naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 Dinko Tucaković: NIJE SVE U DUGIM NOGAMA
In memoriam Sid Čeriz (Cyd Charisse, 1921-2008)

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

Kažu da je bila rođena igračica. Sa 13 godina pridružila se najpoznatijoj baletskoj atrakciji na planeti ’Ruskom baletu’, belim emigrantima, koji su kao beli labudovi širili viziju lepšeg života od crno-crvene realnosti Rusije. Sa 18 se predvidljivo udala za svog učitelja plesa i od Tule Eliše Finklea (Tula Ellice Finklea) postala Niko Čeris (Nico Charisse). Sa dvadesetak godina otvorila su se vrata za karijeru horistkinje u holivudskim spektaklima.
Izrazito visoka (1,71) u potpeticama još i viša, dobila je nadimak ’Noge’. Kao i Marlena Ditrih (Marlene Dietrich) bila je pametna da osigura svoje najveće blago. 1952. njene noge su vredele 5 miliona dolara. A kada je umrla Merilin (Marylin Monroe) bila je ideja da je zameni u nikada zavrđenom filmu ’Nešto moraš da daš’ (Something Gotta Give, 1962). Njen život i karijeru je označila epizoda ili bolje rečeno pojava u nezaboravnom remek-delu ’Pevajmo na kiši’ (Singin’ in the Rain, 1952),Sid Čeriz


sa odlaze
ćim negativcem za sva vremena Džoržom Raftom (George Raft) koji je poslednji put obrnuo novčić na filmskom ekranu kao nekada iz dana ’gangstrske’ slave ... A kažu da je zaista bio čovek Mafije. Malo kasno su otkrili da ume i da glumi u rimejku filma ’Ninočka’ (Ninotchka), ’Svilene čarape’ (Silcky Stockings). Na Brodveju je debitovala sa 7o godina na Brodveju u mjuzikl verziji kultnog filma ’Grand Hotel’ (Grand Hotel).
Bila je partnerka dva najveća maga koreografisane igre Freda Astera (Fred Astaire) i Džina Kelija (Gene Kelly). Fred ju je zvao ’moj mali dinamit’ iako nije mogao da je podigne u igrakim sekvencama, a Keli je imao problem, kao korpulentniji, kada je podigne, da li će cenzori da vide baš sve ono što će da vidi i kamera ispod diskretnih i delikatnih kostima. Dobila je i svoju zvezdu u ’Bulevaru zvezda’,ali je na žalost sam kraj karijere bio vezan uz pomalo patetične i dekorativne nastupe, svog drugog muža, tzv, zvezde malog kalibra Tonija Martina.
Gubila je mnoge glavne uloge, jer su tvdili da ima pomalo tvrd, etnički izgled. Neke druge okolnosti su je sprećile a zablista, kada je recimo Keli snimao ’Amerikanca u Parizu’ (An American in Paris, 1951) bila je trudna i slavu je pobrala tada nepoznata Lesli Keron (Leslie Caron). Posle je zaigrala sa Mel Fererom u filmu ’Lili’ (Lilly) a sve dalje je njena lična fascinantna istorija, ... Nekoliko godina pre toga povredila je koleno za filma ’Vaskršnja parada’ (Easter Parede, 1948) a svu slavu je pobrala zanosna En Miler (Ann Miller).
Za prave poklonike filma i mjuzikla ona je diva za sva vremena, Količina velikih filmova u proporcijama njene legende gotovo da je nevažna, i bilo bi dovoljno možda samo onih destak minuta magije iz ’Pevajmo na kiši’ da se njen nezaborav overi za sledeći vek filmskog nezaborava ...
 

 


Dinko Tucaković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija  2006-08.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER