naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 
 36. BEOGRADSKI MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL - FEST '08
(22.02.–02.03.2008)

 


Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


www.fest.org.yu

BIOGRAFIJE ČLANOVA ŽIRIJA 36. FEST-a

36. FEST IZ UGLA BORISLAVA ANĐELIĆA

36. FEST IZ UGLA
MILANA VLAJČIĆA

36. FEST IZ UGLA
SAŠE JANKOVIĆA

 

Predstojeći festivali

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

Održani festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA


NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE
/
NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

 


Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a, u sastavu: Aleksandar Saša Erdeljanović (predsednik žirija, Arhiv Kinoteke), Sandra Perović (RTS) i Vladan Petković (Screen International), nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je ruskom filmu „12“ NIKITE MIHALKOVA.

Obrazloženje:
„Film „12“ Nikite Mihalkova kroz priče 12 porotnika, koji zasedaju u jednoj noći, na krajnje uzbudljiv, beskompromisan i nemilosrdan način, bogato nadgrađujući ideju iz američkog filmskog klasika 50-tih od koje je krenuo, „vivisecira“ savremeno rusko društvo razotkrivajući sve njegove predrasude, moralna iskrivljenja i negativno nasleđe prošlosti. Minuciozno odglumljen i fascinatno realizovan u svim segmentima „12“ kao krajnji rezultat daje pobedu humanističkog i dobra nad nepravdom i zlom, trijumf istine i slobode nad lažima i neslobodom, upravo ono, što nam je danas, čini se, svima najpotrebnije.“
 


Plakat najboljeg filma 36. FEST-a, "12"

Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primio Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu gospodin OLEG BULDAKOV. Diplomu FIPRESCI gospodinu Buldakovu  uručio je predsednik žirija Aleksandar Saša Erdeljanović.
 


Predsednik žirija Saša Erdeljanović proglašava najbolji film


Gospodin Oleg Buldakov prima nagradu FIPRESCI


Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a SPECIJALNO PRIZNANJE FIPRESCI dodelio je tursko-nemačkom filmu „NA IVICI RAJA“ Fatiha Akina.

Obrazloženje:
„U potresnoj političko-melodramskoj priči sa više poglavlja, Fatih Akin progovara duboko humano o sukobu i nerazumevanju civilizacija i religija, Istoka i Zapada, hrišćanstva i islama. Moderna režija, efektna i nenametljiva gluma svih aktera predvođenih legendarnom Hanom Šigulom uz „majstorski“ scenario koji nije bežao ni od političkih kontroverzi doprineli su da se ovo analitičko ostvarenje o konfliktu među generacijama i jazu između različitih kultura s pravom ubraja u najznačajnije političke filmove snimljene u novom milenijumu.“

Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primio IGOR STANKOVIĆ, vlasnik distributerske kuće MCF, a uručila je Sandra Perović, član žirija.
 


Igor Stanković (MCF) prima Specijalno priznanje
 


Kadar iz filma "Na ivici raja" Fatiha Akina
 

 


SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA 36. FESTA NEMAČKOM REDITELJU FOLKERU ŠLENDORFU ZA IZUZETAN DOPRINOS SVETSKOJ KINEMATOGRAFIJI.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija na svom prvom sastanku doneo je odluku da SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA dodeli nemačkom reditelju FOLKERU ŠLENDORFU za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji. Nagradu FIPRESCI reditelju Šlendorfu uručio je predsednik srpske sekcije FIPRESCI, Borislav Anđelić, uz prisutvo žirija i članova, 23. februara 2008. godine u dvorani Jugoslovenske Kinoteke, neposredno pre otvaranja retrospektive filmova Folkera Šlendorfa u Kinoteci. Njegov najnoviji film "Ulžan" (Ulzhan, 2007) prikazan je na otvaranju 36. FEST-a u Beogradskom Sava Centru.

 


REDITELJ FOLKER ŠLENDORF NA DODELI NAGRADE FIPRESCI U KINOTECI.
Dinko Tucaković (prvi levo), Folker Šlendorf (drugi levo), Borislav Anđelić (drugi desno) i Vladan Petković (desno)
 

f
Reditelj Šlendorf na otvaranju retrospektive u Kinoteci
 


Šlendorf se zahvaljuje, posle uručenje nagrade FIPRESCI
 


Šlendorf u  holu Kinoteke sa Dinkom Tucakovićem i Radoslavom Zelenovićem
 


Šlendorf publici u Kinoteci o svojim filmovima i o snimanju filma "Izgubljena čast Katarine Blum"
 

Photo by: SLOBODAN JOTIĆ
 


IZVEŠTAJI ČLANOVA FIPRESCI ŽIRIJA SA 36. FEST-a

FIPRESCI SRBIJA POST FESTUM

 

Aleksandar Saša Erdeljanović: Ah, taj FEST.
Trideset šesti beogradski FEST, ako se izuzmu filmovi koje čine njegovo dekartovsko -''Mislim, dakle postojim'', protekao je u uzavrelim kritičarskim tiradama, od onih otvoreno pakosnih, tipa da nije posedovao bilo kakvu koncepciju u izboru programa i filmova, do onih trezvenijih, da je ''festival nad festivalima'', već godinama unazad samo smotra filmova, čiji kvalitet je vezan za nivo godišnje svetske produkcije ali i za mogućnost ili nemogućnost da pojedina vrhunska ostvarenja zbog raznoraznih razloga na njemu imaju svoju srpsku premijeru..

Sandra Perović: Holivudska sramota.
Holivudska kinematografija zloglasna je po adaptacijama klasičnih književnih dela. Literarne predloške, scenaristi uglavnom maksimalno pojednostavljuju i gotovo obavezno lišavaju bilo kakve kritičke oštrice, posebno subverzivnosti koju eventualno poseduju, a sve u svrhu prevodjenja na jezik masovne zabave. Vrlo je redak i slučaj da se prestižni književni predložak falsifikuje zbog “viših” umetničkih razloga. Jedan od najdrastičnijih primera koje je u skorije vreme iznedrio savremeni Holivud, jeste filmska ekranizacija Markesovog romana LJUBAV U DOBA KOLERE..

Vladan Petković: Razočaranja i nadoknade.
Kao i svake godine u ovo vreme, trudim se da složim utiske posle deset dana provedenih u bioskopskim salama Sava Centra, Doma sindikata i Kulturnog centra Beograda. Još od nezaboravnog prvog festovskog iskustva, Povratka Džedaja 1984. kada sam sa šest godina gledao to filmsko čudo iz trećeg reda velike sale SC, svakog februara uživam u mogućnosti da u jednom kratkom periodu pogledam sve značajne svetske filmove iz prethodne godine. To je i najveći doprinos Festa kulturnom životu Beograda i nešto po čemu je naš grad jedinstven u svetu..

 

 

 

 naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER