naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: DESETI FESTIVAL NITRATNOG FILMA
U BEOGRADSKOJ KINOTECI (6.06. – 12.06. 2008) - "PREGRŠT BISERA".

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

NOVI SAD 2008

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

Održani festivali

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST
 

 


Među sve brojnijim manifestacijama u našoj sredini, koje se bave ili bi želele da se bave, filmskom umetnošću, malo je onih koje prevazilaze okvire pukog prikazivanja filmova, u boljem ili lošijem izboru i čija značenja imaju zapažen kulturološki potencijal, kao što je to Festival nitratnog filma u organizaciji Muzeja jugoslovenske kinoteke.
Ovogodišnji, deseti po redu, jubilarni festival nitratnog filma, potpuno je opravdao svoj efektan naslov “Čudesa iz zapaljivog šešira”, jer je beogradskoj publici i prisutnim uglednim gostima iz čitavog sveta, ponudio pregršt bisera iz arhiva baštine sedme umetnosti.
Festivalski program, predstavljao je magičan pogled na istoriju filma donoseći mnoga unikatna, autorska i dokumentarna, ostvarenja sećanja na prohujali vek. Od dragulja oca crtanog filma Emila Kola “Istorija šešira” iz 1910, “Kabirije” Đovanija Pastronea iz 1914. jednog od ključnih filmova epohe ili “Hrista” Đukija Antamora iz 1916
, preko..-Plakat filma "U noći" Šarla Vanela iz 1929. godine

"Jedine devojke na svetu” 1929. Bele Gala, istovremeno poslednjeg nemog i prvog zvučnog mađarskog filma ili “Ljubim ruku madam” 1929. Roberta Landa sa zanosnom Marlenom Ditrih do “Zemlje stena” 1938. Pola Kalineskua, najznačajnijeg rumunskog dokumentarca pre Drugog svetskog rata ili “Don Kihota iz La Manče” 1948. Rafaela Gila svojevrsne “frankističke” verzije kultnog romana svetske književnosti.
Zapaženo mesto su imala i ostvarenja vezana za našu sredinu ili naših autora, poput ”Izleta” 1937. Dragiše Stojadinovića, jednog od prvih srpskih filmova u koloru,”Radio talasi” 1939. i “Redov Smit” 1942. renomiranog reditelja i pedagoga Slavka Vorkapića, do filmova o Srbiji i Jugoslaviji 1910-1999. svojevrsnog kolaža istorije Srbije viđene kamerama ruskih snimatelja iz fundusa arhiva kino dokumenata iz Krasnogorskog.
Festival nitratnog filma, koji je svoju avanturu započeo u vreme akcije bombardovanja Beograda pod sarkastičnim motom “milosrdni anđeo”, kao neka vrsta protesta ugrožavanja svetske baštine filma pothranjenog u arhivima naše Kinoteke, jedne od vodećih u svetu, vremenom je prerastao u zapaženu manifestaciju, međunarodnog značaja, riznice kolektivnog sećanja iz prošlosti filmske umetnosti. Taj osnovni kreativni motiv bio je vidljiv već izborom filma “U noći” 1930. Čarlsa Vanela, malim remek delom klasika francuskog filma, kojim je festival otvoren. Pravim izazovom za našu fatalnu zaboravnost prema prošlosti, bez čijeg tumačenja, nema ni pogleda u budućnost.
Manifestacija je u svom toku ponudila i niz pratećih događaja, poput, promocije knjiga “Kratak pregled istorije filma u Sloveniji” Dejana Kosanovića, ”Vek italijanskog filma”, ”Kabirija” Alberta Barbere, kao i dvd izdanja iz edicije Kinoteke “Pioniri filma” i prava je šteta što čitava manifestacija nije našla većeg odjeka kod medija i javnosti. Odsustvo prisutnosti brojnih studenata naših umetničkih škola koje se bave filmskom umetnošću, kao i raznih “pratilaca” naših filmskih zbivanja, koji nisu uzvratili na ovu izvanrednu, jedinstvenu ponudu “Čudesa iz zapaljivog šešira” ozbiljno zabrinjava.


                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER