naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 SAŠA JANKOVIĆ
SA 55. BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA (od 26. do 30. marta 2008. godine)
- "MOJ DRUG SRBIJA"
 

 

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
36. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 (Španija) - Ivan Karl

KIJEV '06 (Ukrajina) - Saša Janković

RIGA '06 (Letonija) - Goran Gocić

VENECIJA '06 (Italija) - Sandra Perović

FRIBURG '06 (Švajcarska) - Bora Anđelić
 

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičarawww.kratkimetar.org.yu

55. KRATKI METAR IZ UGLA BORISLAVA ANĐELIĆA

55. KRATKI METAR IZ UGLA DEJANA DABIĆA

Održani festivali

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

Naredni festivali

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST
 

 


Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN", 3. aprila 2008. godine u broju 2988.

Popularni Beogradski “Kratki metar”, festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan je od najstarijih festivala takve vrste u Evropi. Decenijama je to bilo značajno mesto susreta najraznovrsnijih domaćih filmskih autora i sve do 50-og izdanja veoma omiljeni festival beogradske publike. Uvođenjem međunarodnog takmičarskog programa (od 51. festivala) osetio se pad u posećenosti gledalaca ali su se istovremeno pojavili i neki vidljivi koncepcijski problemi samog festivala.Boško Dugački kao glavni akter filma  "Lasta" Milana Belegišanina

Posle seljenja iz sale u salu, ove godine festival je konačno održan u maloj Dvorani kulturnog centra, što se pokazalo kao veoma ispravan potez čelnika festivala. Novi selektor Janko Baljak (autor kultnog dokumentarca “Vidimo se u čitulji”) u samo pet festivalskih dana otkrio nam je više od 80 dokumentarnih, kratkih, eksperimentalnih i animiranih filmova u dva glavna takmičarska programa i oko 60 filmova u specijalnom festivalskom programu. Za prosečnog filmskog gledaoca to su samo brojke i slike koje se vrtoglavo smenjuju na platnu. Ipak nekoliko filmova ostaće u sećanju svih koji su imali sreće da ih vide.
Krenimo redom, Gran pri festivala, što znači najbolji film u oba takmičarska programa, osvojio je dokumentarni film “Bajne vile” Marka Jeftića. Radi se o filmu izuzetne energije koji odiše optimizmom od početka do kraja. To je priča o 85-godišnjoj Meri Galevskoj, koja želeći da ispuni zavet svom pokojnom mužu ponovo osniva pevački sekstet, sastavljen isključivo od žena različitih životnih sudbina. One, iako u poznim godinama i svaka na svoj način noseći belege sopstvene prošlosti, zajedno prkose starosti dajući tako muzikom i iskrenim optimizmom, doprinos društvu. Laureat Marko Jeftić, pred kojim je izvesna svetla rediteljska budućnost, zatvorio je ovogodišnji festival. “Zlatne plakete Beograda” dobili su “Moji prijatelji” Lidije Zelović Goekijan u holandskoj produkciji i “Lasta” Milana Belegišanina. “Moji prijatelji”, dobar je dokumentarac ali i pomalo istrošena priča o ratu na eks-ju prostorima i njegovim posledicama. Mnogo smo toga videli poslednjih godina pa i filmova na tu temu. “Lasta”, reditelja izuzetnog talenta i senzibiliteta Milana Belegišanina, zaslužuje mnogo više pažnje. U samo petnaestak minuta otkrićemo svet i dušu jednog naizgled običnog čoveka i srpskog seljaka čiji se život iz korena menja zahvaljući prijateljstvu s jednom divljom pticom. Istinita priča o Bošku Dugačkom, čoveku koji je odgajio lastu, toliko se vezavši za nju u toku samo jednog leta, da mu je postala životna opsesija. Lasta nije zaboravila njegovu dobrotu, pratila ga je u stopu, stajala mu na ramenu dok je hodao selom, sletala na šubaru dok je okopavao kukuruz. Ali bližila se jesen a laste su morale na jug, starac je odlučio da sakupi pare i odvede je na more... Reditelj Belegišanin prikazivanjem starca u krupnom planu fokusira se isključivo na njegovu iskrenu naraciju otkrivajući nam tako na originalan način ovaj jedinstveni fenomen prijateljstva između laste i čoveka.
 
Kadar iz filma "Moj drug Srbija" Sonje Blagojević

Najsvetliji trenutak, i po potpisniku ovih redova, najbolji film festivala bilo je ostvarenje mlade rediteljke Sonje Blagojević “Moj drug Srbija” (Zlatna medalja Beograda za najbolji dokumentarni film). Još jedna neverovatna priča, ovog puta o Amerikancu Džozefu Aroneu, zaljubljenom u Srbiju i srpski način života. Simpatični Amerikanac iz San Franciska, poznatiji ovde kao Džo Mama, već godinama svakog leta dolazi u Srbiju i ostaje sve do jeseni. On ima srpske prijatelje s kojima obilazi Srbiju uzduž i popreko, preko sela i gradova, sabora u Guči pa sve do Kosova. On redovno odlazi u Kosovsku Mitrovicu gde oni kao putujući cirkus spremaju predstave za srpsku decu sa Kosova. Njegova iskrena i neobična ljubav prema Srbiji (bez ikakvog dodatnog razloga), nasmejaće vas ali i razgaliti do suza. Amerikanac Džo Mama je Arčibald Rajs modernog doba, i to baš u ovom teškom vremenu toliko potresnom za Srbiju. Reditelj Sonja Blagojević, autor je ovog filma u onim njegovim najbitnijim kategorijama, ona je i scenarista i snimatelj i producent. Bez obzira na priču koja je sama po sebi neponovljiva ovaj film zadovoljava i sve neophodne filmske uslove pa se stiče utisak da je reč o delu vrhunske produkcije. Ovaj dokumentarac sa elementima kratke igrane forme zbunjuje i uzbuđuje u isto vreme, jednom rečju, prava filmska poslastica. Primer ovog filma uliva nadu u budućnost srpske kinematografije. Mladi filmski autori, poput debitantkinje Sonje Blagojević, često sa neverovatnom umetničkom snagom i hrabrošću, otkrivaju nam različite i jedinstvene svetove ljudi za koje nikad i ne bismo saznali da nije umetnosti i filma kao najvažnijeg sinkretičkog medija savremenog doba.
Na kraju, valja pomenuti, još jedan značajan podatak, nagradu za životno delo dobio je naš poznati sineasta, montažer i reditelj Marko Babac. 55. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, u celini, je bio bolji od nekoliko poslednjih. Zato i vreme koje dolazi ohrabruje a ovih nekoliko pomenutih filmova zaslužuje bolji tretman. Nadajmo se da će uspešno nastaviti međunarodni festivalski uspeh ali i da će biti pokazani i našoj široj televizijskoj publici. Oni to sigurno zaslužuju.

                                                                                          Saša Janković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER