naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 MILAN VLAJČIĆ PREPORUČUJE:
 
OVIH 5 FILMOVA OBAVEZNO TREBA VIDETI NA 46. FESTU 

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

1. TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Režija: Martin Mekdona.

Mali film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" urađen je sa prosečnim budžetom čak i za srpski film, ali treba imati dar koji ima Martin Mekdona, čudesno vešt pisac. Fasciniralo me je da se u Holivudu, koji ima veliku krizu sa filmovima za odrasliju publiku, odjednom pojavi ovakvo ostvarenje urađeno u srpskim uslovima. Ima mnogo filmova koji se urade u srpskim uslovima pa ostanu osrednji, ali “Tri bilborda” su jedna polemička priča sa moralnom dilemom o ženi koja je izgubila ćerku, a policija ne čini mnogo da joj pomogne. To je film o našem slučaju Hercegovačke ulice: do čega dolazi kada jedna mala sredina neće da se bavi ljudskom nesrećom.

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ osvojio je čak pet nagrada Britanske filmske akademije uključujući i onu za najbolji film. Njegov glavni konkurent,"Oblik vode" uzeo je tri britanska Oskara.

Double lover
Plakat filma "Dvostruki ljubavnik" Fransoa Ozona

2. OBLIK VODE (The Shape of Water)
Režija: Giljermo del Toro
.

Meksički reditelj Giljermo Del Toro jedan je od najboljih reditelja današnjice. Njegov “Panov lavirint” je film koji je otvorio i vrata ka Španskom građanskom ratu i novim oblicima fantazije. “Oblik vode” je samo nastavak toga.

3. DVOSTRUKI LJUBAVNIK (L’amant double)
Režija: Fransoa Ozon.

Mračni erotski triler na ivici horora koji kao da je radio Hičkok pod drogama. Fransoa Ozon je neobičan autor i za razliku od mnogih francuskih autora koji su prepotentni, meni se dopada njegova žanrovska raznovrsnost jer ima tu lakoću. Uvodni kadar je neverovatan. Mlada žena dolazi kod ginekologa i on je gleda onako kao što svaki muškarac koji je nepristojan zaviri u to, ali Ozon brzo kadar vagine pretopi u ljudsko oko, što je fantastično jer on time i izbegava cenzuru i poetizuje. Ceo film je o očima jer svako gleda onog drugog gubeći svoj identitet i obrnuto.

"Dvostruki ljubavnik" (L‘amant double) Fransoa Ozona je priča o bivšoj manekenki Kloi (Marin Vakt) koja ima afere sa svojim psihijatrom i njegovim blizancem, takođe psihijatrom. Obojicu tumači Žeremi Renije.

Dovlatov
Scena iz filma Alekseja Germana mlađeg "Dovlatov" gde naslovnu ulogu tumači naš Milan Marić

4. DOVLATOV (Dovlatov)
Režija: Aleksej German mlađi.

Silno me zanima ovaj film jer je dobio odlične kritike ovih dana u Berlinu. Sergej Dovlatov je vrlo poznat pisac u našim uskim čitalačkim krugovima i jedan je od najduhovitijih pisaca novije ruske književnosti koji je tragično rano preminuo. Ovaj film treba gledati i zbog našeg Milana Marića u glavnoj ulozi jer vidim da je dobio velike pohvale nemačke kritike.

Rusko-poljsko-srpsko ostvarenje "Dovlatov", sa našim Milanom Marićem, prikazano je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i naišlo je na pozitivne ocene kritike.

5. SKRIVENA LJUBAV (Call Me By Your Name)
Režija: Luka Gvadanjino.

Film kulovskog prevoda sa dobrim naslovom u originalu (Zovi me svojim imenom) ovako zvuči vikend ljubavni roman. Reč je o gej ljubavnoj priči u neobičnom tandemu, delikatno urađenoj, kako i treba da se rade te teme. Džejms Ajvori (89) adaptirao je scenario i trebalo je da režira, ali se poneo gospodski: rekao je da nije bio siguran da bi mogao da istera sve do kraja pa je režiju prepustio svom asistentu Italijanu Luki Gvadanjinu. Ajvori i njegov partner Ismail Merčant su 40 godina sa velikom slobodom radili filmove u produkciji “Merčant-Ajvori”, poput “Sobe s pogledom”, “Hauardovog kraja” ili “Morisa”. U nekoliko filmova gej prizvuk je bio vrlo prisutan, ali diskretan.

 

Milan Vlajčić

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER