naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 
BORISLAV ANĐELIĆ O FILMU „
MAMMA MIA!“ FLIDE LOJD
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


“Mamma mia” je kultni scenski mjuzikl, koji je poželeo da, takodje, postane filmski mjuzikl hit. Ekipa, sastavljena, uglavnom, od žena, libretiste Ketrin Džonson, rediteljke Filide Lojd i producentkinje Džudi Krejmer, koja je pre deset godina, postavila na londonskoj sceni teatra Princ Edvard, mjuzikl ”Mamma mia”, čiju okosnicu čine muzičke numere proslavljene grupe ABBA, i koji je doživeo svoju globalnu slavu sa preko trideset miliona gledalaca širom sveta, rešila se da stvori i filmsku verziju ovog projekta.
Rukovođene već ostvarenim profitom, imajući u vidu da su mnogi scenski mjuzikli, poput, ”Oklahome” ili “Priče sa zapadne strane” uspešno doživeli i svoja filmska izdanja, autorski tim, Džonson, Lojd i Kremer, uz asistenciju nekih vodećih glumačkih zvezda savremenog filma, predvođenih legendarnom Meril Strip, ozbiljno su prionule na ostvarenje svog plana da sa “Mamma mia” projektom vrate na film već pomalo zapušten žanr mjuzikla i naprave dobru zaradu na kasama širom sveta. Kako stvari stoje izgleda da su na dobrom putu da to i ostvare.
 

Prema scenariju Ketrin Džonson, čitava romantična avantura se odigrava u malom hotelu negde na jednom od grčkih ostrva, gde se mlada udavača Sofi (zanimljiva Amanda Sejfrid), ćerka vlasnice hotela Dore (sjajna Meril Strip), odlučuje da iz belog sveta pozove trojicu muškaraca, nekadašnjih udvarača svoje majke, za koje veruje, da joj je neki od njih otac. Efektan, pomalo bizaran zaplet, nema šta.
Tvorci ovog projekta potrudili su se da uz puno igre, đipanja i mnogih prepoznatljivih pesama, u atraktivnoj interpretaciji nekih poznatih zvezda, sačine, neku vrstu plišanog postfeminističkog pamfleta o emancipaciji i samostalnosti žena. Mada u tome ima dosta karikaturalnog preterivanja na ivici kiča, naročito, u tumačenjima Kristine Baranski i Džuli Voters, što ide na stetu mlade Amande Sejfrid i priče o njenom venčanju, ipak u filmu “Mamma mia” ima mnogo nepatvorene životne radosti i humora. Bez ostrašćenosti, valja primetiti, da su u ovom kontekstu muškarci gotovo nepotrebni, svedenih na nivo potrošnih trutova, a njihov elitni izbor u sastavu, Pirs Brosnan, Kolin Firt i Stelan Skarsgard, imajući u vidu njihov medijski “mačo” imidž, nije se pokazao najboljim rešenjem i predstavlja kolateralnu štetu čitavog projekta.
“Mamma mia”, uz koloritan pejzaž mediteranskog mora, sjajnu muziku i đuskanje, odaje utisak bedekera za sredovečne dame, nekih inicijalnih ideja feminizma, zagubljenog u “cunamiju” prigodnih ženskih sitkoma, poput,”Seks i grad” i moru ženskih casopisa, pretežno okrenutih mladima, sa brojnim savetima kako voditi svoj ličan i seksualni život. Za većinski deo publike, na koju tvorci filma računaju, ”Mamma mia” je neka vrsta reanimacije sećanja na već doživljene utiske iz teatra ili uz muziku grupe ABBA, a za ostale ostaje samo efektna pitka zabava.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER