naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 IVAN KARL: "RATOVI ZVEZDA - POSLEDNJI DŽEDAJI"

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

   Ne verujete trejleru koji je sve suprotno od onoga na šta navodi, niti očekujte odgovore na pitanja i brojne teorije koje je otvorio prethodni film. Nikad jači DIZNI je pre neki dan, paralelno sa svetskom premijerom POSLEDNJIH DŽEDAJA simbolično objavio da je za 52 milijarde dolara preuzeo staru lisicu Holivuda, mejdžors studio 20th CENTURY FOX i time stavio tapiju na bogatu filmsku biblioteku sa franšizama Alien, Sam u kući, Umri muški, Simpsonovi, X Men, Dosije X, Predator... Uz ranije kupljene LUKAS FILM, gde je pored familije Skajvoker i Indijana Džons, i MARVEL, ansambl superjunaka (Spajdermen, Tor, Ajron Men, Kapetan Amerika) nastupaju novo doba i pravila u američkoj pop kulturi i industriji zabave, sa DIZNIJEM u poziciji vrhovnog vođe. Svako poređenje sa Snoukom i Prvim redom je sasvim slučajno.
   Na projekciju trećih Ratova zvezda u tri godine otišao sam sa pomešanim očekivanjima, a salu napustio sa pomešanim osećanjima. Nemoguće je da se ponovi uzbuđenje koje je ujedinilo svet, kada je BUĐENJE SILE poput Halejeve komete proletelo ekranima.

Star Wars
Plakat filma "Ratovi zvezda - Poslednji Džedaji"

   Da li će se na neki novi film-fenomen koji će izazvati unisonu pozitivnu euforiju i zaraditi još veće pare čekati toliko dugo? Verovatno duže. Dosta faktora je doprinelo kolektivnom transu 2015. Sećanja na Lukasovu omrznutu prikvel avanturu su bila sveža i baš svi su želeli one Ratove zvezda uz koje su odrastali u bioskopu ili kućnom videu. Zato je nastavak, nakon deložacije Džordža Lukasa (za četiri milijarde dolara), poveren najiskrenijem fanu u esnafu Džej Džej Ambramsu i veteranu Lorensu Kasdanu, scenaristi IMPERIJE i OTIMAČA IZGUBLJENOG KOVČEGA, koji su igrajući na kartu emocije i nostalgije snimili pseudorimejk NOVE NADE. Zatim je izašao ODMETNIK JEDAN, po sličnom šablonu, doduše, sa znatno uverljivijom pričom i likovima, ali i on u službi izvornog filma sa kojim se uklopio poput Puzzle slagalice.

Star Wars

Kadar iz filma "Ratovi zvezda - Poslednji Džedaji"

   POSLEDNJI DŽEDAJI su čudna mešavina. Radnja se naslanja na BUĐENJE SILE, kada Rej pronalazi Luka Skajvokera na zabačenoj planeti gde vodi život malo luksuzniji od Robinzona Krusoa. On ne želi da se vrati pobunjenicima, ona želi da sazna svoje poreklo i odakle crpi moći, što detektuje Kajlo Ren, sa kojim uspostavlja telepatsku vezu, pa se dobra heroina preispituje u vezi sa zlim oceubicom... Ne verujte trejleru koji je sve suprotno od onoga na šta navodi, niti očekujte odgovore na pitanja i brojne teorije koje je otvorio prethodni film. Presečeni su! Upravo tada jedan od antagonista usklikne čuvenu frazu sa srednjevekovnog engleskog dvora. Iz sopstvene mitologije su malo pozajmili od IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC, i mnogo od POVRATKA DŽEDAJA. Dodati su komični dijalozi kojima tu nije mesto i aluzije na savremeno čovečanstvo većine siromašnih koju tlači statistička manjina brutalno bogatih. Moglo je bez nečega i trebalo je da bude kraće od dva i po sata. Pokojni Han Solo nije Džedaj, pa da se pojavi duh sa likom Harisona Forda. Od stare garde, tu su Keri Fišer, nažalost, u zadnjoj roli, i Mark Hamil, koji izgleda kao da je nevoljno navukao kostim Obi-Van Kenobija i parodično progovorio iz lika na nekoj Star Wars konvenciji.
   Za mene, a možda ću biti u manjini, BUĐENJE SILE je kompaktniji i kvalitetniji film od POSLEDNJEG DŽEDAJA. Bolje režiran, sa lepšom fotografijom i dijalozima. S tim u vezi, dobro je što će Džej Džej Ambrams raditi sledeću epizodu, i nije dobro što će Rajan Džonson dobiti na upravljanje narednu trilogiju.

*Tekst je objavljen u dnevnim novinama "BLIC", 25. decembra 2017. godine.

Ivan Karl

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER