naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: DEJAN NIKOLAJ KRALJAČIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

 

 

FIPRESCI

 

Dejan Nikolaj Kraljacic

 

 

 

DEJAN NIKOLAJ KRALJAČIĆ.
F
ilmski kritičar, reditelj i scenarista, doktor Studija filma, redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, mentor / tutor Raindance postdiplomskog filmskog programa (Velika Britanija/ Kanada, u saradnji sa Staffordshire University). Autor niza kratkih igranih i dokumentarnih filmova, među kojima i nagrađivanih u zemlji i inostranstvu: Bure Baruta (Balkan Bluz, 1998), Sanjam, a šta mi se događa (2002), dugometražnog igranog filma Hadersfild (2007) čiji je koscenarista (nekoliko scenarističkih priznjanja uključuje i Ibis 1. Filmskog festivala Srbije u Novom sadu za najbolji scenario godine).  Uređivao je filmski program SKC-a Beograd, gde je i pokrenuo filmsku književnu ediciju Vrtoglavica (2001-2005). Jedan je od pokretača Međunarodnog salona stripa u Beogradu.
Kao filmski kritičar, od druge polovine 1990-ih, sarađivao je sa brojnim medijima (RTS-ove Hronike FEST-a i Festivala autorskog filma, serijal Metropolis, Playboy, Reporter, Radio Beograd...), a poslednje decenije objavljuje prikaze filmskih festivala u Montrealu na portalu za kulturu jugoistočne Evrope Seecult.org, te kritike na jednom od najfrekventnijih međunarodnih festivalskih sajtova - Filmfestivals.com.

 

Ustav

DEJAN NIKOLAJ KRALJAČIĆ O FILMU "USTAV REPUBLIKE HRVATSKE". Ustav, kako glasi međunarodni naslov filma, ili Ljubavna priča o mržnji što sugeriše promotivni materijal filma, delikatna je drama protkana rafiniranim humorom, i krajnje sofisticiranim melodramskim elementima, ukupno uzev svim onim što jeste specijalnost renomiranog autora kakav je Rajko Grlić. No, Grlićev Ustav Republike Hrvatske ide i korak dalje, tačnije, zadire još dublje. Četiri lika (ili bolje rečeno tri i po, kako je otac protagoniste amputiranih nogu vezan za samrtničku postelju jedva u stanju i da progovara) žive u istoj zgradi, ali razdvojeni različitim socijalnim statusom, ideološkim opredeljenjima, seksualnom orjentacijom, i naravno, nacionalnom pripadnošću.
Naime, protagonista je mrzovoljni ugledni profesor iz imućne građanske porodice ekstremno desne orjentacije, prezimena Kralj a tumači ga Nebojša Glogovac
..

Fantasia

DEJAN NIKOLAJ KRALJAČIĆ: 21. FILMSKI FESTIVAL "FANTASIA 2017" U MONTREALU.
Uprkos jednoj od najslabijih sezona kakva je bila 2016/17 (naročito po pitanju evro-američke produkcije), bilo da govorimo o vodećim biskopskim hitovima ili ostvarenjima okićenim najprestižnijim filmskim priznanjima i nominacijama za iste, Fantazija je uspela da ne poklekne kao druge, na žalost zvučnije filmske smotre, te opet ponudi program vredan pažnje. To ne znači da se kreativno inferiorna godišnja ponuda nije odrazila i na Fantaziju sa rezultatom u nešto slabijem programu u odnosu na prethodna joj superiorna izdanja. No, nekolicina ostvarenja iz bogate ponude od preko 150 dugometražnih i 300 kratkometražnih filmova, od kojih su brojni bili svetske, međunarodne ili kanadske premijere, svedoči o predanosti i upornosti selektora programa koji se uvek svojski trude da Fantazija, bez obzira na okolnosti, ne potone u kakvo opšte festivalsko sivilo.
.

FEST 2012

FILM "AVR" FINSKOG REDITELJA AKIJA KAURISMAKIJA NAJBOLJI FILM JUBILARNOG 40. BEOGRADSKOG FESTA. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  40. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2012, koji je održan od 24. februara do 04. marta 2012. godine u Beogradu u sastavu: Sandra Perović (predsednica žirija), Dejan Nikolaj Kraljačić i Greg De Kjur, nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je finsko-francusko-nemačkom filmu „AVR“ Akija Kaurismakija. U obrazloženju žirija se ističe: "Reč je o malom toplom filmu o neiskvarenoj sreći i solidarnosti, gde reditelj u tonu ultimativne filmske nostalgije melanholično, sa odmerenom ironijom, uz crnohumorne elemente suprostavlja pojedinca i zajednicu. Predočavajući apsurdne situacije, Kaurismaki se vešto poigrava klišeima i retro-dizajnom." Takođe, žiri FIPRESCI Srbija dodelio je i Specijalno priznanje (Special mention) argentinskom filmu "KINEZ ZA PONETI" Sebastijana Borenštajna, kao “izuzetno rafiniranom, suptilnom ostvarenju” koje “odiše duhovitošću, toplinom, svežinom i inteligencijom”..

 

 

 

Dejan Nikolaj Kraljačić: "Tribute to Kusturica". Povodom retrospektive Emira Kusturice na Prvom filmskom festivalu Srbije.
Palanačkim duhom, čvrsto ustoličenim u našoj sredini poslednje dekade prošloga veka, oduvek je vladao zakon: pravi uspeh se ne prašta, tj. ako ti se glava izdigne od “raje”, mora se seći. U njemu upravo i leži jedan od glavnih razloga ambivalentnog i neretko negativnog stava dela našeg auditorijuma spram opusa svetski najprestižnijeg brenda ovih prostora - Emira Kusturice. “Primedbe” variraju: od onih kako mu filmovi imaju previsoke budžete (zanemarujući pri tom činjenicu da se retko koji autor uopšte, može podičiti tolikim brojem najprestižnijih svetskih priznanja za brojačano ne baš preveliki opus); preko onih koji se tiču temata – (pre)čestih priča naglašenog socijalnog diskursa o ljudima sa margine života (inače opsesije celokupne domicilne kinematografije)..

 

Dejan Nikolaj Kraljačić: Problem adaptacije stripa
("Fantastična četvorka: Uspon srebrnog letača").

Često možemo čuti u svojoj okolini kako je, baš uvek tih poslednjih 10-ak godina, izuzetno krizno i bezidejno u holivudskom filmu. Ali, kada se malo dublje “zagrebe”, ne može se osporiti da se preko bare moćni studiji ipak trude da pronađu neka nova rešenja, ne bi li se malo osvežili kako idejno tako i finansijski, što je potpuno legitimno. Kada govorimo o bioskopskoj američkoj produkciji poslednje dekade, moramo biti svesni jedne izuzetno inventivne male revolucije koja se obično mimoilazi u “ozbiljnijim” raspravama, a tiče se animiranog filma..

 

Danko Ješić i Dejan Nikolaj Kraljačić na festivalu stripa u Makarskoj.
Od 18. do 21. maja 2007. u Makarskoj je održan drugi međunarodni festival stripa - Mafest. Ovaj mali primorski grad u Hrvatskoj je prošle godine po prvi put ugostio neke od velikana svetskog stripa, a glavni gost bio je čuveni Herman, autor stripova Džeremaja, Tornjevi Boa Morija, Komanča i drugih. Makarska je tako na velika vrata ušla u svet značajnih strip manifestacija, tako da je drugo izdanje očekivano sa velikom pažnjom. Ove godine, uz veliki broj gostiju iz bivše Jugoslavije, zvezde programa su bili autori izuzetno popularnog stripa Marti Misterija, Alfredo Kasteli, scenarista i Lučo Filipući, crtač. U poslednje vreme, Filipući je angažovan na crtanju Teksa, i tu je ostvaro zapažene rezultate. U festivalskom centru, priređena je i mala izložba Filipućijevih crteža.

 

Žiri kritike Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara dodelio je nagradu FIPRESCI za najbolji film na Novom festivalu autorskog filma u Beogradu, ostvarenju "12:08 Istočno od Bukurešta" rumunskog reditelja Kornelija Porumbouia. Žiri FIPRESCI radio je u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, Jasmina Prodanović i Dimitrije Stefanović. Žiri ističe da "ovaj izuzetni debitantski film pleni svojim rafiniranim smislom za humor, inteligentnim i zrelim pristupom jednoj velikoj i bolnoj temi..".  Više o nagradi..

 

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER