naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2010

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara

 
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo

 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2009

Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2008

Turneja

 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 10 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju i strani film kao i nagrada za životno delo. Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2013. godini održana je 3. februara 2011. godine, u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke.


Glasovima članova S
rpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija i najbolji strani film u 2010. godini.
Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene
u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.


Trejler pobedničkog filma "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića

Glavnu nagradu FIPRESCI za naјbolji film u 2010. dobio je "MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO" u produkciјi „Intermedia Network” iz Beograda. Na svečanosti u Muzeјu kinoteke ovo priznanje koјe se tradicionalno dodeljuјe uručio јe predsednik FIPRESCI-јa Borislav Anđelić producentu Dejan Petrović. Primajući nagradu za "Montevideo", producent Dejan Petrović iz kompanije "Intermedia netvork" zahvalio je celoj ekipi filma, a posebno svojim kolegama Goranu Bjelogrliću i Zvonimiru Šimunecu, kao i Vladimiru Stankoviću, od čije je knjige potekla ideja za film o učešću naših fudbalera na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu. Istorijska melodrama o formiranju domaće fudbalske reprezentacije pred početak Prvog svetskog prvenstva 1930. godine u Urugvaju osvojila je ukupno 5 FIPRESCI nagrada, i to za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju i scenografiju.
 

Laureati 2010

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2010. i domaćini, članovi FIPRESCI Srbija

Nagradu za najboljeg reditelja u 2010. godini dobio je popularni glumac Dragan Bjelogrlić za perfektnu režiju svog debitantskog filma "MONTEVIDEO BOG TE VIDEO". Primajući nagradu, Bjelogrlić se zahvalio celoj filmskoj ekipi i istakao da ga ovo priznanje čini veoma ponosnim.
"Ja volim da sanjam, ali ni svojim u najambicioznijim i najluđim snovima nisam mogao da dosegnem tu ideju da ću za svoj prvi film dobiti baš ovu nagradu", rekao je Bjelogrlić. On je primio i nagradu u ime scenarista - Srđana Dragojevića I Ranka Božića, koji nisu prisustvovali ceremoniji zbog obaveza.
Dodeljujući nagradu za najbolji film
Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić je podsetio da se nagrade dodeljuju već 16 godina i izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih na ceremoniji što pokazuje značaj priznanja koja realno odražavaju sliku srpske kinematografije u 2010. godini.
Anđelić je dodao da je u glasanju učestvovala većina članova FIPRESCI Srbija.
 

Dragan Bjelogrlic

Dragan Bjelogrlić je proglašen najboljim rediteljem u 2010. godini
za izvanrednu režiju filma "Montevideo, Bog te video"

 

Jasna Djuricic

Jasna Đuričić je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2010.
za glavnu žensku ulogu u filmu "Beli, beli svet" Olega Novkovića

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2010. ostvarila je Jasna Đuričić u filmu "Beli, beli svet"  Olega Novkovića. Jasna Đuričić je primajući nagradu istakla da je počastvovana nagradom, i da je veoma bitan faktor u građenju njene uloge bio scenario Milene Marković koja je po njenim rečima napisala "zaista retko dobru žensku ulogu".- "Kada ispred sebe imate dobar scenario ili dobar pozorišni tekst, onda imate šta i da odigrate. To je bio preduslov za sve, pa i za ovu nagradu", istakla je ona.
Za najboljeg glumca proglašen je Predrag Miki Manojlović koji je igrao glavnu ulogu u filmu Srđana Karanovića Besatumačeći lik Azema. Manojlović je, primajući priznanje, rekao da je u muškoj konkurenciji nagradu mogao dobiti i neki drugi glumac iz ovogodišnje konkurencije ( (p.a. Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Nikola Rakočević, Miloš Biković i Srđan Todorović) jer su svi bili odlični, ali da je u ženskoj Jasna Đuričić bila jedini izbor. "Ta fantastična glumica evropskog ranga pokazuje nešto što se kod nas retko dešava pored svih stereotipa - da u srednjim godinama dobije prvu pravu šansu na filmu koju ovako briljantno koristi. Voleo bih da takvi slučajevi budu češći", rekao je Manojlović.

Miki Manojlovic

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2010. pripala je Predragu Mikiju Manojloviću
za tumačenje lika Azema u filmu "Besa" Srđana Karanovića

Dragan Bjelogrlic

Srđan Dragojević i Ranko Božić su proglašeni najboljim scenaristima u 2010. za scenario filma
"Montevideo, Bog te video". Na slici: reditelj Dragan Bjelogrlić na snimanju istoimenog filma

FIPRESCI nagradu za najbolju montažu u 2010. dobila je Nataša Vranješ za film "Šišanje" Stevana Filipovića. Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Goran Volarević za kameru u filmu "Montevideo Bog te video" i film "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića. Za najbolju scenografiju nagrađen je Nemanja Petrović za "Montevideo Bog te video" i "Srpski film" dok je za muziku nagrađen kompozitor Boris Kovač za film "Beli, beli svet".  Kovač je rekao da mu je drago zbog nagrade, jer je ovo njegov prvi angažman u filmu, pošto je inače aktivniji u pozorištu. "Drago mi je da je Oleg Novković dao muzici prostor koji u domaćem filmu nije toliko veliki. Drago mi je što sam mogao da iskažem šta u filmu muzika može da donese. A mislim da može puno, jer ona otvara jedan prostor koji ni naracija ni sve ono što vidimo ne može. Značajno je što se to desilo i što je kritika dobro odreagovala.

The Ghost Writer

Najbolji strani film u 2010. bio je film "Pisac iz senke" Romana Polanskog. Na slici: Pirs Brosnan i Juan MekGregor

Nagradu za najbolji scenario dobili su Srđan Dragojević i Ranko Božić za film "Montevideo Bog te video" koji su adaptirali novelu istoimenu novelu sportskog novinara Vladimira Stankovića.
Najbolji strani film
prikazan tokom 2010. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bio je film "Pisac iz senke" Romana Polanskog koji je distribuirao "Megakom film". Reč je o jednom od najnagrađivanijih filmova u prošloj godini a između ostalih osvojio je i 6 Evropskih filmskih nagrada.

Nagrada za životno delo je dodeljena posthumno Dušanu Vukiću (Beograd, 08. 07. 1942 - Vrnjačka Banja,10. 08. 2010), dugogodišnjem članu FIPRESCI Srbija i novinaru "Železničkih novina" koji je iznenada preminuo prošlog leta. Vukić (na slici) je tokom celog radnog veka bio aktivni filmski i sportski radnik a posao koji je izuzetno voleo je nastavio da radi i nakon penzionisanja sve do smrti u 68. godini tokom festivala u Vrnjačkoj Banji gde je bio redovni gost simpozijuma svake godine. Vukić je godinama bio član naših žirija na svim domaćim festivalima u Srbiji i Crnoj Gori i vrlo aktivno promovisao naše aktivnosti i godišnje manifestacije FIPRESCI-ja.

Dusan Vukic
Dušan Vukić (1942-2010)
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER