naslovna | o nama | festivalski izveštaji | god.nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

           

 

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE
FIPRESCI U 2007. GODINI

Naši članovi učestvovali su  u
međunarodnim festivalskim
žirijima kritike i u prvoj polovini tekuće 2007. godine. Početkom februara u žiriju kritike FIPRESCI u sekciji "Panorama"  na 58. izdanju prestižnog Berlinskog festivala učestvovao je Dinko Tucaković dok je Saša Radojević krajem marta bio član žirija kritike na 20. Festivalu dokumentarnog filma u Solunu. Krajem jula na filmskom festivalu u Motovunu (Hrvatska) član međunarodnog žirija kritike bio je  Ivan Karl. Sredinom oktobra u međunarodnom žiriju kritike 56. festivala autorskog filma u Manhajmu i Hajdelbergu učestvovao je Saša Janković..

         

MEĐUNARODNI ŽIRI KRITIKE

FIPRESCI U 2006. GODINI

Učešće naših članova u
međunarodnim festivalskim
žirijima kritike i protekle 2006. godine bilo je veoma zapaženo. Na festivalu u Friburgu žirijem je predsedavao predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić. Na prestižnom festivalu u Veneciji na Mostri u radu žirija učestvovala je Sandra Perović.
U
Rigi na festivalu Arsenal krajem septembra kao član međunarodnog žirija učestvovao  je Goran Gocić.

         

U Kijevu na
festivalu Molodist krajem oktobra kao član međunarodnog žirija kritike učestvovao je  Saša Janković (gore na slici).
U Hihonu (Španija) krajem novembra član međunarodnog žirija bio je Ivan Karl..

         

Tradicionalna FIPRESCI radionica filmske kritike na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji održana je 14. i 15. avgusta 2006. godine na temu "Mesto i uloga filmske kritike u vremenu tranzicije"..

         

Generalni sekretar FIPRESCI Klaus Eder više puta je posetio Srbiju i našu nacionalnu sekciju FIPRESCI..

Naši kritičari na filmskim
festivalima u svetu.

Kao članovi žirija kritike FIPRESCI članovi naše sekcije  učestvovali su na mnogim prestižnim filmskim festivalima širom sveta..

          Pišite nam...

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


Specijalne nagrade FIPRESCI Srbija 2006/07

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolji film
2006. dodeljena je filmu
"Sedam i po" Miroslava Momčilovića
..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najboljeg
reditelja 2006. dodeljena je Olegu Novkoviću..

Nagrada FIPRESCI Srbije
za najbolju glumicu

2006. dodeljena je
Nadi Šargin..

Nagrada FIPRESCI Srbije za najboljeg glumca  2006. dodeljena je Nenadu Jezdiću..

Najbolji film 35-og Beogradskog FEST-a prema oceni žirija kritike FIPRESCI je nemački film "Život drugih" Henkela fon Donersmarka..

Sastanak članova FIPRESCI Srbije

Sredinom avgusta 2007. godine u Vrnjačkoj Banji je održan godišnji sastanak članova srske sekcije FIPRESCI..

FIPRESCI u svetu

Naša sekcija jedna je od 50 nacionalnih sekcija u svetu. Saznajte više o Međunarodnoj federaciji filmskih kritičara

Kritičari FIPRESCI

Upoznajte se sa našim članovima čitajući njihove tekstove u magazinima i dnevnim novinama

Prijavite se na
mailing listu


Ukoliko želite biti na
vreme informisani o svim aktivnostima FIPRESCI

Samo za članove

Deo sajta rezervisan samo za članove
FIPRESCI

 

 

Dodeljene nagrade YU FIPRESCI na 54. "Kratkom metru".
Žiri YU FIPRESCI na 54. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je održan od 30. marta do 4. aprila 2007. nagradu za najbolji domaći film dodelio je filmu "Intra Muros - Jedna obična priča" Ljiljane Prvulović, dok je nagrada za najbolji strani film dodeljena ruskom filmu "Građanski status" Aline Rudnickaje. Članovi žirija bili su Dušan Vukić, Vladimir Anđelković i Branko Ignjatović
..

 

Srpska sekcija FIPRESCI na filmskom festivalu u VIZBADENU.
U Vizbadenu je održan sedmi po redu međunarodni filmski festival GO EAST u organizaciji Nemačkog filmskog instituta i pod pokroviteljstvom pokrajine Hesen.
Srpski film, njegovi autori i poslenici ponovo su bili značajno zastupljeni na festivalu. Član glavnog žirija bio je filmski kritičar Večernjih Novosti, Borislav Anđelić dok je u glavnom programu mesto našla KLOPKA Srdana Golubovića. Na sastanku Izvršnog odbora evropske federacije filmskih arhiva u Vizbadenu je boravio i Dinko Tucaković. Detaljnije..

 

Saša Janković: "SLOBODA NIJE BESPLATNA".
O filmu Zeka Snajdera "300: Bitka kod Termopila".

„Holivud objavljuje rat Iranu!“ osvanuo je nedavno naslov u iranskim novinama dok su visoki predstavnici iranske vlade oštro kritikovali novi film Zeka Snajdera „300: Bitka kod Termopila“. „Ovo je pljačkanje iranske prošlosti, vređanje civilzacije i nastavak „psihološkog rata“ protiv Irana. Ovaj film pokušava da ukaže ljudima da je Iran već dugo izvor zla i da su preci savremenih Iranaca ružni, ubistvima skloni, glupi divljaci kakvim ih možete videti samo u filmu: 300“ prokomentarisao je savetnik iranskog predsednika Ahmadinedžada. U takvim (nesrećnim ili srećnim) okolnostima pojavila se ova avanturistička priča zasnovana na epskoj grafičkoj noveli Frenka Milera o istorijskoj bici kod Termopila iz vremena grčko-persijskih ratova..

 

SAŠA RADOJEVIĆ u žiriju kritike FIPRESCI 9. Festivala dokumentarnog filma u Solunu. Otkrića "world" muzike.
Za publiku najatraktivniji deo programa na
9. Festivalu dokumentarnog filma - Slike 21. veka (održanog u Solunu od 16. do 25. marta 2007. godine) je onaj posvećen muzičkim dokumentarcima. Novi trendovi u muzici, biografije velikih kompozitora, poznatih i nepoznatih, retrospektive i analize različitih muzičkih žanrova. Favorit gledalaca bio je film, Kurt Cobain: About a Son, reditelja A.J. Schnacka. Reč je o meditativnom ostvarenju muzičara Kurta Kobejna..

 

POS TFESTUM 35.  Beogradskog FEST-a iz ugla Saše Jankovića.
O filmovima: "Klopka", "Život drugih", "Vavilon", "Crna knjiga", "Gojine utvare", "Pisma sa Ivo Džime", "Vreme", "Mrtva priroda", "Apokalipto"...
Da li si bio kadar za 35. FEST ili ne, isti je nedavno završen bez mnogo pompeznih kadrova. Luckasti američki reditelj u penziji Bob Rafelson otvorio je Beogradski FEST dok ga je zatvorila potpuno nepoznata italijanska glumica asmin Trinka. Između ta dva događaja“ bilo je mnogo drugih lepših i značajnijih. Pre svega, bio je to novi film Srdana Golubovića “Klopka“ koji je brzo zasenio samu ceremoniju otvaranja a vremešnog Mr. Rafelsona poslao u zaborav već iste večeri.  Posle Berlinske premijere i beogradska publika mogla je videti još jedan uspešan pokušaj katarze i oslobađanja novog srpskog filma..

 

 

 

 

Omaž Nebojši Đukeliću na Niškoj TV.
Niška gradska televizija prikazala je u 17. i 18. marta "Omaž Nebojši Đukeliću", emisiju posvećenu pokojnom uredniku filmskog programa TV Beograd i nekada selektoru FEST-a. Emisija je snimak tribine o Đukeliću koja je 10. marta održana u Niškom kulturnom centru, uz učešće njegovih nekadašnjih saradnika - dramaturga Maje Vujović, upravnika Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinka Tucakovića i filmskog urednika tv kanala "Film plus" Ivana Karla.. Više informacija.

 

Milan Vlajčić o knizi "Sećanja" Leni Rifenštal.
U 72. godini svog života počela je da se bavi ronjenjem, a u 97. je preživela helikopterski udes u sudanskoj pustinji izašavši iz srušene letilice sa polomljenim rebrom. Uoči stotog rođendana privela je kraju montažu svog prvog filma posle pedeset godina prinudne apstinencije, dokumentarca nastalog u dubnama Indijskog okeana naslovljenog „Podvodne impresije”. Film je prikazan na satelitskom programu Arte. „To može samo Leni Rifenštal”, nepodeljeno je mišljenje svih, i onih koji joj se dive i onih koji je preziru. Istovetan sud je, pre sedamdesetak godina, izrekao nemački kancelar Adolf Hitler, kada je 1934. jednoj od najlepših i najslavnijih igračica i glumica onog doba, koja je vremenom uzrasla do samostalnog filmskog autora, poverio krajnje izazovan zadatak, snimanje filma o kongresu Nacističke stranke u Nirnbergu..

 

 

 

 

"ŽIVOT DRUGIH" najbolji film 35. FEST-a.
YU FIPRESCI žiri na 35. Beogradskom FEST-u nagradu YU FIPRESCI  za najbolji film dodelio je nemačkom filmu "ŽIVOT DRUGIH" (Das leben der Anderen) reditelja Florijjana Henkela fon Donersmarka, u kojem se na izvanredno ubedljiv i potresan način osvetljava kako u totalitarnim vremenima, koja nažalost, još nisu za nama, nadzor nad ljudskim životima dobija superorvelovske učinke. U radu žirija kritike srpske sekcije FIPRESCI učestvovali su Milan Vlajčić (predsednik), Vladimir Džudović i Zoran Đorđević. Nagradu je uručio Milan Vlajčić direktoru kuće "Prooptiki", Predragu Kostiću. Pročitajte više o nagradi i festivalu kao i izveštaje članova FIPRESCI žirija sa 35. FEST-a ..

 

 

 

 

35.  Beogradski FEST u znaku Srpske sekcije FIPRESCI.
Na ovogodišnjem FEST-u pored dodele tradicionalne YU FIPRESCI nagrade za najbolji film i drugi članovi naše sekcije privukli su medijsku pažnju. Dokumentarni film "Zabranjeni bez zabrane",  u režiji Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića premijerno je prikazan u programu FEST-a, "Činjenice i slagalice". Počasni član YU FIPRESCI, osnivač i prvi selektor FEST-a Milutin Čolić, promovisao je svoju novu knjigu "Filmski portreti - Od
Manakija do Makavejeva", dok je Ivan Karl jedan od pokretača akcije započete na FEST-u da se imenom Nebojše Đukelića nazove jedna ulica u Beogradu..

 

 

 

 

Danko Ješić o filmovima "Vavilon" Alehandra Injaritua, i "Zastave naših očeva" i "Pisma iz Ivo Džime" Klinta Istvuda.
Na ovogodišnjem B
eogradskom FEST-u prikazano je ukupno 80 filmova. Bio je to svojevrsni presek svetske produkcije godine 2006. iz ugla selektora FEST-a Miroljuba Vučkovića. Filmovi "Vavilon" meksičkog reditelja na privremenom radu u Holivudu Alehandra Injaritua kao i "Zastave naših očeva" i "Pisma iz Ivo Džime" neumornog Klinta Istvuda privukli su izuzetnu pažnju beogradske publike. Više o ovim filmovima iz ugla kritičara Danka Ješića..

 

 

 

 

DINKO TUCAKOVIĆ u žiriju kritike FIPRESCI prestižnog BERLINALA.
ZVEZDE I ZVEZDICE ili GDE SAM VEĆ VIDEO TAJ DÉJÀ VU?
Zvezde, filmadžije i reditelji organizovali su nezavisnu filmsku proukciju, već u ranoj fazi, 1919. godine. Gotovo vek kasnije pritisak filmskih studija I tržišta u potunosti je izmenio izled savremene filmske scene. BERLINALE, filmski festival u Berlinu, pravi je spomenik ’new age-a’ kinematografije ka digitanoj tranziciji … I zvanično je oglašeno ne ono ničeansko da je BOG MRTAV (Der GOT IS TOT) nego da je Autor, kao takav nepotreban i … mrtav!..

 

 

 

 

Dodeljene godišnje nagrade YU FIPRESCI.
Nagrada YU FIPRESCI za najbolji film 2006. dodeljena je filmu "Sedam i po" Miroslava Momčilovića a nagrada YU FIPRESCI za najboljeg reditelja 2006. dodeljena je Olegu Novkoviću. Po oceni članova YU FIPRESCI najbolja glumica u protekloj godini je Nada Šargin a najbolji glumac Nenad Jezdić, dok je za najbolji strani film u 2006. godini proglašen film Martina Skorsezea "Dvostruka igra". Na svečanoj dodeli nagrada u dvorani Jugoslovenske kinoteke 31. januara prisustvovali su svi nagrađeni autori osim Martina Skorsezea. Više o nagradama..

 

 

 



ARHIVA:  Festivalski izveštaji, tekstovi, vesti.. :
Januar 2006
- Jun 2008. 170 članaka..


 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | god.nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08. Sva prava zadržana.  Mail to WEBMASTER