naslovna | o nama | festivalski izveštaji | god.nagrade | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

           

ARHIVA (1) Januar 2007- Januar 2006.

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE
FIPRESCI U 2007. GODINI

Naši članovi učestvovali su  u
međunarodnim festivalskim
žirijima kritike i u prvoj polovini tekuće 2007. godine. Početkom februara u žiriju kritike FIPRESCI u sekciji "Panorama"  na 58. izdanju prestižnog Berlinskog festivala učestvovao je Dinko Tucaković dok je Saša Radojević krajem marta bio član žirija kritike na 20. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu. Krajem jula na filmskom festivalu u Motovunu (Hrvatska) član međunarodnog žirija kritike bio je  Ivan Karl. Sredinom oktobra u međunarodnom žiriju kritike 56. festivala autorskog filma u Manhajmu i Hajdelbergu učestvovao je Saša Janković..

         

MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE

FIPRESCI U 2006. GODINI

Učešće naših članova u
međunarodnim festivalskim
žirijima kritike i protekle 2006. godine bilo je veoma zapaženo. Na festivalu u Friburgu žirijem je predsedavao predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić. Na prestižnom festivalu u Veneciji na Mostri u radu žirija učestvovala je Sandra Perović.
U
Rigi na festivalu Arsenal krajem septembra kao član međunarodnog žirija učestvovao  je Goran Gocić.

         

U Kijevu na
festivalu Molodist krajem oktobra kao član međunarodnog žirija kritike učestvovao je  Saša Janković (gore na slici).
U Hihonu (Španija) krajem novembra član međunarodnog žirija bio je Ivan Karl..

         

Tradicionalna FIPRESCI radionica filmske kritike na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji održana je 14. i 15. avgusta 2006. godine na temu "Mesto i uloga filmske kritike u vremenu tranzicije"..

         

Generalni sekretar FIPRESCI Klaus Eder više puta je posetio Srbiju i našu nacionalnu sekciju FIPRESCI..

Naši kritičari na filmskim
festivalima u svetu.

Kao članovi žirija kritike FIPRESCI članovi naše sekcije  učestvovali su na mnogim prestižnim filmskim festivalima širom sveta..


Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


Specijalne nagrade FIPRESCI Srbija 2006/07

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolji film
2006. dodeljena je filmu
"Sedam i po" Miroslava Momčilovića
..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najboljeg
reditelja 2006. dodeljena je Olegu Novkoviću..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolju glumicu

2006. dodeljena je
Nadi Šargin..

Nagrada FIPRESCI Srbije za najboljeg glumca  2006. dodeljena je Nenadu Jezdiću..

Najbolji film 35-og Beogradskog FEST-a prema oceni žirija kritike FIPRESCI je nemački film "Život drugih" Henkela fon Donersmarka..

Sastanak članova FIPRESCI Srbije

Sredinom avgusta 2007. godine u Vrnjačkoj Banji je održan godišnji sastanak članova srske sekcije FIPRESCI..

FIPRESCI u svetu

Naša sekcija jedna je od 50 nacionalnih sekcija u svetu. Saznajte više o Međunarodnoj federaciji filmskih kritičara

Kritičari FIPRESCI

Upoznajte se sa našim članovima čitajući njihove tekstove u magazinima i dnevnim novinama

Prijavite se na
mailing listu


Ukoliko želite biti na
vreme informisani o svim aktivnostima FIPRESCI

Samo za članove

Deo sajta rezervisan samo za članove
FIPRESCI

 

 

GODIŠNJE NAGRADE YU FIPRESCI 2006.
Nagrada YU FIPRESCI za najbolji film 2006. dodeljena je filmu "Sedam i po" Miroslava Momčilovića a nagrada YU FIPRESCI za najboljeg reditelja 2006. dodeljena je Olegu Novkoviću. Po oceni članova YU FIPRESCI najbolja glumica u protekloj godini je Nada Šargin a najbolji glumac Nenad Jezdić, dok je za najbolji strani film u 2006. godini proglašen film Martina Skorsezea "Dvostruka igra". Na svečanoj dodeli nagrada u dvorani Jugoslovenske kinoteke 31. januara prisustvovali su svi nagrađeni autori osim Martina Skorsezea. Više o nagradama..

 

 

 

 

Žiri kritike Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara dodelio je nagradu FIPRESCI za najbolji film na Novom festivalu autorskog filma u Beogradu, ostvarenju "12:08 Istočno od Bukurešta" rumunskog reditelja Kornelija Porumbouia. Žiri FIPRESCI radio je u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, Jasmina Prodanović i Dimitrije Stefanović. Žiri ističe da "ovaj izuzetni debitantski film pleni svojim rafiniranim smislom za humor, inteligentnim i zrelim pristupom jednoj velikoj i bolnoj temi..".  Više o nagradi..

 

 

 

 

Održan je Novi festival autorskog filma u Beogradu. Dvanaesti festival po redu, bio je jedan od najposećenijih do sada. Zabranjeni kineski film "Letnja palata" Loua Jea je ipak prikazan. Od 28. novembra do 3. decembra u Dvorani kulturnog centra premijerno je prikazano 16 filmova koji su obeležili mnoge filmske festivale širom sveta. Nagradu kritike FIPRESCI već su ranije dobili filmovi: "Ulica Crveni put" (Rejkjavik), "13" (Transilvania i European Discovery 2006), "Gledaj u oba pravca" (Brisbane), "Postepeno" (Fribourg),  i "Euforia" (Kiev). Selektor festivala je predsednik Srpske sekcije FIPRESCI Bora Anđelić, dok su u Savetu festivala naši istaknuti članovi Dinko Tucaković i Milan Vlajčić..

 

 

 

 

IVAN KARL NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU U HIHONU (Španija). Španci znaju kako da žive. Imaju raznovrsnu i ukusnu kuhinju, dobra vina, lepo se oblače, igraju kvalitetan fudbal i košarku. Može se reći da im je hedonizam deo nacionalnog identiteta, a kada volite život onda ni prema umetnosti niste ravodušni. Svesni ste sebe i drugih. Valjda zato festivali i postoje.Ne samo zbog nagrada, prestiža, glamura i reflektora. Da ukrstimo različito, da uporedimo slično, da otkrijemo novo..

 

 

 

 

SAŠA JANKOVIĆ NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU U KIJEVU (Ukrajina). U veoma dobrom raspoloženju i prijateljskoj atmosferi, tridesetšesto festivalsko izdanje ostaće u dugom sećanju mnogih mladih reditelja, studenata i kritičara iz celog sveta. Učesnici festivala su vrlo iskreno razgovarali o filmu ali i životu i ostvarili kontakte za naredne filmske festivale i projekte. Ustvari, "Molodist" izgleda kao most između Istoka i Zapada, i to ne samo u Evropi. Mnogi gosti festivala slažu se u jednom, da je to festival s dušom, tipičnom slovenskom dušom a ponekad je i to sasvim dovoljno..

 

 

 

 

Žiri kritike Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara nagradu FIPRESCI za najbolju mušku ulogu na 41. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dodelio je NENADU JEZDIĆU za glavnu mušku ulogu u epizodi „Neumerenost u jelu i piću“ u filmu „SEDAM I PO“. Nagradu FIPRESCI za najbolju žensku ulogu na  41. Festivalu glumačkih ostvarenja dodelio je NADI ŠARGIN za glavnu žensku ulogu u filmu „SUTRA UJUTRU“. Žiri FIPRESCI zasedao je u sastavu: Slobodan Aranđelović,  Saša Janković i Timošenko Milosavljević..

 

 

 

 

Nacionalni žiri YU FIPRESCI, u sastavu Biljana Niković, Dinko Tucaković i Saša Radojević, doneo je odluku da Nagradu za najbolji scenario na 30. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeli Stevanu Filipoviću, Nataši Vranješ i Marku Mrđenoviću za scenario filma
“Šejtanov ratnik”
..

 

 

 

 

 Žiri srpske sekcije FIPRESCI  na 20. Festivalu igranog filma u Herceg Novom, koji je radio u sastavu, Milan Špiček, Dušan Vukić i Dejan Dabić FIPRESCI nagradu za najbolji film na festivalu dodelio je filmu
"Sutra ujutru" Olega Novkovića
..

 

 

 

 

Sekcija YU FIPRESCI nagradu žirija kritike dodelila je i na 3. Beogradskom međunarodnom i 53. domaćem festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Žiri je zasedao u sastavu Miša Novaković, Sava Trifković i Radoslav Dravić. Nagrade za najbolje filmove u domaćoj konkurenciji dobio je film "Dan mladosti" Jelene Jovčić,a u međunarodnoj film "Ljubavna pisma iz dečjeg zatvora" Dejvida Kinsela..

 

 

 

 

Nagrada FIPRESCI za najbolji film na 34. FEST-u.
Žiri YU sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara na 34. Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu (FEST 06) u sastavu Dušan Vukić, Dinko Tucaković i Saša Janković, nagradu
FIPRESCI za najbolji film
dodelio je ostvarenju
Vima Vendersa "Kad prošlost zakuca"..

 

 

 

 

Specijalno priznanje FIPRESCI na 34. FEST-u.
Žiri YU sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara na 34. Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu (FEST 06)  
Specijalno priznanje FIPRESCI
dodelio je filmu
Jovana Jovanovića "Mlad i zdrav kao ruža"
..

 

 

 

 

Vrnjačka Banja, FIPRESCI radionica za mlade kritičare 2006.
Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji u saradnji sa YU FIPRESCI po
četvrti put je organizovao FIPRESCI radionicu filmske kritike.
Među
učesnicima bili su i gosti iz inostranstva Kristina
Ko
pf,
Bernd Buder i Volfgang Hamdorf
..

 

 

 

 

Domaći filmski festivali 2006.
Nacionalna sekcija FIPRESCI tokom cele 2006. kao i ranijih godina učestvovala je na FEST-u, "Kratkom metru" ali i na svim domaćim filmskim festivalima, u Nišu, Herceg Novom i Vrnjačkoj Banji. ..

 

 

 

 

GODIŠNJE NAGRADE YU FIPRESCI 2005.
Film "Buđenje iz mrtvih" Miloša Radivojevića najbolje je domaće filmsko ostvarenje u 2005. godini, odlučili su filmski kritičari i članovi YU FIPRESCI. Nagradu za najboljeg domaćeg reditelja u prošloj godini dobio je Srđan Dragojević, za nastavak kultnog filma "Mi nismo andjeli". Za najboljeg glumca u prošloj godini proglašen je Svetozar Cvetković ("Buđenje iz mrtvih"), a za najbolju glumicu Milena Pavlović ("Mi nismo andjeli 2" i "Flert"). Zahvalivši se na nagradi, Srđan Dragojević, je na svečanosti u Hotelu Balkan, priznao da mu je, iako je neki put u oštrom sukobu sa kritičarima stalo do filmske kritike i da se nada da će joj se i njegov novi film dopasti. "Kad sve devalvira, pa i u filmu, posebno u domaćem, ali i onom iz okruženja, jedine hartije od vrednosti su FIPRESCI, čak i ako jedne kinematografije nema, kad postoje oni koji nisu odustali i još uvek pišu o filmu i vole ga, ona će ponovo da se rodi", rekao je reditelj Miloš Radivojević, laureat nagrade za najbolji domaći film "Buđenje iz mrtvih".

 

 

 

 

GODIŠNJE NAGRADE YU FIPRESCI 2004.
Glasovima filmskih kritičara YU FIPRESCI odlučeno je: najbolja glumica u 2004-oj godini je Ana Franić (Diši duboko), najbolji glumac Lazar Ristovski (San zimske noći, Pad u raj), najbolji reditelj Emir Kusturica (Život je čudo), a najbolji film "San zimske noći" Gorana Paskaljevića. Primajući nagradu, Lazar Ristovski je, između ostalog, rekao: "Kada sam čuo ko je bio u konkurenciji, uvideo sam da sam pobedio najbolje", i dodao kako mu je posebno drago što je priznanje dobio baš za ulogu u "Snu zimske noći". Paskaljević je, primajući nagradu, istakao da mu je posebno drago što je priznanje dobio od kritičara i filmskih novinara. On se zahvalio svima koji su pomogli snimanju ovog filma i istakao kako ovo priznanje posvećuje Jovani Mitić, autističnoj devojčici.

 

 

 ARHIVA:  Festivalski izveštaji, tekstovi, vesti.. :
Januar 2006
- Jun 2008. 170 članaka..


 

 

 

 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | god.nagrade | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana.  Mail to WEBMASTER