naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 IVAN KARL O FILMU "NAJMRAČNIJI ČAS" 

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

   Maj 1940, Versajski poredak je pregazila nemačka čizma koja melje Holandiju, Belgiju i grabi ka francuskoj prestonici. Britanski premijer Nevil Čemberlen, koji je dve godine ranije jalovo mahao Minhenskim sporazumom, prinuđen je da podnese ostavku.

   Hitler je, naime, taj kao kasnije i dogovor o nenapadanju sa Staljinom izvrdao, a to treba imati na umu kada pojedini istoričari kod nas tvrde da je pristupanje Trojnom paktu sa sve garancijama nezavisnosti bilo “siguran posao”. Na čelo britanske koalicione vlade dolazi iskusan i nimalo obožavan političar sa dosta repova iz prošlosti Vinston Čerčil, protiv koga su listom svi. Kralj Džordž VI, njegov lični prijatelj ministar spoljnih poslova Halifaks, Čemberlen, koji i dalje kontroliše konzervativnu većinu u parlamentu, čak ga i vojni vrh gleda sa podozrenjem.
   Jedino ga podržava najuža porodica, svesna da se za tu ulogu spremao čitav život. Sledi hronika ne prvih sto, već dvadesetak dana, tzv. ratnog kabineta i Čerčilovog munjevitog uzdizanja u svenarodnog lidera i simbola otpora nacističkom zlu i ludilu. V kao viktori,

Darkest hour
Plakat filma "Najmračniji čas"

odnosno pobeda sa dva uzdignuta prsta i tompus u drugoj ruci imaju svoje objašnjenje takođe.

Čerčilov lik je napisan i odigran da izgleda kao čovek karakternih manjkavosti, ali odlučan, prepreden i sa umećem da proceni i pridobije ljude. Ne pokazuje nemoć i strah pred drugima i suvereno stoji iza teških postupaka, bilo da su pogrešni ili ispravni. Ovde se može ponovo načeti tema naših prostora i njegove prelomne podrške maršalu Titu i narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanskim odredima Jugoslavije, nasuprot četničkom pokretu Draže Mihailovića. Iako toga u filmu nema ni u naznakama, jer je radnja ograničena na proleće 1940, ovako prikazan Čerčil bi zdušno stajao iza takvog suda.

Darkest hour

Scena iz filma "Najmračniji čas". Geri Oldman u ulozi Čerčila (levo).

   NAJMRAČNIJI SAT, isto kao DENKERK pre njega, ne nudi odgovor na kontroverzno pitanje kako su Britanci na obali Francuske uspeli da dobiju ili isposluju pauzu od 72 sata, tokom kojih su sa osam stotina privatnih čamaca i jahti evakuisali preko 300.000 vojnika. Osim detalja da je takvo spasavanje bilo Čerčilova ideja proizašla nakon telefonskog razgovora sa Ruzveltom, jedna scena nagoveštava da su se tajni pregovori možda odigrali i da je Velika Britanija bila spremna da razmotri ponudu Her Hitlera (kako ga oslovljava Halifaks) za primirje?

   NAJMRAČNIJI SAT je televizijski film, u maniru HBO produkcije, namenski pravljen za bioskope zbog Oskara, na kojem se neće proslaviti, ali neće ostati praznih ruku. Gari Oldman će trijumfovati u kategoriji glavne muške uloge, sve ostalo bi bilo iznenađenje, pošto je Čerčil najomiljenija britanska istorijska figura u očima Amerike, čiji je počasni građanin postao dve godine pred smrt, a nedavno je njegovu bistu Donald Tramp vratio u predsednički ovalni kabinet Bele kuće. Oldmanova interpretacija, maska i kostim su krovni dometi ovog kamernog filmskog portreta Vinstona Čerčila.

*Tekst je objavljen u dnevnim novinama "BLIC", 4. februara 2018. godine.

Ivan Karl

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER