naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 2. FILMSKI FESTIVAL U BUKUREŠTU
(29.06. – 06.07. 2008) - USPEH NAŠEG DOKUMENTARCA.

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

FIPRESCI Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

 


Očekivanja o povratku publike u sale Kinoteke i bioskopa Studio, kao i na otvorenu scenu na terasi Narodnog pozorišta u Bukureštu, organizatora ovogodišnjeg filmskog festivala nisu se ispunila.
Vreli julski dani uz večernja naoblačenja i kišu, činjenica da su studentima ispiti bili završeni, u značajnoj meri su pokvarili planove, ionako prilično haotične manifestacije. Činjenica da su neki od filmova na programima bili zanimljivi bili su slaba uteha za odsustvo publike. Brojne nagrade su podeljene na skromnoj svecanosti uz prisustvo većinom gostiju i članova zirija. U glavnoj konkurenciji, žiri kojim je predsedavao dugogodisnji direktor festivala u Berlinu, Moric De Hadeln, odlučio se da za apsolutnog pobednika proglasi film Kineza Penga Taoa "Mala Mo" koji je dobio nagradu za najbolji film, najbolju režiju, najbolju kameru i najboljeg debitanta. Možda je u svojoj odluci žiri malo i preterao, ali očigledno da su hteli da ukažu da je glavni takmičarski program bio izuzetno slab.Reditelj Mladen Matičević

U konkurenciji filmova iz Crnomorskog regiona, iako je bilo samo pet filmova, žiri u čijem je radu učestvovao i potpisnik ovih redova je imao znatno kvalitetniju ponudu. U toj konkurenciji je glavnu nagradu dobio Turčin Rais Čelik za "Emigranta", najbolja rediteljka je bila Bugarka Iglika Trifonova za "Istragu" a najbolji debitant, takodje, Turčin Ozer Kiziltan autor filkma "Čovekov strah od Boga". Mada je naša kinematografija bila veoma slabo zastupljena, van konkurencije je prikazana "Klopka" Srdana Golubovića, a u konkurenciji dokumentarnih filmova film "Kako postati heroj" Mladena Martičevića, koji je u veoma kvalitetnoj konkiurenciji izborio glavnu nagradu za dokumentarni film, ravnopravno sa Indijkom Nisru Jain i njenim filmom "Laksi i ja".
U vremenu, kada je prostor za “vox populi” radikalno smanjen razbucavanjem biskopske mreže, delom kroz razne oblike privatizacije i dejstvom piraterije, slično kao kod nas, dok istovremeno savremeni rumunski film doživljava svoje zvezdane trenutke na svetskoj sceni, grupa entuzijasta okupljenih oko Nacionalnog fonda za kulturu, predvođeni agilnom Kornelijom Palos, pokrenula je novi filmski festival u Bukureštu.
Posle proslogodišnjeg traganja za programskom formom, koja će izaći u susret potrebama široke gledalačke populacije, ova godina najavljivana je sa jasnijom programskom celinom, sa preko 80 filmova. Pored takmičarskih programa, međunarodnog dokumentarnog i dugometražnog filma, posebnu pažnju privuko je i takmičarski program crnomorskih kinematografija, a prateći programi, pod nazivom, “Fokus” i “Evropa”, takođe van konkurencije, doneti su pregršt uglavnom, već viđenih ostvarenja sa svetske scene i regiona.
Ovogodišnja manifestacija, koja je održava, u terminu od 29. juna do 6. jula, u glavnom gradu, susedne Rumunije, otvorena je filmom, gorko ironičnog naslova “Teško je biti fin” Srđana Vuletića iz Bosne i Hercegovine, koji se bavi turobnim iskustvima sredovečnog taksiste suočenog sa tekovinama liberalnog kapitalizma u post-dejtonskom Sarajevu. Sličan regionalan pečat, ali u kontekstu emigracije, nosi inače i švajcarski film “Gospođica“ Andrea Štake u kojoj vodeću ulogu tumači Mirjana Karanović, koja će kao i Srđan Vuletić, biti gost manifestacije. Nova srpska kinematografija bila je zastupljena sa “Klopkom” Srdana Golubovića, filmom koji polako zatvara krug svoje turneje po svetskim festivalima dok se u konkurenciji dokumentarnih filmova našao i “Kako postati heroj” Mladena Matičevica, koji je lično predstavio svoj film na temu kako učestvovati
na beogradskom maratonu, uprkos godinama i svojoj težini.
Posebnu pažnju izazvali su filmovi u izboru konkurencije crnomorskih kinematografija, poput filmova, ”Nista lično” Ruskinje Larise Sadilove (nedavno prikazanog u Novom Sadu i na FEST-u), ”Na reci” Ukrajinke Eve Nejman i “Istraga” Bugarke
Iglike Trifonove, kao i već višestruko nagrađivan film “Čovekov strah od Boga”(Takva) Ozera Kiziltana i “Emigranti” Reisa Čelika iz Turske i jedan novi rumunski film “Razmena” Nikolae Margineanua.
Van konkurencije našlo se i jedno zanimljivo ostvarenje Grkinje Angeliki Antoniou “Eduard”, efektna priča o zločinu i kazni mladog Albanca u savremenoj Grčkoj, kao i višestruko nagrađivan film “Slepa planina” Kineza Jang Lija.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER