naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 Borislav Anđelić: ZAVRŠEN 19. FILMSKI FESTIVAL U TRSTU.
 
Dinko Tucaković i Milan Nikodijević predstavili svoj film "Zabranjeni bez zabrane".
”Klopka” Srdana Golubovića među nagrađenima od publike.
Glavna nagrada Trsta otišla u ruke poljskog filma "Trg spasilaca".
 
 

Održani festivali

TRIESTE Official Site

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

 


Ovogodišnji 19. Filmski festival u Trstu, održan od 17. do 24. januara, uspešno je završen. Glavnu nagradu grada Trsta i iznos od 5.000 evra dobio je poljski film “Trg spasilaca” Kristofa i Joane Kos- Krauze, koji efektno i suptilno govori o uticaju ekonomske krize na međusobne ljudske odnose. Nagrada za najbolji dokumentarac u iznosu od 2.500 evra otišla je ravnopravno u ruke filmovima, “Život je dugotrajni dan” Svenje Kliha iz Nemacke i “Trg Kalinovski” Jurija Casevatskog iz Estonije, dok je najbolji kratki film uz nagradu od 2.000 evra bio turski film “Moja majka upoznaje bioskop” Nesimi Jetik. Jednu od nagrada publike u društvu sa poljskim “Vremenom za umiranje” Dorote Kadzierzavske i slovenačkom “Estrelitom” Metoda Peveca, dobila je i “Klopka” Srdana Golubovića.


Klaudija Kardinale na 19-om filmskom festivalu u Trstu

Pored učešća u glavnoj konkurenciji našeg višestruko nagrađenog filma “Klopka”, srpska kinematografija je bila zastupljena u okviru specijalnog programa sa dokumentarnim filmom “Zabranjeni bez zabrane” Dinka Tucakovica i Milana Nikodijevica. Time je nastavljena već tradicionalna saradnja festivala sa autorom, rediteljem i kritičarom, Dinkom Tucakovićem čiji je prethodni film “ Rubber soul project” bio na festivalu prethodnih godina a on sam bio član zirija u konkurenciji dokumentarnih filmova prošle godine.
Od svog nastajanja, pod nazivom Alpe Adria , u praskozorje raspada Jugoslavije, festival kao podrška trendu “Evropa sada” je bio u znaku tekuće politike sa „kobajagi“ umetničkim predznakom da bi vremenom prerastao u mirotvornu manifestaciju Centralne Evrope pod palicom umetničke direktorke Ane Marie Perkavasi sa težištem na kinematografijama novo formiranih država. Ove godine festival je dočekao ostvarenje nekih od svojih snova i sa “padom” granice između Italije i Slovenije unutar Šengenskog sporazuma fokusirao svoju pažnju tim povodom na susednu slovenačku kinematografiju. U glavnoj konkurenciji među trinaest filmova našla su se dva iz Slovenije, ”Estrelita” Metoda Peveca rađen prema scenariju Abdulaha Sidrana i “Montiranje ljubavi” Maje Vajs a u dokumentarnoj konkurenciji se obreo film “Deca sa Petičekovog brda” Mirana Zupančiča.
 

 Dinko Tucaković, Milan Nikodijević i Marjan Vujović na festivalu u Trstu

Značajnu pažnju manifestacija je posvetila i nekim vodećim kinematografijama iz regiona, pre svega, Česima, čiji je proslavljeni autor Jirži Mencel, van konkurenije, otvorio ovogodišnji festival svojim filmom “Kako sam služio kralja Engleske”, rađenim prema scenariju Bohumila Hrabala, zatim Jan Svjerak sa filmom “Pukotine”, inače nagrada publike na festivalu u Karlovim Varima, kao i Robert Svedlaček sa “Pravilima laži”. Posebnu pažnju s pravom su zaslužili i Austrijanac Ulrih Zajdl sa “Import Exportom”, Mađar Čaba Bolok sa “Iskinim putovanjem”, kao i Poljakinja “ Dorota Kadzierzavska sa “Vremenom za umiranje”.
Domaćini su kao poseban omaž domaćoj kinematografiji posvetili prikazivanju dokumentarnih filmova iz ciklusa “Granice Evrope” autora iz Firence, Korsa Salamija kao i prikazivanju filma “Skakačev gutljaj” Stefana Savona, kao kulisu emotivnog izleta u Mostar.
 

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER