naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 Dinko Tucaković: NORMAN MAJLER - GRUBIJANI NE PLEŠU.
In memoriam
: Norman Majler (Norman Meiler, 1923 – 2007).
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičaraJunak ove uzbudljive priče koja se tek nedavno završila, je izvesni Norman Kingsli (Kingsley) rođen u Long Brenču (Long Branch), koji je kao i svaki mladić njegve epohe želio da postane pilot. Od 1939. na prestižnom Harvardu (Harward) studira aeronautički inženjering, a prvu priču objavljuje sa nepunih osamnaest godina. Nakon diplomiranja, 1943. regrutovan je i ubačen u ko
vitlac II svetskog rata. Služio je na Filpinima, kao – kuvar!

1948. odlazi u Pariz, gde na Sorboni (Sorbonne) nastavlja sa studijima. Kratka i upečatljiva vojnička karijera ispirisala ga je za sad već nezaboravni roman GOLI I MRTVI (The Naked and the Dead). Danas se ovaj roman smatra jednim od najvećih anti-ratnih romana, ali takođe je progašen i jednim od stotinu najboljih na engleskom jeziku, u više relevantnih anketa, a ekranizacija Edvarda Dmitrika (Edward Dmytrik) jednim od najuspešnijh ratnih filmova.
Od sredine pedesetih po;inje njegov direktan politički angažman, kroz serijal eseja u danas kultnom ’The Village Voice’.


Program filmova


U isto vreme počinje i njegova holivudska avantura, gde se kao scenarista baš idealno ne uklapa u mašinriju fabrike snova, što je opisao u autobiografkom romanu ’Park Jelena’ (The Deer Park, 1955) koji je zatimo postavio i kao pozorišnu predstavu deceniju kasnije, kada je njegov politički angažman privlačio pažnju gotovo na isti način kao i njegovo stvaralaštvo. U leto 1967. biva uhapšen zbog učešća i organizovanja demonstracija protiv američkog angažmana u Vijetnamu.
U isto vrme eksperimentiše i sa filmom, i pravi kratke avngardne forme nalik na produkciju Endi Vorholove (Andy Warhol) ’Fabrike’(The Factory). U sada već kultnom alternativnom filmu ’Maidstone’ (1970) sam igra glavnu ulogu, junaka koji se zove Norman T.Kingsli a fanovi ga pamte po verističkoj sceni tuče sa glumcem Ripom Tornom (Rip Torn) za koju su mnogi bili ubeđeni da niti je bila napisana a još manje režirana.

Njegov mačizam trijumfuje u filmu ’Grubijani ne plešu’ (Tough Guys Don’t Dance, 1987) čija je pomalo neočekivana zvezda bio Rajan O Nil (Ryan O’Neal) romantični junak ’Ljubavne priče’ (The Love Story) za čije kvalitete Majler, baš i nije imao najlepše reči. Film je doživeo veliki ’come back’ i sada se u krugovima filmo(video)fila smatra klasikom u svojoj vrsti.
Norman Majler je ikona one Amerike koja je mogla da se pohvali Trumanom Kapotom (Truman Capotte) ili Tom Volfom (Tom Wolfe), autorima koji su inspiraciju tražili u svetu oko sebe, veoma često, manje ili više direktno postajućii junaci sopstvene proze. Uvek ažurni kritičari, nazvaće posle ovaj prozni žanr kao ’dokumentarizam’ (nonfiction) ili novi žurnalizam (New Journalism).
A Norman Kingsli i njegov alter ego Norman Majler, preselili su se ove sumorne jeseni 2007. tamo gde možda čak i grubijani plešu.

 

Dinko Tucaković

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER