naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi

 
 SAŠA RADOJEVIĆ NA FESTIVALU DOKUMENTARNOG
FILMA U SOLUNU
(16.03. – 25.03. 2007)
  

Održani festivali

Thessaloniki Official Site

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

SOLUN Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali


54.KRATKI METAR

NOVI SAD

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

13.FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

 

Za publiku najatraktivniji deo programa na
9.
Festivalu dokumentarnog filma - Slike 21. veka (održanog u Solunu od 16. do 25. marta 2007. godine) je onaj posvećen muzičkim dokumentarcima. Novi trendovi u muzici, biografije velikih kompozitora, poznatih i nepoznatih, retrospektive i analize različitih muzičkih žanrova.

Favorit gledalaca bio je film, Kurt Cobain: About a Son, reditelja A.J. Schnacka. Reč je o meditativnom ostvarenju muzičara Kurta Kobejna. Film je baziran na 25-časovnom neobjavljenom intervjuu koji je sa Kobejnom napravio muzički novinar Majkl Ejzard. Sa saundtrekom koji uključuje muziku više od dvadeset muzičara koji su uticali na Kobejna ili je on uticao na njih, ovo nije samo film o svetski poznatoj rok zvezdi sve više korišćenoj za formiranje fikcionih sadržaja. Zapravo, to je dirljivi portret jednog američkog dečaka koji je odrastao u provinciji, usred socijalne depresije sedamdesetih i osamdesetih godina.


O
TKRIĆA "WORLD" MUZIKE


Saša Radojević


 "Kurt Cobain About A Son" by A.J. Schnack

U filmu Awesome: I Fucking Shot That!, reditelj Natanijel Hornblauer uključio je pedeset ljudi iz publike, koji su sa svojim kamerama snimali koncert grupe Beastie Boys u njujorškom Medison skver gardenu. To nije samo eksperiment o kolektivnoj kreativnosti ili laka dosetka; Awesome nam, recimo, ne pokazuje atraktivnost njihovog nastupa – mnogi snimci urađeni su iz daljine ili neoštro, i dobar deo filma pokriven je video efektima – već kakvo je zaista osećanje biti učesnik koncerta.

Veoma važan deo muzičko dokumentarnog programa na festivalu u Solunu je predstavljanje televizijske serije World Musicians. Znalački kombinujući informacije sa zabavom, World Musicians, pod vođstvom reportera Leonidasa Antonopulosa, uvodi gledoace u ritam i boje unikatnih muzičkih tradicija. Ovo specijalno putovanje obeleženo je originalnim zvucima i životnim stilom različitih mesta, među kojima dominiraju Kairo, Tilburg, Zanzibar, Teheran, Tel Aviv, Madrid i Barselona, Mindelo i Guča. Leonidas Antonopulos, kreator ove serije, u svakoj epizodi analzira prošlost, sadašnjost i budućnost zemlje i njenih stanovnika. Antonopulos u World Musicians, takođe, istražuje neke od aspekata savremene muzičke realnosti, inspirisane i bazirane na muzičkim žanrovima i mejnstrimu pop muzičke industrije.

Na primer, u filmu, Brass Band Summit at Gucha, Serbia Antonopulos putuje u centar Srbije. On predstavlja najveći parti na Balkanu - festival trubačkih orkestara u Guči. Ovaj muzički skup privlači najbolje muzičare dovačkih instrumenata, Rome i ne-Rome. Brojni orkestri taj prostor pretvaraju u svet omeđen Kusturičinim filmom Underground.

Drugu stranu romske muzike, Antonopulos je predstavio u filmu Gipsy Music International Festival in Holand. Antonopulos u tom filmu posećuje romski kamp, jede i peva sa njegovim stanovnicima, koji žive potpuno drugačije od stereotipa koji se vezuju za tu naciju.

Drugim rečima, Festival dokumentarnog filma u Solunu selektuje i otkriva najuzbudljivije muzičke dokumentarce koje možete da vidite u ovom delu sveta.

Saša Radojević                        

 

 

 

 naslovna | mapa sajta | arhiva | nagrade | forum | linkovi | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2007.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER