naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 Dinko Tucaković: HESUS FRANKO - PROROK TREŠ FILMA.
Povodom retrospektive filmova Hesusa Franka u Jugoslovenskoj Kinoteci.
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

Istoriju filma, kao i istoriju kao takvu, neprestano pišu i revidiraju pobednici. U svetu umetnosti naročito je opasno da kriterijum za partenon, odnosno za definitivan sud o autoru, bude motivisan oficijelnim nagradama, čak i onim najprestižnijim, ili blagonaklonom recepcijom kritike. Tako za svakog ’gubitnika’ dođe njegovih petnaest minuta slave. Pogotovo ako se gubitnik zove Hesus Hes Franko (Jesus Jes Franco) i iza sebe za pola veka karijere (1957 – 2007) ima oko 200 stotine dugometražnih filmova, i još uvek aktivno radi.
Rođen kao Hesus Franko Manera (Jesus Franco Manera) u Madridu 1930. godine. Ovaj uragan kreativne energije, počeo je svoju avanturu u svetu umetnosti kao džez muzičar, kompozitor opereta, glumac i pozorišni reditelj. Debituje filmom IMAMO 18 GODINA (Tenemos 18 Annos).


Program filmovaHesus Franko

Od tada snima ritmom od četiri dugometražna filma godišnje, i na filmovima osim kao reditelj, radi i kao scenarista, kompozitor, scenograf, direktor fotografije, glumac, a neretko i sve to zajedno. Da bi stvar bila zamršenija filmove potpisuje neverovatnim brojem pseudonima, da ni njegovi najpedantniji fanovi i istraživači dela, nisu potpuno sigurni da će ikada sklopiti delove zamršene slagalice zvane kompletna i korektna filmografija g.Franka. Hesa.kao i svaki drugi liberalni Španac svoje generacije imao je problem sa vlašću čvrste ruke svog prezimenjaka Franka. Kaudilja. Kršeći u svojimfilmovima, koje oficijelna kritika naziva eksploatacijskim, sve tabue, vrlo brzo dolazi na tapet Katoličke crkve koja ga uz Bunjuela (Bunuel) naziva ’najopasnijim rediteljem na svetu’. Spas pronalazi pod patronatom švajcarskog filmskog mogula Ervina Ditriha (Erwin C.Dietrich), koji je delio njegove poglede na svet i strast za onim to se u građanskom svetu naziva ’loš ukus’.
Franko je snimao horore, naučnofantastične filmove, a ponajviše erotske a kasnije i pornografske drame, čiji je glavni protagonista mnogo puta bila Lina Romaj (Lina Romay) ,njegova životna saputnica. Stalni članovi njegovog filmskog cirkusa bili su i Kristofer Li (Christopher Lee), Solead Mirada (Soledad Miranda), Hauard Vernon (Howard Vernon), Marija Rom (Maria Rohm),... Klaus Kinski (Klaus Kinski) koji je pravio pakao jednom Hercogu (Herzog) ili Leoneu (Leone), uživao je u saradnji sa Frankom.
Iako je retko izlazio sa margine, pamti se trenutak uspeha sa pojavom na Berlinskom festivalu sa filmom NEKROMONIKON (NECROMONICON) 1967, a filmski piritanci ne mogu da shvate da je bio ključni saradnik Orsona Velsa (Orson Welles) na filmu PONOĆNA ZVONA (The Chimes at Midnight) i da je upravo Hes Franko bio taj koji je dovršio Velsovu avanturu zvanu DON KIHOT (Don Quijote).
Danas je zahvaljujući filmofilima i Internetu, Hes Franko ultimativni kult i stidljivo pronalazi mesto u nekoj budućoj i boljoj istoriji filma. Jer milioni su prepoznali u njego delu onu posvećenu ludost, koja se kroz hiperprodukciju lagano pretače u genijalnost, ili da citiramo zvanično ’najlošijeg reditelja svih vremena’, Eda Vuda (Ed Wood):’Moj sledeći film će biti najbolji!’!

 

Dinko Tucaković

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER