naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 SAŠA JANKOVIĆ O FILMU "DRUG CRNI U NOB-U"
DRUG CRNI GRUJA

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

*Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN".
DRUG CRNI U NOB-U

režija: Rade Marković
uloge: Nenad Jezdić, Boris Milivojević, Marinko Madžgalj, Nikola Kojo, Nebojša Cile Ilić, Dragan Jovanović, Dragan Vujić, Slobodan Ninković.
pr
oizvodnja: Srbija 2009.

  
Neka od najboljih filmskih ostvarenja u srpskoj kinematografiji, poput „Doroteja“ ili „Banović Strahinje“, iz „filmski“ veoma plodnih osamdesetih godina prošlog veka, tematski su smeštena u daleku srpsku prošlost. Bogata arhivska istorijska građa koja je još uvek stalno dostupna našim filmskim radnicima na žalost najmanje je interesovala naše scenariste. Možda jednim delom, ipak i iz razloga veoma zahtevnih produkcijskih uslova srpska istorija na filmskom platnu kod nas skoro da nije ni odškrinuta. Jedan od najvećih filmskih promašaja u našoj, bez malo, stogodišnjoj istoriji kinematografije „Boj na Kosovu“ Zdravka Šotre verovatno je obeshrabrio sve reditelje za narednih dvadesetak godina. S druge strane ne treba zaboraviti neke od najboljih

Drug Crni u NOBu
Plakat filma "Drug Crni u NOB-u"

i najuspešnijih srpskih televizijskih serija svih vremena „Vuk Karadžić“ (1987) reditelja Đorđa Kadijevića i scenariste Milovana Vitezovića koja je antologijski primer kako velike istorijske teme kad se radi ozbiljno i odgovorno mogu biti veoma zahvalne za realizaciju na platnu. Iako je raznih uspešnih i polu-uspešnih pokušaja ipak bilo nijedna parodija na istorijske ličnosti sve do odlične serije „Crni Gruja“ iz 2003. godine nije snimljena. Nakon velikog uspeha ove serije snimljen je drugi serijal a ubrzo i film „Crni Gruja i kamen mudrosti“ Marka Marinkovića koji na žalost nije ispunio sva očekivanja ali je ipak te 2007. godine bio najgledaniji srpski film.
   Ohrabreni ovim uspehom producenti su brzo došli na ideju da se snimi i nastavak ali sa tematikom iz Drugog svetskog rata. "Drug Crni u Narodno-oslobodilačkoj borbi“ prvi je veći projekat reditelja Radeta Markovića koji je znatno uspešniji i poznatiji kao scenarista (Zavet, Vratiće se rode, Crni Gruja i kamen mudrosti...). Drugi nastavak „Crnog Gruje“ iako smešten u drugo istorijsko vreme neuporedivo je bolji od prvog. Scenario je kompaktniji, humor je originalniji dok se o samoj podeli uloga ovog puta izuzetno vodilo računa. Iako je struktura preuzeta iz „Otpisanih“ (posebno muzička tema) nastavak se u velikoj meri oslanja i na prvi serijal o sitnom prevarantu Grujici koji kao neki vanvremenski i univerzalni mali srpski čovek nastoji da preživi i prilagodi se novim istorijskim okolnostima.

Drug Crni u NOB-u
Kadar iz filma "Drug Crni u NOB-u" Radeta Markovića

   Života Grujić, sada Drug Crni, koga u svom originalnom stilu odlično igra Nenad Jezdić delom podseća na Renea iz čuvene serije „Alo, alo“. On od Druga Tetka (Nikola Kojo) koji je aluzija na Josipa Broza, dobija nemili zadatak da otvori restoran u koji bi dolazili visoki nemački oficiri i ne bi li ih na taj način špijunirali agenti NOB-a. U celu priču je zatim odlično uključen i mit o „teškoj vodi“ koju su Ameri ukrali Nemcima jer Hitler nije navodno najbolje razumeo o čemu se tačno radi. Reč je naravno o priči iz filma „Heroji Telemarka“ Entoni Mana. Pojavljuje se i čuveni Džems Bond kome naši junaci umesto „teške vode“ uvaljuju kamenje ali mu usput i to vrlo dobro naplate. Do „teške vode“ je na kraju uz pomoć Druga Tetka ipak došao sam Ruzvelt, što je kao što znamo dovelo do bržeg okončanja rata. Brale Kalabić koga sjajno igra Boris Milivojević u stalnoj je vezi sa četnicima koji takođe participiraju na svoj način u borbi protiv fašizma. Marinko Mažgalj je Crnogorac Čegović – Če koji simbolizuje verovanja u skori dolazak komunizma. Besni Hitler je Dragan Jovanović dok je poseban šlagvort ove komedije interesantna dosetka da junaci samo tobož govore nemački što uz logične titlove njihovih replika dodatno zasmejava publiku.
   Zamišljen kao zabavno štivo i kao parodija nacionalne istorije i našeg mentaliteta „Drug Crni u NOB-u“ veoma je blizak prosečnom srpskom gledaocu. Svi likovi su ovde simpatični negativci koji su smešni jer su jednostavno takvi. Ambicije ovog filma, na svu sreću, kao i celog serijala o Crnom Gruji nisu ipak megalomanske već prilično skromne što znatno poboljšava krajnji utisak i samu komunikaciju sa publikom te je realno očekivati da srpska publika prepozna ovaj mali ali za svaku pohvalu retko uspešan pokušaj da ih jedan ovakav film lepo nasmeje i na trenutak relaksira.

Ocena filma (1-10):
"
DRUG CRNI U NOB-U"

       5,5

Saša Janković

sfipresci
@gmail.com

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER