naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 54. FILMSKI FESTIVAL U TAORMINI
(15.06. – 21.06. 2008) - POBEDNIK EGIPATSKI FILM "OKO SUNCA".

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

TAORMINA Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

Održani festivali

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

 


Ovogodišnje 54. izdanje filmskog festivala u Taormini, na Siciliji bilo je u neku ruku, ”žrtva” tekućeg populističkog događanja, Evropskog prvenstva u fudbalu.

Pred dilemom izbora kome se “carstvu” privoleti, da li umetničkim filmovima iz mediteranskog i okolnog miljea sa bolnim socijalnim, porodičnim i političkim temama, ili lagodnim, adrenalinom ispunjenim spektaklima savremenih gladijatora na fudbaskoj sceni, velika većina je izabrala fudbal. Otuda je čuveni Grčki teatar, jedna od najlepših otvorenih scena u svetu, često delovala sablasno prazna sa svojih 5 000 mesta.

Euforija brojne filmske delegacije iz Turske, čija je kinematografija bila ove godine u fokusu manifestacije, uz izvanredan izbor najboljih, novijih ostvarenja, reditelja, poput, Cejlana, Karabeja, Kaplanoglua i Kiziltana, povodom uspeha Turske u fudbalu, samo je delimično bila zadovoljena i na samom festivalu, time što je film “Letnja knjiga” debitanta Sejfi Teomana, koji je bio u konkurenciji, dobio specijalnu nagradu žirija.Taormina, gradić u Siciliji

Ipak, ova zanimljiva savremena priča iz mediteranske provincije Turske, viđena očima desetogodičnjeg dečaka probudila je opšte simpatije publike.Nosilac ovogodišnje glavne nagrade “Zlatni Tauro” je egipatski film “Ein Shams” ( “Oko Sunca” ime stare egipatske prestonice) Ibrahima El Batuta, provokativan i kritički intoniran film o savremenom Egiptu. Rađen sa skoro dokumentarističkom preciznošću kojom razobličava poražavajuće stanje svakodnevice zatočene u inerciji postojećih socijalnih, religioznih i politiških odnosa. Film prema tvrđenju njegovog autora zbog sadržaja u velikom luku zaobilazi većina filmskih manifestacija u Egiptu, jer vlasti odgovara status quo koji upravo žigoše njegov film.
Međunarodni žiri, kojim je predsedavao poznati turski reditelj Ferzan Ozpetek, koji živi i radi u Italiji, uz podršku Mirsada Purivatre, direktora festivala u Sarajevu i ostalih, nekako je podmirio i ostale interese, dodelivši nagradu za najbolju interpretaciju slovenačkoj glumici Tanji Ribič za njenu ulogu u filmu “Traktor, ljubav i rokenrol” legendarnog sarajevskog “nadrealiste”, Branka Đurića, na radu u Sloveniji, koji je i suprug Tanji. U inače dosta sumoran tematski saldo filmova iz ovogodišnje konkurencije, uprkos vidljivih slabosti, Đurićev film je uneo nešto humora, doduše, nategnutog uz karakterističnu ikonografiju “balkanike”.

Upravo došavši sa Tribeka festivala u Njujorku gde je izazvao dosta polemike, najavljivan kao granični film između erotike i pornografije, film “Neka živi ljubav” poznatog engleskog reditelja Majka Figisa sa izazovnom mladom zvezdom Sofi Vinkelman je razočarao, kako pobornike filmske umetnosti, tako i poklonike erotike na filmu. Ništa bolje sreće festival nije imao ni sa veoma slabim filmovima iz glavnog američkog toka ”Crveni pojas” Dejvida Mameta i “Uličnim kraljevima” Dejvida Ajera, do razočaravajućeg “Nepojmljivog” Meri Makgukijan.
Najviše zaslužene pažnje pripalo je filmovima dvojice turskih reditelja, Fatiha Akina i Nuri Cejlana, već ranije afirmisanim na Kanskom festivalu, prošle i ove godine, ”Na ivici raja” Akina, koji je dobio i ovogodišnju nagradu grada Taormine i koji se iako najavljen, nije pojavio na festivalu i “3 Majmuna” Nuri Cejlana. A od ostalih “Standarna procedura “ poznatog američkog dokumentariste Erola Morisa, koji je ove godine uzbudio duhove na festivalu u Berlinu, svojim kritičkim pogledom u tajne zatvora u Abu Graibu. Ovaj film je žestok “šamar’ američkoj administraciji povodom tretiranja zatvorenika u Iraku, koji problematizuje pitanje kako je “rat protiv terorizma” korumpirao snove o američkoj duši.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER