naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 IVAN KARL: PRVI UTISCI O TV SERIJI "SENKE NAD BALKANOM"

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

   Period između dva velika rata tokom koga je postojala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca i trend intenzivnog zanimanja za taj deo lepše i nepoznate prošlosti započet je na RTS ekranizacijama lakih štiva Mir Jam koje je priredio Zdravko Šotra, nastavljen „Mirisom kiše na Balkanu“ u režiji Ljubiše Samardžića po delu Gordane Kuić, a kulminirao storijom o legendarnom podvigu fudbalske reprezentacije na putu za Montevideo Dragana Bjelogrlića.
   Iako potpuno različite, pomenute serije su imale jednu sličnost, a to je romansirano, a neretko i šećerasto viđenje ljudi i događaja te epohe. Bjelogrlić se „Senkama nad Balkanom“ vratio koju godinu od vremena Moše i Tirketa, u Beograd kasnih dvadesetih, koji je kao danas i sutra, raskrsnica političkih vetrova istoka i zapada, mesto koje posećuju, na koje utiču i kroz koje nimalo slučajno, prolaze razni živopisni belosvetski karakteri.

Senke nad Balkanom
Dragan Bjelogrlić u TV seriji "Senke nad Balkanom"

    Mesto poput balkanske Kazablanke, ako pamtite istoimeni klasik Majkla Kertiza sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman. Galerija koju ovde srećemo je heterogena, nema samo crnih niti samo belih, što je sa glumačke strane izazovno za igru i razvijanje likova.  
Uloge su pošteno podeljene, niko nije zakinut dobijenim materijalom i svi se snalaze u poverenim rolama, s tim da mislim da će za dalju karijeru, dosta značiti Mariji Bergam i Goranu Bogdanu, koji ima sve šanse da na međunarodnom planu dosegne domete velikog Bekima Fehmiua. Neka imena su izmišljena, neka su postojala i ostavila trag, i biće interesantno videti ukrštanje kontroverznog generala i vođe dvorske oficirske grupe tzv. „Bele ruke“ Petra Živkovića, revolucionara i sovjetskog obaveštajca Mustafe Golubića, zlotvora Ante Pavelića iz rane advokatske faze, sa imaginarnim junacima koje predvodi policijski inspektor Andra Tanasijević.

Senke nad Balkanom
Kadar iz TV serije "Senke nad Balkanom"

   Serija kreće faktografskim podacima o specifičnoj formi prisustva delova carske ruske vojske na našoj teritoriji nakon Oktobarske revolucije i uspostave komunističke vlasti i stvaranja SSSR da bi zatim radnja ušla u petu brzinu iz koje ne izlazi do odjavne špice. Misteriozno ubistvo sveštenika ruske crkve ispod oltara, nestanak relikvija i artefakta neprocenjive vrednosti, političke, bezbednosne, kriminalne igre. Ljubavne intrige, seks i opijum u izobilju. Sve to je stalo u prvu epizodu, što znači da će se priča račvati u više narativnih tokova kako radnja bude odmicala. Atmosfera je mračna, žanrovski pogođena, muzika jaka i sugestivna, kostimi i scenografija raskošno i precizno izvedeni. Montaža u finišu je dinamična, sa kadrovima koji se smenjuju kao u bioskopskom trejleru. Sve je zapakovano na visokom umetničkom i produkcionom nivou koji diktira moderan TV izraz prisutan kroz igrane sadržaje HBO i Netfliksa.  
   Bjelogrlić ovim projektom na domaćem terenu nikako ne igra na sigurno i pravi dramaturški, rediteljski, estetski i glumački zaokret za 180 stepeni. To je prvi utisak nakon prve epizode koja, kao što rekoh, udara na sva čula i zahteva da se ponovo pažljivo pogleda pre sledećeg nastavka. Svako vreme ima svoje breme i može i treba da se proučava iz drugačijih uglova, posebno ako je cilj autora da osvetli pasaže prohujalih vremena o kojima šira publika nema dovoljno saznanja. „Senke nad Balkanom“ su hrabar i odvažan iskorak jer dopiru tamo gde niko pre njih nije.
Istorija jugoslovenskih delova balkanskog poluostrva nikada nije bila ispričana na ovakav način.

*Tekst je objavljen u dnevnim novinama "BLIC", 23. oktobra 2017. godine.

Ivan Karl

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER