naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: VLADIMIR DŽUDOVIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

FIPRESCI

 

Vladimir Džudović

 

 

 

VLADIMIR DŽUDOVIĆ.
Filmski kritičar i
novinar Radio Beograda. Filmskim novinarstvom bavi se poslednjih dvadesetak godina, od studentskih listova do nacionalnog radija. Uređuje i vodi jedinu emisiju Radio Beograda 1 o savremenom filmu - "Na ponoćnom sedištu".

Aquarius

BRAZILSKI FILM "AKVARIJUS" BRAZILSKOG REDITELJA KLEBERA MENDOZE FILHE NAJBOLJI FILM 22. BEOGRADSKOG FESTIVALA AUTORSKOG FILMA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija 22. Festivala autorskog filma, koji je održan od 25. novembra do 3. decembra 2016. godine u Beogradu u sastavu: Ivan Karl, Vladimir Džudov i Milan D. Špiček, nagradu "Slobodan Novaković" FIPRESCI za NAJBOLJI FILM festivala dodelio je brazilskom filmu „AKVARIJUS (Aquarius, 2016, Brazil) Klebera Mendoze Filhe.  Takođe, žiri FIPRESCI Srbija dodelio je i Specijalno priznanje (Special mention) filmu "SWEET MOVIE" Dušana Makavejeva iz 1974. godine, koji je na festivalu prikazan u pratećem programu..

 

Youth

FILM "MLADOST" ITALIJANSKOG REDITELJA PAOLA SORENTINA NAJBOLJI FILM BEOGRADSKOG FESTA 2016.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija  44. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2016, koji je održan od 26. februara do 6. marta 2016. godine u Beogradu u sastavu: Dejan Dabić (predsednik žirija), Vladimir Džudović i Dušan Cicvara, nagradu "Dinko Tucaković"  - FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je italijanskom filmu Mladost (Youth, 2015, Italy - France - UK - Switzerland) Paola Sorentina. Nagrađeni film u kojem glavne uloge igraju Majkl Kejn i Harvi Kajtel, žiri je ocenio kao ostvarenje koje potvrđuje krilaticu „život je kratak, umetnost je duga“. Inače film "Mladost" dobio je dva meseca ranije čak tri Evropske filmske nagrade među kojima za najbolji film u 2015, Paolo Sorentino za najboljeg reditelja dok je Majkl Kejn dobio "evropskog oskara" za najbolju mušku ulogu na 28. ceremoniji održanoj u Berlinu 2015..

 

Nikola Rakocevic

Denis Muric

FIPRESCI NAGRADE NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU 2015.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
 jubilarnog 50. Filmskog festivala u Nišu - FILMSKI SUSRETI '2015, koji je održan od 22. do 28. avgusta 2015. godine koji je radio u sastavu: Borislav Anđelić (predsednik žirija), Vladimir Džudović i Milan Nikodijević i dodelio je tradicionalne FIPRESCI nagrade. Nagradu FIPRESCI za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Nataši Ninkov za ulogu u filmu "Bez stepenika" reditelja Marka Novakovića "za dramski upečatljivo i emotivno osmišljeno tumačenje lika unutar dinamičnih međuljudskih porodičnih odnosa". Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Nikola Rakočević (na slici gore) tumačeći Rudolfa Cistlera u filmu "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića kao i za impresivnu ulogu u filmu "Travelator" Dušana Milića. U saopštenju žirija se navodi da se nagrada dodeljuje Rakočeviću "za provokativnu i uverljivu interpretaciju dva potpuno različita lika smeštena u vremenski i žanrovski suprotnom kontekstu". Žiri je takođe dodelio i nagradu za najboljeg debitanta Denisu Muriću (na slici dole) za uloge filmovima "Ničije dete" Vuka Ršumovića i "Enklava" Gorana Radovanovića, "za ubedljivu svežinu izraza kojim tumači izuzetno zahtevne uloge svojih vršnjaka"..

     
Court

Jauja

FIPRESCI NAGRADE 20. JUBILARNOG BEOGRADSKOG FESTIVALA AUTORSKOG FILMA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija 20. Festivala autorskog filma, koji je održan od 24. novembra do 2. decembra 2014. godine u Beogradu u sastavu: Slobodan Aranđelović (predsednik), Radmila Đurica i Vladimir Džudović, nagradu "Slobodan Novaković" FIPRESCI za NAJBOLJI FILM festivala dodelio je ravnopravno dansko-argentinskom filmu HAUHA - RAJ NA ZEMLJI (Jauja, 2014, Argentina-Denmark...) Lisandra Alonsa i indijskom ostvarenju "SUD" Čaitanije Tamhanea (Court, 2014, India). Film "Hauha -Raj na zemlji" Lisandra Alonsa je "ezoterično delo koje u minimalističkoj formi na efektan i originalan način, svojstven autorskom konceptu sedme umetnosti, meditira o brojnim temama koje se prepliću u nadahnutom scenariju koji briše prostor i vreme, fikciju i stvarnost, mit i dokumentarizam". Impresivna je autorova metaforičnost u koju je vešto utkao lokacije, zvučnu podlogu, pokret i muziku kojima nadilazi uobičajene metode režije", obrazložio je žiri FIPRESCI Srbija. "SUD", debitantsko delo Čaitanije Tamhanea "na autentičan i osoben način dočarava društvenu stvarnost Indije kroz uzbudljiv prikaz pravnog sistema kojim dotiče brojne savremene teme, od obrazovanja i klasnih razlika do uticaja snaga i moći korumpirane vlasti". Tamhane je autor čije bi ime i karijeru trebalo pomno pratiti", istakao je Aranđelović. Inače, film "SUD" dobio je glavnu nagradu festivala Gran Pri "Aleksandar Saša Petrović". Reditelj Čajtanija Tamhane, koji je za svoje delo na poslednjem Venecijanskom festivalu nagrađen sa najbolji debitantski film, bio je proteklih dana gost FAF-a i Beograda..

     
Melaza

KUBANSKI FILM "MELASA" NAJBOLJI FILM BEOGRADSKOG FESTA 2014. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  42. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2014, koji je održan od 28. februara do 9. marta 2014. godine u Beogradu u sastavu: Milan Vlajčić (predsednik žirija, Dejan Dabić i Vladimir Džudović, nagradu FIPRESCI - "Dinko Tucaković" FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je kubanskom debitantskom filmskom ostvarenju MELASA (Melaza, 2012, Cuba) Karlosa Lećuge. Žiri je usredsredio svoju pažnju na produkcijski male i autorske filmove na programu 42. FEST-a, a većinom glasova odlučio je da nagradi film “Melasa” za “izvanredan kritički odnos prema bitnim egzistencijalnim dilemama” i za “duhovit i slobodarski duh koji deluje lekovito”. Melasa” je film o savremenoj ruralnoj Kubi, kojim je Lećuga oslikao temperament njenih stanovnika. Monika je jedina radnica u fabrici šećera od koje je nekada živelo celo ostrvo. Njen suprug Aldo, instruktor plivanja, pokušava da nauči đake kako da plivaju u bazenu bez vode. Tek venčani par živi u maloj kući sa Monikinom osmogodišnjom kćerkom i bakom. Svakog jutra nelegalno izdaju svoj stan nezakonitim parovima, kako bi zaradili više novca, a Aldo pokušava da prodaje meso, protivno kubanskim zakonima. 42. FEST prikazao je od 28. februara 75 premijernih naslova..

     

Lebanon

Samuel Maoz

IZRAELSKI FILM "LIBAN" NAJBOLJI FILM 38. BEOGRADSKOG FESTA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  38. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '10, koji je održan od 19. do 28. februara 2010. godine u Beogradu u sastavu: Marjan Vujović (predsednik žirija, Kinoteka), Vladimir Džudović (Radio Beograd) i Jasmina Prodanović (Radio Obrenovac), nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je izraelskoj ratnoj drami „LIBAN“ Samuela Maoza. U obrazloženju žirija se ističe: "Vešto koristeći sveden mizanscen unutrašnjosti tenka, u kombinaciji sa vanrednom psihološkom studijom malog broja likova, autor Samuel Maoz je na autentičan i nemilosrdan način prikazao svu klaustrofobičnost, haotičnost i besmisao rata, osećaj na žalost dobro poznat svima koji su kroz njega prošli a zastrašujuće alarmantan za sve koji rat nisu doživeli. Takođe, žiri je odao priznanje svim ostvarenjima iz ovogodišnje programske celine Zimske pomorandže". Inače, nagrađeni film "Liban" je osvojio Zlatnog lava na prestižnom Venecijanskom festivalu 2009. godine a reditelj Samuel Maoz (na slici) bio je i gost FEST-a. On je u Beogradu govorio o svom filmu rekavši da je film izazvao u Izraelu različite reakcije i da je priču zasnovao na ličnom iskustvu iz prvog libanskog rata. Maoz je rekao da je tim filmom želeo da ogoli rat i oslobodi ga klišea i vojničkog heroizma koji uporno propagiraju američki ratni filmovi“..

 

 

 

Vladimir Džudović o filmu "OSTRVO" Pavela Lungina.
Kratki prolog filma vraća nas u Drugi svetski rat, na sovjetski šlep, čiju posadu čine dva mladića: skiper i ložač parnog motora. Nemačka patrola zarobljava i brod i posadu, nacistički oficir nudi slobodu ložaču Anatoliju ukoliko ovaj ubije svog saborca, a grdni ložač, preplašen, histerično povlači obarač i gleda u tamnu vodu za pogodjenim hrabrijim drugom Tihonom. Šleper eksplodira od postavljene nemačke mine, a ujutru nekoliko pravoslavnih monaha s obale odnosi onesvešćenog Anatolija u sigurnost manastira. Najavna špica. Prava radnja filma počinje 1976., u manastiru na ostrvu usred Belog mora... Anatolij je starac, otac, član kaludjerske bratije... Po izgledu i ponašanju je «jurodivi», reč je ruska i označava čoveka koji je u potrazi za Bogom naizgled skrenuo sa obrazaca normalnog ponašanja..

 

"ŽIVOT DRUGIH" najbolji film 35. FEST-a.
YU FIPRESCI žiri na 35. Beogradskom FEST-u nagradu YU FIPRESCI  za najbolji film dodelio je nemačkom filmu "ŽIVOT DRUGIH" (Das leben der Anderen) reditelja Florijjana Henkela fon Donersmarka, u kojem se na izvanredno ubedljiv i potresan način osvetljava kako u totalitarnim vremenima, koja nažalost, još nisu za nama, nadzor nad ljudskim životima dobija superorvelovske učinke. U radu žirija kritike srpske sekcije FIPRESCI učestvovali su Milan Vlajčić (predsednik), Vladimir Džudović i Zoran Đorđević.
Nagradu je uručio Milan Vlajčić direktoru kuće "Prooptiki", Predragu Kostiću. Pročitajte više o nagradi i festivalu kao i izveštaje članova FIPRESCI žirija sa 35. FEST-a ..

 

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER