naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: SANDRA PEROVIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

FIPRESCI

 

Sandra Perovic

 

 

SANDRA PEROVIĆ, novinar i filmski kritičar Radio televizije Srbije. Diplomirala na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta. U udarnom drugom dnevnku RTS-a, najgledanijoj emisiji u Srbiji, gotovo svakodnevno priprema filmske priloge i kritike kao i izveštaje sa najprestižnijih svetskih festivala. Bila je član međunarodnog žirija kritike FIPRESCI u Kanu (2005) i Veneciji (2006) kao i na mnogim domaćim festivalima.
Iz Kana, Berlina, Venecije, San Sebastijana, Marakeša donosi eksluzivne emisije i intervjue sa najvećim svetskim glumačkim i rediteljskim imenima (Antonio Banderas, Penelope Kruz,  Nani Moreti, Hale Beri, Monika Beluči, Met Dejmon, Rasel Krou, Rene Zelveger, Oliver Stoun, Entoni Hopkins, Klajv Oven, Šarlota Rempling, Lars Fon Trir, Klod Šabrol, NIkita Mihalkov, Žilijet Binoš, Brus Vilis, Vim Venders, Ron Hauard,  Itan Houk, Džeremi Ajrons, Pol Verhoven, Bigas Luna, Danijel Krejg, Majkl Kejn, Ričard Gir, Fransoa Ozon, Emanuel Bear, Ken Rasel, Dario Arđento, Jiržij Mencel, Abas Kijarostami, Žan Žak Ano...)
Uređivala i vodila hronike FEST-a na RTS-u, kao i hronike Festivala autorskog filma i
Kratkog metra. Autor je emisije o filmu "Velika iluzija" koja se prikazuje na RTS-u od 2016. godine.

Sandra Perovic

SANDRA PEROVIĆ U FIPRESCI ŽIRIJU 68. FILMSKOG FESTIVALA U BERLINU - BERLINALE 2018. Urednica i filmska kritičarka Radio televizije Srbije Sandra Perović, izabrana je za člana Međunarodnog žirija kritike FIPRESCI koji će ocenjivati filmove na predstojećem 68. Filmskom festivalu u Berlinu, prestižnom Berlinalu. Do sada je učestvovala u radu žirija tog prestižnog udruženja i na Kanskom (2005) i Venecijanskom festivalu (2006). Sandra Perović je član sekcije FIPRESCI SRBIJA koja je jedna od 47 nacionalnih sekcija u svetu. Urednik je u Redakciji filmskog I serijskog programa RTS-a i televizijski autor specijalizovane emisije o filmu Velika iluzija”.
Berlinski festival će ove godine biti održan od 15. do 25. februara a glavnim festivalskim žirijem predsedavaće poznati nemački reditelj Tom Tikver. Nakon ceremonije svečanog otvaranja festival će početi svetskom premijerom novog filma Vesa Andersona "Isle of Dogs".

FEST 2012

FILM "AVR" FINSKOG REDITELJA AKIJA KAURISMAKIJA NAJBOLJI FILM JUBILARNOG 40. BEOGRADSKOG FESTA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  40. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2012, koji je održan od 24. februara do 04. marta 2012. godine u Beogradu u sastavu: Sandra Perović (predsednica žirija), Dejan Nikolaj Kraljačić i Greg De Kjur, nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je finsko-francusko-nemačkom filmu „AVR“ Akija Kaurismakija. U obrazloženju žirija se ističe: "Reč je o malom toplom filmu o neiskvarenoj sreći i solidarnosti, gde reditelj u tonu ultimativne filmske nostalgije melanholično, sa odmerenom ironijom, uz crnohumorne elemente suprostavlja pojedinca i zajednicu. Predočavajući apsurdne situacije, Kaurismaki se vešto poigrava klišeima i retro-dizajnom." Takođe, žiri FIPRESCI Srbija dodelio je i Specijalno priznanje (Special mention) argentinskom filmu "KINEZ ZA PONETI" Sebastijana Borenštajna, kao “izuzetno rafiniranom, suptilnom ostvarenju” koje “odiše duhovitošću, toplinom, svežinom i inteligencijom”..

 

 

In a Better World

DANSKI FILM "U BOLJEM SVETU" NAJBOLJI FILM BEOGRADSKOG FESTA 2011. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  39. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2011, koji je održan od 28. februara do 9. marta 201. godine u Beogradu u sastavu: Saša Radojev, Sandra Perov i Vladan Petković, nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je danskom filmu U BOLJEM SVETU (In a Better World/Hævnen, 2010 Denmark-Sweden) rediteljke Suzane Bir.
Žiri je istakao da je reč o
suptilnoj priči koja govori o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi. Specijalno priznanje (Special Mention) pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film "KORIOLAN" (Coriolanus, 2011, UK) ..

 

 

 

SANDRA PEROVIĆ: "PRESEDAN U ISTORIJI SRPSKIH BIOSKOPA."
Najnoviji film proslavljenog američkog reditelja Berija Levinsona ŠTA SE ZBILO sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi koji je tokom ovog meseca trebalo da se nađe u domaćim bioskopima, skinut je sa repertoara. Distributerska kuća TARAMAUNT FILM takvu odluku je donela iz razloga što se film pre izvesnog vremena pojavio na internetu, ali i na piratskim diskovima na ulicama Beograda. Film koji je zatvorio ovogodišnji Kanski festival, ŠTA SE ZBILO (What Just Happened), inteligentno vođen rediteljskom palicom Berija Levinsona, sa izvanrednom glumačkom postavom, Šonom Penom, Brusom Vilisom I Robertom De Nirom u ulozi holivudskog producenta na ivici nervnog sloma, nažalost neće pružiti bioskopski užitak ovdašnjim filmofilima..

 

RUSKI FILM "12" NIKITE MIHALKOVA, NAJBOLJI FILM  NA 36. BEOGRADSKOM FEST-u. DODELJENE I DRUGE FIPRESCI NAGRADE.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
  36. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '08, koji je održan od 22. februara do 2. marta 2008. godine u Beogradu u sastavu: Aleksandar Saša Erdeljanović (predsednik, Arhiv Jugoslovenske kinoteke), Sandra Perović (RTS) i Vladan Petković (SCREEN International) odlučio je da ruskom filmu "12" NIKITE MIHALKOVA dodeli nagradu FIPRESCI ZA NAJBOLJI FILM festivala. Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primio Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu gospodin OLEG BULDAKOV. Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a specijalnu nagradu FIPRESCI dodelio je tursko-nemačkom filmu „NA IVICI RAJA“ Fatiha Akina. SPECIJALNO PRIZNANJE FIPRESCI za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji žiri je dodelio nemačkom reditelju FOLKERU ŠLENDORFU koja mu je uručena lično u dvorani Jugoslovenske Kinoteke. Pogledajte detaljne izveštaje svih članova ovogodišnjeg žirija kao i fotografije sa dodele nagrada..

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER