naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: GORAN JOVANOVIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

FIPRESCI

 

Goran Jovanovic

 

 

 

GORAN JOVANOVIĆ.
Filmski kritičar, književnik i publicista. Autor četiri knjige filmskih eseja: "Američki bioskop", "Zlatna dekada: britanski film devedesetih", "Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije", "Ruski film postsovjetske ere".
Od 1995. do 20
10. godine bio je urednik filmskog programa CZK Požarevac. Osnivač je Festivala muzičkog filma (FEMUF). Dobitnik je nagrade "Tori Janković" za decentralizaciju filmske umetnosti koju dodeljuje kragujevački filmski festival KRAF.
e-mail:
goranjovanovic64@gmail.com

 

Aritmija

GORAN JOVANOVIĆ O FILMU "ARITMIJA" BORISA HLEBNJIKOVA.ARITMIJA Borisa Hlebnjikova jedno je od najprijatnijih iznenađenja ruske kinematografije u 2017. godini. Film je dobitnik Gran prija na festivalu Kinotavr, gde je trijumfovao i glavni glumac Aleksandr Jacenko, koji je nagrađen i u Karlovim Varima. U trci za nagradu Zlatni orao upravo je osvojio nagradu za najbolju glavnu žensku  ulogu (Irina Gorbačova), a u martu će se takmičiti i za najprestižniju nacionalnu nagradu Nika. Od malog remek-dela KOKTEBELJ (2003), koje je potpisao sa Aleksejom Popogrebskim, Hlebnjikov je imao relativno stabilnu karijeru tokom koje je u dosta skromnim, ali izvesnim produkcijskim uslovima (produkcijska kuća Koktebelj sa Romanom Borisevičem na čelu, koji je zaslužan za afirmaciju Hlebnjikova, Alekseja Popogrebskog i Nikolaja Homerikija), pričao zanimljive, duhovite ali i potresne priče o autsajderima i gubitnicima moderne Rusije. Hlebnjikov se u filmu SLOBODNO LEBDENJE (2006) rediteljski osamostalio i doneo nam ostvarenje koje nosi čemer i tegobu provincije pod udarcima tranzicije..

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

GORAN JOVANOVIĆ O FILMU "TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU" MARTINA MEKDONE. Dobri duh braće Koen potpuno se nadvio nad ostvarenjem TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU engleskog  scenariste i reditelja Martina Mekdone (U BRIŽU, 2008), koje je na 75. dodeli Zlatnih globusa praktično trijumfovalo i prizvalo bar nekoliko Oskara. U trku za najznačajnije filmsko priznanje Mekdonin film ulazi sa sedam nominacija. Dakle, ne samo zbog fascinantne Franses Mekdormand, koja je u filmovima braće Koen ostvarila galeriju zanimljivih, počesto uvrnutih ali upečatljivih likova, dvojica inovativnih autora bili su nesumnjivo Mekdonino nadahnuće, te su i te kako prisutni u stilskoj strukturi ove suštinski teške drame čijim krvotokom teče crni humor, životodajni cinizam, ironični diskurs i poprilični obrti u stavovima i razvoju likova (osim stamene, na jasan cilj upućene, glavne junakinje Mildred Hejs). Sve kreće od očajničke ideje ožalošćene majke, koja ni posle više meseci nema zadovoljenje u vidu hapšenja i osude zločinca koji joj je silovao i ubio ćerku, da na tri bilborda nadomak mestašceta Ebing, postavi policiji neka vrlo konkretna pitanja..

The Shape of Water

GORAN JOVANOVIĆ O FILMU "OBLIK VODE" GILJERMA DEL TORA. Pošto je odavno jasno da se najbolje u svetu filma već dogodilo, pametni i filmofilskom erudicijom bogati reditelji poput Giljerma del Toroa, troše karijeru vrlo kvalitetno, oblikujući sopstveni estetski trag a nadovezujući se na nekadašnje bioskopske senzacije. Naravno, te senzacije poput nekih filmova Džeka Arnolda, Edgara Dž. Ulmera, Džordža Pala, svojevremeno rangiranih kao ''B'' reditelji jeftinih akcionih SF, avanturističkih ili horor atrakcija, danas deluju tako naivno spram svega što nam je u međuvremenu isporučeno sa velikog ekrana, ali kao što i najželjeniju stvar želimo da ogrnemo nekim šarmom, mistikom ili preprekom u njenom osvajanju, a da bi je više cenili, tako nama, starim filmskim konzumentima, nedostaje upravo ta naivna percepcija, nesavršeni proizvod, romantičarski pogledi na dobro i zlo, odsustvo cinizma, bajkoliki štimung. Jer u svemu tome bilo je više filmske magije i čarolije nego u današnjim perfektno obrađenim proizvodima digitalnog sveta..

 

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER