naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2013

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara

 
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
09


Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo
 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2012

Klip

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2011

Parada

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2010

Montevideo Bog te video

 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 11 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostim i strani film kao i nagrada za životno delo. Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2013. godini održana je 4. februara 2014. godine, u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija, kostim i najbolji strani film u 2013. godini. Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.


Trejler pobedničkog filma "Krugovi" Srdana Golubovića

Glavnu nagradu srpske sekciјe FIPRESCI za naјbolji film u 2013. dobili su "KRUGOVI" u produkciјi „Baš čelika” iz Beograda. Na svečanosti u Muzeјu kinoteke ovo priznanje koјe se tradicionalno dodeljuјe uručio јe predsednik FIPRESCI-јa Borislav Anđelić producentkinji Јeleni Mitrović. Ističući da јe to za celu ekipu "Krugova" velika čast, ona јe dodala da јe taј film od premiјere u јanuaru 2013. godine, na Sandensu do danas dobio 23 internacionalnih i sedam domaćih nagrada.
 

Laureati 2013

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2013. i domaćini, predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (treći levo)

Nagradu za najboljeg reditelja u 2013. godini dobio je Srdan Golubović za perfektnu režiju filma "KRUGOVI". „Veliko je ovo priznanje, jer to priznanje dolazi zaista od ljudi koji gledaju mnogo filmova, poznaju film, znaju da gledaju filmove i imaju snažno kritičko raspoloženje“, istakao je reditelj Golubović primajući nagradu. On je na kraju zahvalio svim saradnicima "Krugova".
 

Srdan Golubovic

Srdan Golubović je proglašen najboljim rediteljem u 2013. godini
za izvanrednu režiju filma "Krugovi"

 

Mira Banjac

Legendarna Mira Banjac je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2013.
za glavnu žensku ulogu u filmu "Mamaroš" Mome Mrdakovića

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2013. ostvarila je Mira Banjac u filmu "Mamaroš"  Mome Mrdakovića. - „Vrlo sam ponosna na ovu nagradu. Iako sam uradila onoliko koliko sam imala prostora ipak mislim a i svaki glumac misli da je mogao više“, istakla je glumica primajući nagradu koja smatra da je bilo još divnih koleginica koje su mogle da dobiju ovo priznanje za prošlu godinu. Nagrađena umetnica naglasila je da je radosna što srpski film doživljava i lepe trenutke, zahvaljujući trudu Kinoteke, FIPRESCI-ja, Filmskog centra Srbije i drugih koji u ovim posnim vremenima nesebično rade na „mišiće“.
Za najboljeg glumca proglašen je Aleksandar Berček koji je igrao jednu od glavnih uloga u filmu Srdana Golubovića Krugovitumačeći lik Ranka.
Berček je primajući nagradu prisutnima otkrio da je u scenariju, koji je ocenio sjajnim, odmah prepoznao da će to biti dobar film. On se kraju našalio rekavši kako se nada da će producenti i reditelji sada da navale na njega.

Aleksandar Bercek

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2013. pripala je Aleksandru Berčeku
za tumačenje lika Ranka u filmu "Krugovi" Srdana Golubovića

Krugovi

Melina Pota Koljević i Srđan Koljević su proglašeni najboljim scenaristima u 2013. za scenario filma "Krugovi"

FIPRESCI nagradu za najbolju montažu u 2013. dobio je posthumno Marko Glušac (1969-2013) koji je preminuo nakon teške bolesti prošlog februara u 43. godini. Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Radoslav Vladić za kameru u filmu "(S)kidanje" Koste Đorđevića, a iz filma "Falsifikator" Gorana Markovića nagrađeni su kompozitor Zoranu Simjanović, kostimograf Ljiljana Petrović i, posthumno legendarni scenograf Veljko Despotović (1931-2013). 
Na
gradu za najbolji scenario dobili su Melina Pota Koljević i Srđan Koljević za film "Krugovi". Primajući nagradu Srđan Koljević јe istakao značaј kreativnog doprinosa cele ekipe iz "Krugova", kako bi scenario bio realizovan. Tako je film "Krugovi" na kraju dobio ukupno 5 FIPRESCI nagrada , što ga uz nagradu za najbolji film čini apsolutnim pobednikom u 2013. godini.

 

Amour

Najbolji strani film u 2013. bio je film "Ljubav" Majkla Hajnekea

Najbolji strani film prikazan tokom 2013. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bio je film "Ljubav" Majkla Hajnekea u koji je distribuirao "Megakom film". Reč je o jednom od najnagrađivanijih filmova u poslednjoj deceniji a film je rađen u austrijsko-nemačko-francuskoj produkciji. Priznanje FIPRESCI-ja je primio direktor i osnivač distributerke kuće "Megakom film" Igor Stanković.

 

Nagrada za životno delo i trajni doprinos
srpskoj kinematografiji
dodeljena je posthumno
D
INKU TUCAKOVIĆU (1960-2013), reditelju, scenaristi, filmskom kritičaru i teoretičaru filma, dugogodišnjem upravniku Muzeja Jugoslovenske kinoteke koji je iznenada preminuo 19. februara 2013. godine.
U sali koja sada nosi njegovo ime nagradu je u ime porodice primio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, naglasivši da je Tucaković ostavio neizbrisiv trag i dao ogroman doprinos Kinoteci i celoj srpskoj kinematografiji. Dinko je bio jedan od najuglednijih članova FIPRESCI Srbija, dugogodišnji član Borda, pokretač mnogih inicijativa i jedan od najistrajnijih organizatora svih naših aktivnosti u protekle dve decenije.  Više o Dinku..

Dinko Tucakovic
Dinko Tucaković (1960-2013)
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER