naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 Dinko Tucaković: KOSOVO – JEDNA NEISPRIČANA FILMSKA PRIČA
"Čuvaj teške reči za vreme kada će ti biti potrebne one još teže."
Stara kineska poslovica

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


Deo istorije srpskog filma koji se odnosi na istorijska dešavanja na Kosovu i sam kosovski mit, samo je još jedan kamenčić u mozaiku, koji će nam dovršen, verovatno ispričati priču, kako se Istorija ponavlja onima koji je olako zaborave. I dok je sam početak nacionalne kinematografije sa prva dva igrana filma, ’Karađorđe’ (1911) i ’Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi’ (1911) obećavao da će istorijsko sećanje biti u samom srcu nove umetnosti, poletni filmski pioniri samo neku godinu kasnije podelili su sa ostatkom naroda golgotu I svetskog rata, što je za rezultat imalo da se kinematografija između dva rata svela na živahnu manufakturu, čije rezultate uspevamo da sagledamo tek u poslednje dve decenije, pronalaskom i restauracijom gotovo celokupnog korpusa srpskog filma do II svetskog rata. Nije pomoglo ni to što su neki novi pioniri za početak kinematografije pa i svega ostalog proglasili film ’Slavica’ (1947) i tako bacili prvih pola veka srpskog filma na đubrište sopstvene još nenapisane istorije. I dok ostale kinematografije regiona mogu da se pohvale da su kroz filmsku produkcije pokrile najznačajnije trenutke nacionalne istorije, srpski film je svetski relevantnu temu Kosova, od boja iz 1939. pa do današnjih dana, samo zagrebao.
 


Kadar iz prvog srpskog filma
"Život i delo besmrtnog Vožda Karađorđa" (1911)


1939. još jedne nevesele godine za planetu, nastaje u produkciji Koste Novakovića, dugometražni dokumentarni – igrani film ’Proslava 550 godišnjice Kosovske’ bitke koji zabeležio proslavu na Gazimestanu, a u dva igrana dela ’Kosovska bitka’ i ’Robovanje pod Turcima’ pokušao da dočara nezaboravnu bitku i njene duge istorijske revolucije. Rezultat koji smo nasledili, je nikada u potpunosti dovršen film, preskromnog budžeta i dirljive ambicije, čije je ishodište, ako je moguće sročiti takav kompliment, uzvišeni diletantizam.Pola veka kasnije, 1989., nezahvalnog posla, u opet više nego skromnim uslovima latio se Zdravko Šotra, koji je u vreme dešavanja naroda, sa šačicom statista i nekolicinom konja, ali sa tekstom Ljubomira Simovića, i rasnom ekipom glumaca, odlučio da se kane spektakla, i događaj sagleda kroz kompleksnost suprotstavljenih individualnosti. Zlobnici su se naslađivali tragom aviona na kosovskom nebu kad im vreme nije bilo a lovce na greške posebno je zabavljao digitalni časovnik, na ruci jednog od čuvara Muratovog šatora. Verovatno je on jedini znao koliko je sati.
Iz ovog filma pretekla su nam i dva ministra kulture, aktuelni, Vojislav Brajović, koji je igrao Vuka Brankovića, i jedan od bivših, Branislav Lečić, više nego uverljiv kao Bajazit.
Čuvari poretka i bratstva i jedinstva, koje se istopilo pre globalnog otopljavanja, držali su se mudrosti, koju je jedan pisac nadahnuto sublimisao u aforizam ’Pre rata nismo imali ništa a onda su došli Nemci i odneli nam sve.’. U istoriju se ronilo do plićaka partizanskog rata, a neki stariji kostimu nisu bili poželjni. Pogled je bio usmeren u budućnost, a prošlost se gurala pod perzijanere nasleđene u vilama proteranih vlasnika.
Tek nekima, kao Živoradu Žiki Mitroviću, drugu besprekorne biografije, bilo je dozvoljeno da u formi akcionog filma, odnosno stilizovanog vesterna, da prođara kroz nacionalnu istoriju koja se u školskim udžbenicima usaglašavala sa doktrinom marksizma i lenjinizma. Mangup u njemu ostavio nam je u nasleđe mogući obrazac nacionalnog istorijskog spektakla, ’Marš na Drinu’ (1964) a Kosovo je začačkao u formi partizanskog filma, sa neprikosnovenim bioskopskim hitom ’Kapetan Leši’ (1960) i njegovom nastavku ’Obračun’ (1962), gde su Albanski balisti, prikazani kao nedvosmisleni negativci. Iako je glavni junak bio pošteni Šiptar, oteletvoren u markantnom Aleksandru Gavriću, mnogi su u njemu prepoznavali onoga koji je znao da za Kosovo ima leka.


Reditelj Živorad Žika Mitrović

Naš najplodniji autor, kojem u partenonu srpskog filma pripada sam vrh, grehove je morao da okaja lakirovskom zvanom ’Užička Republika’ (1974), kao ekserom zakucanim u kovčeg svetski relevantnog fenomena i brenda zvanog ’crni talas’, koji je rasejanog diktatora Broza iz ’Plastičnog Isusa’ (1971) utamničenog filmskog reditelja, Lazara Stojanovića, predstavio kao genijalnog stratega i vizionara. I uvek vispreni i snalažljivi Veljko Bulajić, odugovlačio je sa grandioznim biografskim projektom o Titu, sve dok ovaj nije izdahnuo. Jer autokrata i filmofil, sahranjen nekoliko koraka od svog privatnog bioskopa, nije voleo šale na svoj račun i kostimrane junake ako nisu bili američki kauboji ili ruski revolucionari (omiljeni filmovi su mu bili ’Moja draga Klementina’ i ’Čapajev’).
O nacionalim tenzijama i konfliktima na Kosovu se nije govorilo. Albanci su uglavnom prikazivani kao arhaična, državi lojalna zajednica, sa starinskim kodeksima baziranim na hrabrosti i čojstvu. Matrica se zvala Boro i Ramiz. A polazile su redom 1968., pa 1971., pa 1989., sve dok na vrata ije zakucala 1991. Egzistiralo je nešto kao entitet što bi moglo da se nazove kosovska kinematografija, ostvarenja rađena na albanskom jeziku, kao ’Kada proleće kasni’ Ekrema Krijeziua, filmovana ratna biografija Fadilja Hodže, ili ’Zec sa pet nogu’ Ismaila Imerija, dečiji film smešten u vreme italijanske okupacije. Magični ključ u rukama žirija jugoslovenskog filma u Puli, sastavljenog od predstavnika federalnih jedinica, činio je dai ova delca zakači poneka nagrada, naprimer za muziku. Similakrum ili surogat, kako već hoćete, imaginarna filmska oaza, koja je samo na papiru bila deo korpusa srpskog filma.
Ono što nam je u pozitivnom smislu preteklo je odlično dokumetovano kulturno nasleđe, kosovski manastiri, zahvaljujući pre svega radu vrsnih snimatelja kao što su Mihajlo Al.Popović ili Nikola Majdak. Ovi su materijali od neprocenjive vrednosti za istoričare umetnosti, restauratore, i sve kulturne podsetnike, ali i kao podsetnik belom svetu da se radi o delu globalne riznice.
Početak raspleta nikada ispričane priče, desio se 1988. kada se pojavljuju ’Kuća pored pruge’ Žarka Dragojevića koji pokazuje kako kosovski Srbi žive u mukama koje poltičari i mediji friziraju u svojevrstan srpski ’Trumanov šou’, kao i film ’Čuvari magle’ Ise Ćosje, koji je govorio o represijama nad Albancima u vreme onog već pominjanog Leke. Prvi je trijumfovao drugi je skrajnut, ali je duh pušten iz boce. Beogradski student’ con laudum’ sa Fakulteta dramskih umetnosti, Ćosja, trijumfovaće 2005. u Venciji i Sarajevo ostvarenjem ’Kukumi’ koji bi po rezoluciji 1244 nekako trebao da bude naš film. Ili nije? Uz Ćosju je vezan i kuriozitet da je kao student od poverenja FDU izabran da radi dvodelni dokumentarac o poslednjoj ’Štafeti mladosti’, koja nikada nije stigla do predsednika. Dugo vremena, sve dok pre tri godine nije prikazan u okviru festivala ŽIVOT-LIFE u Muzeju jugoslovenske kinoteke, limenke sa filmom stajale su u trezoru dekana. Zašto ? Žarko Dragojević još jednom je elaborirao temu, odnosno posledice nasilja u filmu ’No
ć u kući moje majke’ (1991) ali tada je za svejugoslovenske aklamacije i priznanja bilo prekasno.


Boris Mitić, reditelj dokumentarnog filma "Unmik Titanik" (2004)

U obzorje Apokalipse, 1999. nastaje pomalo donkihotovski projekat ’Stršljen’(1998) koji u produkciji Ljubiše Samardžića, potpisuje Gorčin Stojanović. Albanski Romeo i Srspska Julija, u romatičnom trileru, nisu imali šanse na velikom platnu, a još manje u stvarnom životu. Usledile su bombe i sukobi za koje niko nije imao herc da nazove pravim imenom – Rat. A rat ko rat. Kada oružje govori muze ćute. Ostala je nekolicina dokumentarnih zapisa u dijapazonu od potresnih do ’patriotsko’ sitno profiterskih, ipak dragoceni svaki na svoj način. I globalna kinematografija je počela da snima filmove o Kosovu, gde je jedino bilo izvesno ko su bili loši momci. Srbi. Ni velike filmske zvezde kao Nikol Kidman ili Selma Hajek, nisu propuštale priliku da dolaskom u Prištinu zarade političke poene. I možda nešto srebrenjaka. Srspke filmadžije po kulturološkom arhetipu ’kasno Marko na Kosovo stiže’ nisu ni dotakle temu od koje nije smela da se okreće glava, kako to sada kaže naknadna pamet. Samouki dokumentarista, Boris Mitić protutnjao je filmskim svetom sa dokumentarcem rađenim u kućnoj produkciji, ’UNMIK – Titanik’ (2006) o novogodišnjoj noći u jednom soliteru-getu naseljenim Srbima, u Prištini. Država je imala neka druga posla.
Ipak ove nevesele 2008. raduje pojava filmova ’Čarlston za Ognjenku’ Uroša Stojanovića i najava nove ekranizacije Dušana Kovačevića ’Sveti Georgije ubiva Aždahu’ rađene sa relevantnim evropskim budžetom i pod rediteljskom palicom Srđana Dragojevića, koji su odlučili da zamajac istorije zavrte još jednom od početka, početka XX-og veka, od vremena Golgote ali i slave, kao možda neki novi temelj srpske kinematografije trećeg milenijuma, gde će se od istorije učiti da se ne bi ponavljala, bar ne na onaj najstrašniji način. Ipak da bi se to ostvarilo, bar u sferi srpskog filma, neophodna je strategija, organizacija i sredstva, kao i da vaskrsnu beogradski bioskopi, vazda hramovi sedme umetnosti, a sve da bi se opravdala večita politikantska floskula ’kako nas sport i film najbolje predstavljaju u svetu’. Jer filmska mačka je negde otišla, možda i na službeni put, a onda miševi kolo vode. O mišjim rupama i pacovima da i ne govorimo. Devastiranu kinematografiju treba postaviti na noge, od obaveznog filmskog treninga u osnovnim i srednjim školama, preko filmskih škola, produkcije, distribucije i bioskopske mreže, do filmske kritike kao receptora i korektora,festivala i prezentacije srpskog filma u svetu. Glavu u šake ili pljunuti u dlanove i učiniti nešto. Jer nesreće oko nas ima napretek, ali i talenata. I da se već jednom ispriča filmska kosovska priča.

 

Dinko Tucaković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI Srbija  2006-08.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER