naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2014

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara

 
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 2
010


Montevideo Bog te video

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
09


Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo
 

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2013

Krugovi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2012

Klip

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2011

Parada


 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 11 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostim i strani film kao i nagrada za životno delo. Ove godine dodeljena je i nagrada za najbolji dokumentarni film. Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2014. godini održana je 25. februara 2015. godine, u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija, kostim i najbolji strani film u 2014. godini. Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.

 
Trejler pobedničkog filma "Top je bio vreo" Bobana Skerlića

Ratna drama "TOP JE BIO VREO", po romanu Vladimira Kecmanovića, u režiji Slobodana Bobana Skerlića trijumfovala je na današnjoj svečanoj dodeli tradicionalne godišnje nagrade FIPRESCI Srbija. Filmska priča o odrastanju dečaka tokom opsade Sarajeva 1994. dobila je nagradu za najbolji film u 2014. Reditelj ovog filma Slobodan Skerlić dobio je nagradu za najbolju režiju, a Aniti Mančić pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu. Umesto Skerlića, koji je trenutno angažovan u Narodnom pozorištu u Zenici, i Anite Mančić koja je bila odsutna zbog bolesti, nagrade su uručene producentu Tihomiru Staniću ("Drina film" iz Beograda i "Balkan film" iz RS). Nagrađeni reditelj Skerlić u telefonskom razgovoru izjavio za "Večernje Novosti", da nije razmišljao o nagradama dok je radio na ovom filmu, mada one uvek obraduju: - Drago mi je, naravno, što je stručna javnost dala visoku ocenu, ona je neki garant da će "Top je bio vreo" živeti duže od jedne distributivne godine. Ali, film se uvek radi zbog emocije, a ne iz predumišljaja da ga neko ovako ili onako oceni - istakao je Skerlić.
Producent filma „Top je bio vreo” Tihomir Stanić, koji je danas dobio nagradu Fipresci Srbija za najbolji domaći igrani film u 2014. godini, izjavio je Tanjugu da će taj film koji donosi bolnu istinu o nama tek imati svoju publiku. 
Stanić je istakao da u ovom značajnom i zahtevnom filmskom projektu ne bi uspeo bez pomoći svog brata, producenta Bogdana Stanića, koji je nažalost preminuo ne dočekavši premijeru, prošle godine na Festu.
On je dodao da je tek na današnjoj svečanosti saznao da su članovi ekipe ovog filma nominovani za Fipresci nagrade i u kategorijama kostim, scenografija, fotografija i scenario. „To mi kao producentu mnogo znači, jer je film u svim segmentima dogurao bar do nominacije, a u bitnim segmentima je i nagrađen”, naglasio je Stanić. Snimili smo ga uz velike muke i odricanja, uglavnom na lokacijama u Kozarskoj Dubici”, rekao je on i zahvalio na pomoći i entuzijazmu ljudima iz te sredine, kao i celoj filmskoj ekipi i Radio televiziji Republike Srpske.
 

Laureati Godisnje nagrade 2014

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2014. i domaćini, predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (drugi desno) i Ivan Karl (prvi desno)

Film je pozvan na više inostranih festivala, osvojio je nekoliko nagrada, ali u domaćim bioskopima nije imao publiku. "Očigledno da su tema filma i način na koji je obrađena nešto za šta naše društvo još uvek nije spremno. Razlozi su razni, tranziciona kriza i apatija i život koji je stalno na ivici tragedije i katastrofe. Da su se u društvu stvari drugačije odvijale, da smo krenuli u nekom drugom pravcu i da se osetio neki boljitak, verovatno bi ljudi bili spremni i da pogledaju ovaj film, koji u suštini ima u sebi jednu večnu opomenu i pitanje: Da li sam ja spavao dok su drugi patili", izjavio je Stanić.
 

Slobodan Skerlic

Slobodan Skerlić je proglašen najboljim rediteljem u 2014. godini
za režiju filma "Top je bio vreo"

 

Anita Mancic

Anita Mančić je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2014. za
glavnu žensku ulogu u filmu "Top je bio vreo"

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2014. ostvarila je Anita Mančić u filmu "Top je bio vreo"  Slobodana Skerlića u kojem je tumačila lik Hatidže.
Za najboljeg glumca proglašen je Nikola Rakočević koji je igrao glavnu ulogu u filmu Srđana KoljevićaBranio sam Mladu Bosnutumačeći lik advokata Rudolfa Cistlera.
Iz ekipe filma „Monte video, vidimo se” (u režiji Dragana Bjelogrlića) nagrađeno je troje autora: Goran Volarević za fotografiju, Manjifiko za filmsku muziku i Dragica Laušević za kostim. Za montažu je nagrađen Filip Dedić, a za scenografiju Ivan Denić, obojica za rad na filmu „Mamula” (u režiji Milana Todorovića).

Nikola Rakocevic 

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2014. pripala je Nikoli Rakočeviću
za tumačenje advokata Rudolfa Cistlera u filmu "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića

Srdjan KoljevicBranio sam Mladu Bosnu

Srđan Koljević je proglašen najboljim scenaristom u 2014. zahvaljujući njegovom
autorskom ostvarenju "Branio sam Mladu Bosnu"

Nagradu za najbolji scenario dobio je Srđan Koljević za film "Branio sam Mladu Bosnu". Koljeviću je i prošle godine pripalo isto priznanje za najbolji scenario za film "Krugovi" (a ima i brojne druge nagrade u ovoj kategoriji). Pogotovu što se o problemu nedostatka dobre, uzbudljive filmske priče već godinama govori i kod nas i u svetu: - Ova nagrada je vrsta posebne časti. Naročito mi je drago što je došla za film "Branio sam Mladu Bosnu", zbog teških finansijskih okolnosti u kojima smo ga stvarali. A da bi neki scenario bio prepoznat i nagrađen, onda moraju i svi ostali koji stvaraju taj film da urade dobar posao. To znači da glumci treba izvanredno da naprave svoje likove, da direktor fotografije mora odlično da radi, kao i reditelj, koji se u ovom slučaju žrtvovao za scenaristu da bi ovaj film uopšte bio snimljen. U startu sam morao da prihvatim razna kreativna osujećenja, da bih po svaku cenu realizovao "Branio sam Mladu Bosnu". Eto, krenuli smo kao "hendikepirani", a stigli smo uspešno na cilj - istakao je Srđan Koljević.
 

Leviathan

Najbolji strani film u 2014. bio je ruski film "Levijatan" Andreja Zvjaginceva

Najbolji strani film prikazan tokom 2014. u srpskim bioskopima prema oceni filmskih kritičara i novinara bio je ruski film "Levijatan" Andreja Zvjaginceva u koji je distribuirao "Megakom film".

 

Nagrade za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji dodeljene su posthumno dvojici filmskih kritičara i teoretičara i uglednim članovima FIPRESCI Srbija Severinu Franiću i Milanu Mitiću.
Za najbolji dokumentarno-igrani film specijalno FIPRESCI priznanje je dobioLove Hunter, Priče iz njujorškog taksija” braće Bala.
Predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić je podsetio  da se ove nagrade dodeljuju već više od dve decenije po ugledu na slične nacionalne sekcije FIPRESCI-ja u svetu. „Do sada smo bili uspešni i ovo je jedna od retkih filmskih nagrada u Srbiji koja je zadržala kontinuitet, jer su se mnoge druge, iz različitih razloga, ugasile. I u svetu i kod nas je situacija za kritiku, pogotovo u štampanim izdanjima, sve teža. Mediji su u krizi, a sa širenjem interneta javljaju se razni blogeri. Oni su konkurencija profesionalnim kritičarima, ali i mogući novi izvor pisane reči o filmskoj umetnosti”, rekao je Anđelić.

Love Hunter
 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER