naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2015

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 2
010


Montevideo Bog te video

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
09


Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo

 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2014

Top je bio vreo

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2013

Krugovi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2012

Klip

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2011

Parada


Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 11 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostim i strani film kao i nagrada za
životno delo
.
Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2015. godini održana je 16. marta 2016. godine, u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Na početku skupa mnogobrojni filmski umetnici i novinari odali su minutom ćutanja poštu velikom srpskom glumcu Draganu Nikoliću koji je preminuo 11. marta u Beogradu.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija, kostim i najbolji strani film u 2015. godini. Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić. Trejler pobedničkog filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića

Debitantski film Vuka Ršumovića “Ničije dete” i “Enklava” Gorana Radovanovića trijumfovali su na dodeli nagrada godišnjih FIPRESCI nagrada. Najbolji srpski film prikazan u 2015. godini je "NIČIJE DETE" scenariste i reditelja Vuka Ršumovića odlučeno je glasovima članova FIPRESCI Srbija. Vuk Ršumović je nagrađen i za najbolji scenario, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Goranu Radovanoviću za briljantno ostvarenje "Enklava".
 

Godisnje nagrade 2015 Laureati

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2015. i domaćini, predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (prvi desno) i Ivan Karl (drugi desno)

Nagrade Srpske sekcije FIPRESCI dodeljene su 21. put a svečanost je vodio član Borda FIPRESCI Srbija Ivan Karl. Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić rekao je da dodela nagrada tog udruženja ima već lepu tradiciju. Pokušavamo da je održimo, mada to nije lako u ovoj kulturi koja nije baš sklona kontinuitetu”, rekao je Anđelić. Primajući nagradu za najbolji film, Miroslav Mogorović je zahvalio kritičarima i novinarima što na taj način čuvaju filmsku struku u vremenu veoma teškom i za produkciju i za plasman filma. Goran Radovanović nije prisustvovao ceremoniji jer se nalazi na turneji sa filmom “Enklava”, kao ni Vuk Ršumović, koji je u Gentu gde razvija novi scenario.
 

Goran Radovanovic

Goran Radovanović je proglašen najboljim rediteljem u 2015.
zahvaljujući njegovom autorskom ostvarenju "Enklava"

 

Jelena Djokic

Jelena Đokić je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2015. za
glavnu ulogu u filmu "Smrdljiva bajka"

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2015. ostvarila je Jelena Đok u filmu "Smrdljiva bajka" Miroslava Momčilovića u kojem joj je partner bio Žarko Laušević.
Za najboljeg glumca proglašen je 16-godišnji dečak iz Zvečana Denis Murić koji je igrao glavnu ulogu u “Ničijem detetu” i epizodnu u “Enklavi”.

Denis Muric

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2015. pripala je Denisu Muriću 16-godišnjem dečaku iz Zvečana
za glavnu ulogu u filmu "Ničije dete" Vuka Ršumovića i jednu epizodnu ulogu u "Enklavi"

Vuk RsumovicNicije dete

Vuk Ršumović je proglašen najboljim scenaristom u 2015. zahvaljujući njegovom
autorskom ostvarenju "Ničije dete" koji je dobio i nagradu za najbolji film

Andrija Zafranović je dobio nagradu za najbolju montažu za film "Enklava" i "Bićemo prvaci sveta", a za najbolju fotografiju Milan Tvrdišić ("Bićemo prvaci sveta"). FIPRESCI je nagradio Milana Đurđevića za najbolju muziku u filmu "Panama", za scenografiju je nagrađena je Jelena Šopić ("Bićemo prvaci sveta" i "Ničije dete"), a za najbolji kostim Vesna Teodosić ("Za kralja i otadžbinu"). Tako je film "Bićemo prvaci sveta" reditelja Darka Bajića odneo tri FIPRESCI nagrade u 2015. godini.
 

Divlje price

Najbolji strani film u 2015. bio je argentinski film "Divlje priče" Demijana Šifrona

Najbolji strani film prikazan tokom 2015. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bilo je argentinsko ostvarenje "Divlje priče" u režiji Demijana Šifrona i distribuciji "Megakom filma".

 

Nagrade za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji dodeljene su posthumno dvojici filmskih poslenika koji su preminuli 2015. godine - Borislavu Bori Stanojeviću (1934 - 2015), dugogodišnjem upravniku Biblioteke Jugoslovenske kinoteke i Nebojši Popoviću (1958 - 2015), novinaru, filmskom kritičaru i uredniku filmskog programa RTS-a. Nebojša Popović je bio autor kultne emisije o filmu "Drugi vek", jedan od urednika nedeljnog, kulturnog magazina "Metropolis" i istaknuti član FIPRESCI Srbija. Uručujući priznanja njihovim suprugama, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da se od obojice velikih profesionalaca i posvećenika filmskoj umetnosti moglo očekivati još mnogo toga da ih smrt nije pretekla. “Na nama je sada da i FIPRESCI i Kinoteka i RTS čuvaju njihovu zaostavštinu i da ustanovimo nagrade sa njihovim imenima”, istakao je Zelenović.

Nebojsa Popovic
 Nebojša Popović

Bora Stanojevic
Borislav Stanojević
 
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER