naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 
 37. BEOGRADSKI MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL - FEST '09
(20.02.–01.03.2009)

 


Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
36. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


www.fest.rs

Predstojeći festivali

56.KRATKI METAR

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

Održani festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

CINEMA CITY / NOVI SAD

 


Žiri kritike FIPRESCI Srbija 37. FEST-a, u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik žirija, Večernje novosti), Dinko Tucaković (Kinoteka) i Milan Nikodijević (slobodni novinar), nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je ravnopravno, ex-aequo  italijanskim filmovima „GOMORA“ Matea Garonea i "DIV" Paola Sorentina.

„Nagrada FIPRESCI Srbija dodeljuje se ravnopravno (ex-aequo) ostvarenjima GOMORA (Gomorrah) Matea Garonea i DIV (Il Divo) Paola Sorentina, koji na radikalan način pomeraju granice žanra političkog filma i dokazuju da za dobar film nije dovoljno samo umetničko umeće nego i individualna hrabrost. Ovi filmovi su u novom milenijumu ponovo postavili Italiju među vodeće kinematografije sveta“, ističe se u obrazloženju žirija.


Borislav Anđelić (desno) uručuje nagrade direktorki Italijanskog kulturnog centra u Beogradu gospođi Alesandri Bertini MalgariniPlakat filma "Gomora" Matea GaroneaPlakat filma "Div" Paola Sorentina


Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipa i reditelja filmova primila direktorka Italijanskog kulturnog centra u Beogradu Dr ALESANDRA BERTINI MALGARINI. Diplomu FIPRESCI gospođi MALGARINI uručio je predsednik žirija Borislav Anđelić.
 


Borislav Anđelić proglašava najbolji film 37. FEST-a


Kadar iz filma "Gomora" Matea Garonea

 


IZVEŠTAJI ČLANOVA FIPRESCI ŽIRIJA SA 37. FEST-a

FIPRESCI SRBIJA POST FESTUM

 

Borislav Anđelić: IZMEĐU NIČEGA I NEČEGA.
Pored, već viđenog dokumentarca “Maradona” Emira Kusturice, na FEST-u su premijerno prikazana, tri debitantska ostvarenja najnovije srpske produkcije.To je za svaku pohvalu, jer time ova manifestacija, poput, sličnih u svetu, populariše domaću kinematografiju. “Zona mrtvih” Milana Konjevića i Milana Todorovića je prvi dugometražni srpski zombie film. U filmu rađenom u znaku nepretencioznog repertoarskog izdanja, u kome ima brojnih filmofilskih omaža žanru, dosta vešto uklopljenih u lokalni kolorit, reč je o invaziji zombija u Pančevu..
 

Dinko Tucaković: SODOMA I PONEŠTO GOMORE. Najveća metafora, koja je na okrutan način demonstrirala da je jedno poglavlje FEST-a zauvek zatvoreno je, smrt njegovog osnivača, filmskog kritičara Milutina Čolića, usred festivala. Jer FEST kakvog je osmislio njegov dugogodišnji ’spiritum movens’, dešava se u jednom drugačijem trenutku, u novom mileniju, u jednom novom i odrpanom Beogradu, devastiranom ratovima i političkim mahinacijama. Zato je teško govoriti o FEST-u kao festivalu, već više kao spomeniku ili recidivu, jer su promene neprimetne, program i dalje ziheraški, ono što je već overeno nagradama velikih festivala..
 

Milan Nikodijević: FEST – NIKAD KAO NEKAD?
Kao i svake godine u ovo vreme, trudim se da složim utiske posle deset dana provedenih u bioskopskim salama Sava Centra, Doma sindikata i Kulturnog centra Beograda. Još od nezaboravnog prvog festovskog iskustva, Povratka Džedaja 1984. kada sam sa šest godina gledao to filmsko čudo iz trećeg reda velike sale SC, svakog februara uživam u mogućnosti da u jednom kratkom periodu pogledam sve značajne svetske filmove iz prethodne godine. To je i najveći doprinos Festa kulturnom životu Beograda i nešto po čemu je naš grad jedinstven u svetu..
 


 

 

 

 

 naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER