naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 
IVAN KARL O FILMU “MRAČNI VITEZ” KRISTOFERA NOLANA
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

MRAČNI VITEZ (DARK KNIGHT)
Režija i scenario: Kristofer Nolan
Uloge: Kristijan Bejl, Hit Ledžer, Aron Ekart, Geri Oldmen, Mgi Gilenhal, Morgan Frimen
Proizodnja: Warner Bros, 2008.
Distribucija: Tuck


Čovek šismiš nastao iz crteža Boba Kejna nije imao naročite sreće sa igranim adaptacijama. Dve serije, bioskopska snimljena u vreme drugog svetskog rata tematski daleko od stripovske inačice u kojoj je Brus Vejn prikazan kao FBI agent i televizijska emitovana neke dve decenije kasnije sa Adamom Vestom u šarenom kostimu i kemp okruženju, osim kurioziteta nisu ostavile neki upečatljiviji trag. Filmsku verziju utemeljio je Tim Barton 1989. godine i do dana današnjeg bilo je to najbolje čitanje izvornog predloška. Manje zbog sopstvenih kvaliteta, više zbog mana nastavaka koji su sledili, a dotakli dno četvrtim izdanjem, epizodom BETMEN I ROBIN Džoela Šumahera koji je pre tog snimio i relativno gledljiv BETMEN ZAUVEK.


Kristofer Nolan je tako bio prinuđen da 2005. godine (BETMEN POČINJE) bukvalno krene od mrvica i radikalno drugačije pristupi Betmenovom univerzumu. Rezultat je bio surov, na momente vrlo realističan i izrazito mračan film. Pošto je postavio priču, oblikovao likove i oslikao ambijent, Nolan je u drugom delu mogao da se potpuno razmahne. To je i učinio, a rezultat svega je grandiozni holivudski proizvod ponajbolji ove sezone.
Bez najavne špice, MRAČNI VITEZ kreće euforično od prvog minuta sa Džokerom koji seje strah na ulicama Gotama inteligentno koristeći metež u obračunu policije i novog ambicioznog okružnog tužioca Harvija Denta protiv glavešina organizovanog kriminala. Smrtno proračunat, bez trunke savesti ubeđen da svako uz odgovarajuci okidač može da krene njegovim putem, on se furiozno i uz krvave tragove uspinje na pijadestal zla. Sa druge strane novčića je Betmen, osvetnik sa brutalnim metodama ali očuvanim moralnim kodeksom, rastrzan između žene koju voli i sudbine koju je sebi namenio.
Dobro napisan scenario uz inspiracije koje nisu nevidljive, živopisni junaci i dijalog po meri jake glumačke podele čini ovaj film superiornim u odnosu na sve recentne stripom inspirisane naslove (Iron Man, Hulk, Spiderman 3). Nema preterivanja sa kompjuterskom animacijom tj CGI efektima, pa su uverljive akcione sekvence plod dobro uigranih kaskaderskih ekipa i veštog rada kamere.
Opšta euforija i rekordna zarada koja prati distribuciju MRAČNOG VITEZA u celom svetu rezultat je nažalost i tragične smrti Hita Ledžera i velikog interesovanja za njegovu poslednju ulogu. Iako je bar na papiru njegov Džoker sporedan lik, on je suvereni vlasnik filma koji sve sa kojima deli kadar ostavlja u drugom planu. Koliko je recimo Džek Nikolson u istoj roli bio karikaturalan, poput zloće iz crtanog filma, toliko je Nolanov pristup pokojnom Ledžeru omogućio da otelotvori harizmatičnog i duboko izopačenog negativca na izuzetan način.

 

Ivan Karl

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER