naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: MILAN NIKODIJEVIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

 

FIPRESCI

 

Milan Nikodijevic

 

 

MILAN NIKODIJEVIĆ, je rođen 1956. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Grupi za filmsku i televizijsku produkciju. Radi u medijima od 1978. godine. Objavljivao je u gotovo svim dnevnim i nedeljnim listovima, i književnoj periodici SFRJ, SRJ, SCG i Srbije. Na televizijskim radio-stanicama realizovao je mnoge serijale posvećene filmu i umetnosti. Dugogodišnji je direktor i glavni urednik Radio-televizije Vrnjačka Banja. Autor je knjiga Zabranjeni bez zabrane, Scenarija pisana levom ili desnom rukom, Slike duše, Od fajronta do svitanja.
Reditelj, scenarista i producent dokumentarnih filmova Zabranjeni bez zabrane, Šta hoće ti ludaci?, Doviđenja u sledećoj zasedi, Osvajanje sloboda, Skupljač seoba, Plastična bomba (2007) Mica i okolne priče (2010), dokumentarne tv serije Zabranjeni bez zabrane i tri ciklusa televizijskih emisija Slike duše (2012), Spokoj kraja (2013), Zarobljeno vreme (2017).

Dobitnik Nagrade za radio-emisiju godine u Srbiji (Otok gole istine), Nagrade kritike za najbolju radijsku reportažu (Dan kada je sahranjen bog), Nagrade za najbolji intervju (Mića Popović, vođa i žirafe), Nagrade Književnog kluba Kraljevo za najbolji rukopis (Od fajronta do svitanja). Direktor je Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i urednik festivalske edicije Simpozion. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departman dramskih umetnosti, na Katedri za audio-vizuelne medije, smer Produkcija biran je u zvanje docenta 2007. a u zvanje vanrednog profesora 2012. godine. Danas je redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
e-mail:
skrenfest@ptt.rs

Nikola Rakocevic

Denis Muric

FIPRESCI NAGRADE NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU 2015.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
 jubilarnog 50. Filmskog festivala u Nišu - FILMSKI SUSRETI '2015, koji je održan od 22. do 28. avgusta 2015. godine koji je radio u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik žirija), Vladimir Džudović i Milan Nikodijević i dodelio je tradicionalne FIPRESCI nagrade. Nagradu FIPRESCI za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Nataši Ninkov za ulogu u filmu "Bez stepenika" reditelja Marka Novakovića "za dramski upečatljivo i emotivno osmišljeno tumačenje lika unutar dinamičnih međuljudskih porodičnih odnosa". Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Nikola Rakočević (na slici gore) tumačeći Rudolfa Cistlera u filmu "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića kao i za impresivnu ulogu u filmu "Travelator" Dušana Milića. U saopštenju žirija se navodi da se nagrada dodeljuje Rakočeviću "za provokativnu i uverljivu interpretaciju dva potpuno različita lika smeštena u vremenski i žanrovski suprotnom kontekstu". Žiri je takođe dodelio i nagradu za najboljeg debitanta Denisu Muriću (na slici dole) za uloge filmovima "Ničije dete" Vuka Ršumovića i "Enklava" Gorana Radovanovića, "za ubedljivu svežinu izraza kojim tumači izuzetno zahtevne uloge svojih vršnjaka"..

     

 
 

PREDSTAVLJENA KNJIGA O SCENARISTI STIVU TEŠIĆU U KINOTECI.
"Krajem protekle godine, u kojoj se navršilo deset godina od smrti, premijerama dvaju njegovih komada u Zvezdara teatru (Brzina tame) i Užičkom pozorištu (Umetnost i dokolica), naša kulturna javnost ponovo se podsetila na Stojana - Stiva Tešića, scenaristu i dramskog pisca, dobitnika Oskara za scenario filma «Razdvajanje» (Breaking Away) 1979. godine.Tri godine nakon što se okitio tim najprestižnijim priznanjem u svetu filma, Stiv Tešić je 1982. godine boravio na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, razmenjujući iskustva sa kolegama iz ondašnje SFRJ. Ponešto od njegovih, i danas aktuelnih, razmišljanja ostalo je i u beležnici potpisnika ovih redova.
Ovaj Srbin, rođen 29. septembra 1942. godine u Užicu, emigrirao je, sa majkom i sestrom, u Ameriku 1957. godine ne znajući ni reči engleskog. Tamo je stekao visoko obrazovanje na Kolumbiji i Indijana univerzitetu na kome je i diplomirao
.."

 

ITALIJANSKI FILMOVI "GOMORA" MATEA GARONEA I "DIV" PAOLA SORENTINA, NAJBOLJI FILMOVI  37. BEOGRADSKOG FESTA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  37. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '09, koji je održan od 20. februara do 1. marta 2009. godine u Beogradu u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik žirija, Večernje novosti), Dinko Tucaković (Kinoteka) i Milan Nikodijević (slobodni novinar), nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je ravnopravno (ex-aequo) italijanskim filmovima „GOMORA“ Matea Garonea i "DIV" Paola Sorentina. Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime reditelja filmova primila direktorka Italijanskog kulturnog centra u Beogradu Dr ALESANDRA BERTINI MALGARINI koju joj je uručio predsednik žirija Borislav Anđelić. Pogledajte detaljne izveštaje članova ovogodišnjeg žirija i fotografije sa dodele nagrada..


 
 

MILAN NIKODIJEVIĆ: 20. FILMSKI FESTIVAL U TRSTU - "TRST JE NAŠ".
Zapažena aktivnost naših članova na festivalu Alpe Adria Cinema u Trstu.
Na dvadesetom Trieste film festivalu, koji je održan od 15. do 22. januara, predsednik FIPRESCI SRBIJA Borislav Anđelić i članovi Dinko Tucaković, Marjan Vujović i Milan Nikodijević učestvovali su u promociju 33. Festivala filmskog scenarija koji će biti održan u Vrnjačkoj Banji od 8. do 12. avgusta 2009. godine. Saradnja između Triste film festivala i Festivala filmskog scenarija započela je prošlog leta u Vrnjačkoj Banji kada je našoj filmskoj javnosti i publici Elena Đufrida predstavila festival iz Trsta. Ova «uzvratna poseta» bila je prilika da na vrlo posećenoj press konferenciji bude najavljeno tridesettreće izdanje Festivala filmskog scenarija sa brojnim programima od takmičarskog preko programa studentskih filmova Mladi lavovi do simpozijuma o Stivu Tešiću, i Škole dramaturgije. Posebno je apostrofirana naša tradicionalna FIPRESCI radionica za mlade kritičare, koja će i ove godine biti upriličena u Vrnjcima uz direktnu podršku republičkog Ministarstva kulture..

 


 

"ZABRANJENI BEZ ZABRANE" NA DVD. Dokumentarni film Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića ZABRANJENI BEZ ZABRANE, u produkciji Art&Popcorn iz Beograda, pojavio se nedavno u DVD izdanju. U filmu koji govori o najplodonosnijoj i najslavnijoj epohi nekadašnjeg jugoslovenskog filma, o tzv. crnom talasu, političkim i ideološkim zabranama koje su šezedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pratile najznačajnije filmske autore i njihova u svetu nagrađivana dela, učestvuju Dušan Makavejev, Živojin Pavlović, Saša Petrović, Želimir Žilnik, Lazar Stojanović, Gordan Mihić, Branko Vučićević, Tomislav Gotovac, Karpo Godina, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Slobodan Šijan, kao i filmski teoretičari i kritičari koji, zajedno sa autorima, vivisekciraju ideološko ludilo koje je prekinulo mnoge značajne autorske karijere. Film je sniman na autentičnim lokacijama na kojima su snimani i filmovi crnog talasa a korišćeno je i mnoštvo arhivskih dokumenata.
ZABRANJENI BEZ ZABRANE su premijerno prikazani na FEST-u 2007. godine i posle toga obišli su još 14 festivala u zemlji i svetu. Predstavljali su srpsku kinematografiju i u Zagrebu, Normandiji, Kotbusu, Trstu, Parizu, Strumici, Prizrenu... Petodelna TV serija rađena paralelo sa filmom premijerno je prikazana na RTS u oktobru 2008. godine a njeno prikazivanje u BiH najavljeno je 2009. godini.
Kao bonus film na ovom DVD, gledaoci će dobiti epizodu iz TV serije pod naslovom "Šta hoće ti luđaci?" u kojoj se, između ostalog, govori i kako je Josip Broz Tito gledao crnotalasne filmove. Izdavač DVD je Delta video.


 
 

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MILANA NIKODIJEVIĆA "OD FAJRONTA DO SVITANJA" U MUZEJU JUGOSLOVENSKE KINOTEKE.
"Kao verovatno i najveći deo knjige pred Vama, i ovaj p(redg)ogovor pisan je u ono vreme koje skandinavci nazivaju veštičiji čas, kada su kafane sa kockastim stoljnacima označile fajront, svira dobra muzika na radiju, pred vama je beli list hartije ili trepteći ekrana kompjutera, a do svitanja je daleko. Milan Nikodijević, vlasnik je dubokog (radio)foničnog glasa i o tom mediju zna gotovo sve. Preko tri decenije je vezan za, osmišljava, i već dugo vodi jedinstveni festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Televizijski i filmski autor, i odnedavno, kako se dosetio vlastite školske spreme, docent na katedri za produkciju, filmske akademije u Novom Sadu. Milan piše i knjige. Najčešće desnom rukom. Urednik je najdugovečnije filmske biblioteke u zemljama nastalim posle 1991. na teritoriji Srbijice. Gurman, šarmer, boem ... Suprug, otac, i verovali ili ne, deda (a rođen tek nedavne 1956.).."

 

ZAVRŠEN 19. FILMSKI FESTIVAL U TRSTU. Dinko Tucaković i Milan Nikodijević predstavili svoj film "Zabranjeni bez zabrane". ”Klopka” Srdana Golubovića među nagrađenima od publike. Ovogodišnji 19. Filmski festival u Trstu, održan od 17. do 24. januara, uspešno je završen. Glavnu nagradu grada Trsta i iznos od 5.000 evra dobio je poljski film “Trg spasilaca” Kristofa i Joane Kos- Krauze, koji efektno i suptilno govori o uticaju ekonomske krize na međusobne ljudske odnose. Nagrada za najbolji dokumentarac u iznosu od 2.500 evra otišla je ravnopravno u ruke filmovima, “Život je dugotrajni dan” Svenje Kliha iz Nemacke i “Trg Kalinovski” Jurija Casevatskog iz Estonije..

 

Godišnja nagrada Književnog kluba MILANU NIKODIJEVIĆU.
Žiri Književnog kluba Kraljevo doneo je odluku da Godišnju nagradu Književnog kluba za 2007. godinu, iz donacije dr Hranislava Miloševića, dodeli Milanu Nikodijeviću za rukopis knjige filmske publicistike ’’Od fajronta do svitanja’’. Nagrada se sastoji od povelje, novčanog iznosa i štampanja rukopisa. U obrazloženju žirija se ističe: "Svakako je reč o dragocenoj knjizi koja će, sigurni smo, imati odjeka u javnosti, a to što joj autor pribavlja naslov iz kafanskog miljea, ima simboliku poetizovane filmofilije.."..

 

Milan Nikodijević: "SLIKE IZ BIVŠIH ŽIVOTA". In memoriam: BAHRUDIN BATO ČENGIĆ (1930-2007). Nedavno sam ponovo prelistavao naša izdanja knjiga Čovek od mramora i Čovek od gvožđa Aleksandra Šćibora-Rilskog, po kojima je Andžej Vajda napravio istoimene filmove, koji zauzimaju najznačajnija mesta u njegovom, inače impozantnom, stvaralačkom opusu. Lepo je bilo podsetiti se, preko literaranog predloška, ta dva filma koja su, svaki u svoje vreme, iskreno uzbudili publiku širom sveta. Ujedno, bila je to prilika da se, još jednom, povuku paralele, odnosno definišu konstante koje su bile zajedničke svim kinematografijama zemalja tzv. realnog socijalizma, pa i bivšoj jugoslovenskoj. Misli se, pre svega, na cenzuru a kroz nju i na odnos vlasti prema stvaraocima, ne samo filmskim..

 

Dodeljena FIPRESCI nagrada na 36. Filmskom festivalu u Sopotu.
N
a 36. Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST '07) koji je održan od 9. do 13. jula 2007. žiri kritike FIPRESCI Srbija nagradu FIPRESCI za najbolju produkciju u 2006/07 godini dodelio je filmu "PEŠČANIK" reditelja Sabolča Tolnaija u produkciji Art&Popcorn iz Beograda. Žiri je zasedao u sastavu: Milan Nikodijević (slobodni novinar, Novi Sad/Vrnjačka Banja), Dinko Tucaković (Jugoslovenska Kinoteka, Beograd) i Zoran Debeljak (TV Vrnjačka Banja, Vrnjačka Banja). Žiri je konstatovao "da je ostvarenje Sabolča Tolnaija iskorak u okvirima srpske kinematografije oličen u formi filmskog izraza i tretiranju višeznačnog literarnog predloška baštinjenog u delima harizmatičnog Danila Kiša. Žiri ističe i zaslugu producenta da ambiciozno postavljen koncept realizuje na najbolji profesionalni način u zadatim uslovima."..

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER