovića odlučeno je glasovima YU FIPRESCI članova. Reditelju, scenaristi i producentu Miroslavu Momčiloviću nagradu je uručio predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić. Autor priče o sedam smrtnih grehova rekao je tom prilikom da se nada da će sledeće godine srpska produkcija ponuditi više dobrih filmova. Momcilović je rekao da pobeda njegovog ostvarenja ne znači da je konkurencija loša jer je njegov film pobedio i na mnogim festivalima. Ipak, on je izrazio nadu da FIPRESCI sledeće godine “neće birati izmedju dva - tri osrednja filma, već između pet odličnih. To želim srpskoj kinematografiji”. Momcilović je istakao da mu je nagrada za najbolji film posebno draga, jer je on i scenarista tog ostvarenja ali i da iza tog dela stoji čitav tim ljudi.
 

Predsednik YU FIPRESCI Bora Anđelić (desno) uručuje nagradu za
najbolji film reditelju Miroslavu Momčiloviću

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Oleg Novković za režiju filma "Sutra ujutru", kome je nagradu uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Oleg Novković je ocenio da je rediteljski problem u Srbiji nepostojanje kontinuiteta i konstantnosti rada i da je on od 1993. godine snimio samo tri filma, u razmacima od po nekoliko godina.
 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović (desno) uručuje
nagradu najboljem reditelju Olegu Novkoviću

Nagradu za najbolju žensku ulogu u 2006-oj godini dobila je Nada Šargin za ulogu u filmu "Sutra ujutru", kojoj je nagradu za najbolju žensku ulogu uručio novinar Saša Janković. Dobitnica nagrade je izrazila nadu da će situacija u domaćim bioskopima i filmu biti bolja.
 

Novinar Saša Janković (desno) uručuje
nagradu najbolj
oj glumici Nadi Šargin

Nagradu za najbolju mušku ulogu u 2006-oj godini dobio je Nenad Jezdić za ulogu Adama u omnibus filmu "Sedam i po". Jezdić je, zahvaljujući na priznanju koje mu je uručila novinar Sandra Perović, rekao da sve u vezi sa tom nagradom podrazumeva “profesionalizam, stručnost i dobro čitanje filmske umetnosti”. "Ova nagrada u meni, rekao je Jezdić, budi osećanje samopouzdanja toliko potrebnog u ovom poslu".
 

Novinarka Sandra Perović (desno) uručuje
nagradu najbolj
em glumcu Nenadu Jezdiću

Za najbolji strani film prikazan u srpskim bioskopima u 2006. godini proglašen je "Dvostruka igra" Martina Skorsezea. Umesto producenta i reditelja Skorsezea nagradu je primio predstavnik "Tuck-a" Marko Čkonjević a uručio mu je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković. Film "Dvostruka igra" (The Departed) Martina Skorsezea, otkupila je za prikazivanje u Srbiji distributerska kuća "Tuck" i premijerno je prikazan na prošlogodišnjoj Sinemaniji.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković (desno) uručuje
nagradu za najbolji strani film Marku Čkonjeviću predstavniku distributerske kuće "Tuck"

 

Predstavnik FUJIFILM-a Dimče Stojanovski (levo)
pozdravlja prisutne u dvorani Kinoteke

Bora Anđelić i Ivan Karl (desno) najavljuju
dodelu godišnjih nagrada

Predsednik YU FIPRESCI Bora Andjelić, istakao je da nagrade YU FIPRESCI svake godine dobijaju na značaju i da je ove godine povećan broj članova koji su glasali na više od 25. Ističući da je to jedina nagrada stručnjaka u oblasti filma u Srbiji, on je najavio da će sledeće godine biti uvedena i priznanja za scenario i kameru i na taj način ćemo zaokružiti sve ono što je najbitnije prilikom stvaranja jednog filma.
 

Nada Šargin

Nenad Jezdić


Apsolutni pobednici ovogodišnje dodele YU FIPRESCI nagrada su dva filma "Sedam i po" i "Sutra ujutru". "Sedam i po" je proglašen najboljim ostvarenjem dok je Nenad Jezdić odigrao najbolju ulogu u istoimenom filmu. Oleg Novković je najbolji reditelj u 2006. godini za režiju filma "Sutra ujutru" dok je Nada Šargin zablistala u istoimenom filmu. Nada Šargin i Nenad Jezdić dobili su FIPRESCI nagrade i na prošlogodišnjim Niškim glumačkim susretima dok je Oleg Novković od strane FIPRESCI žirija proglašen najboljim rediteljem i na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Herceg Novom.
Ovogodišnju svečanu dodelu nagrada YU FIPRESCI pomogli su kao i ranijih godina naši partneri FUJIFILM Srbija i Jugoslovenska kinoteka.

Reditelj Miroslav Momčilović
 

Reditelj Oleg Novković
 

Dodela nagrade za najbolju žensku ulogu

 

Neposredno pre dodele nagrade za
najbolju mušku ulogu

 

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2007.
 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER