naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 MILAN VLAJČIĆ: GLUMA KAO FILMSKA SALATA

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

   Kako se postaje filmski glumac? Na razne načine, u nas punom parom rade zvanične državne škole, ali i niz privatnih akademija, na kojima se može dobiti diploma da ste postali glumac. I filmski? To se podrazumeva. O glumi se uči od doktora umetnosti, glumaca sa potvrđenom biografijom.
   Jedna naša glumica ima svoju školu, stvorila je dve zanimljive pozorišne predstave koje su u naslov stavile izazovne reči: neuhvatljivi sistem glume. Druga, inače profesor na privatnom univerzitetu, objavila je vrlo lepu i pametnu knjigu o umetnosti glume, povezujući ovu vrstu dara sa kosmičkim silama. Niko ne tvrdi da diploma otvara vrata za bilo koji filmski projekt, jer se zna da Pavle Vuisić nije polagao na pozorišnoj akademiji, na kojoj je i Mirjana Karanović, glumica sa autentičnom harizmom, prošla iz ponovljenog pokušaja. Legendarna priča da je Bata Živojinović jedva prošao u nekakvoj niškoj akademiji, ali mu to uopšte nije smetalo da obeleži jedno vreme kad smo u filmu bili prepoznatljiva sila i van ovog našeg bunjišta.

Dobra zena
Talentovana Mirjana Karanović prošla je prijemni na akademiji za glumu tek iz drugog puta

   U poslednjih pedesetak godina, u razvijenom delu sveta, a posebno u Americi, Engleskoj i Francuskoj, u kojima je kritička i teorijska misao o sedmoj umetnosti uvek imala svoje najsnažnije uporište, pojavilo se mnoštvo knjiga, studija i monografija o gotovo svakom segmentu filmskog stvaralaštva. 0 najtežim teorijskim fenomenima kao što su odnos između realnosti i filmske slike, snova i oniričkog sastojka u filmskoj čaroliji, o odnosu naratologije i filmske dramaturgije… U svemu tome, gotovo da nema posebnog pomena o fenomenu filmske glume i glumačke interpretacije u modernom filmu.
   Čak i u najopsežnijim enciklopedijama posvećenim filmskom mediju, kritičkim rečnicima i zbornicima koji obuhvataju sve segmente filmske poetike i tehnologije, o glumi se pojavi samo onoliko koliko stane u tridesetak redova. Napomene ne odlaze dalјe od onog osnovnog da glumac na filmu radi u diskontinuitetu, da mora da svoj doživlјaj lika podvrgne uglu kamere, njenom kretanju i promeni vizure, sve u skladu sa reditelјevim zahtevima i sugestijama.
   Svemu ovome se ne valјa čuditi. To je to. Dok je reč o igranom, narativnom filmu u kojem se dramaturgija dela oblikuje po zahtevima žanra i reditelјeve poetike, glumac pozajmlјuje junaku svoj fizički habitus, svoju dušu i autentičnost pojave unutar koje se pomalja neko drugo biće, neko glumčevo „drugo ja“.
   A putevi glumčevog ostvarivanja lika su različiti, tako da nikakve klasifikacije i metodološko razgraničavanje glumačkih iskustava ne daju zadovolјavajući ishod. Sami reditelјi o glumcima veoma retko govore, osim na nivou sopstvenih iskustava koja dovode do pohvala glumačkih napora da se filmu obezbedi puna uverlјivost i celovitost estetske strukture. Na drugoj pak strani, glumci teško mogu pojmovnim jezikom da dopru do onog intuitivnog, podsvesnog sloja psihe iz kojeg se oblikuje njihova vizija pojedinih pripadnika šarolikog čovečanstva oko nas.

Pavle Vuisic
Legendarnom glumcu Pavlu Vuisiću (1926-1988) nije bila potrebna akademija za glumu

   Poznata američka kritičarka Džudit Krajst je u svojoj zamašnoj knjizi “Kadar dvadeset drugi” sabrala intervjue sa najznačajnijim glumcima i reditelјima savremenog američkog filma. Tu ima mnogo zanimlјivih priča o nastajanju filma, o ličnim glumačkim doprinosima, ali gotovo sva saznanja su vezana za pojedinačna dostignuća, tako da je nemoguće nazreti neku opštiju tipologiju ili morfologiju moderne filmske glume.
   U sličnoj knjizi američkog kritičara Leonarda Probsta “Bez kamere” nalazimo dvadesetak opsežnih intervjua-portreta u kojima glumci i poznati reditelјi govore o umetnosti filma, glume, o pop-mitologiji filmskih zvezda. Nekoliko puta sagovornici ukazuju na misao koju smo mogli da stavimo kao moto ovog zapisa, o prirodi Boga koja se sastoji od detalјa. Hoće se, dakle, reći: glumačka uverlјivost je načinjena od savladavanja mnoštva pojedinosti koje čine egzistenciju lika koji treba da dočara filmski glumac.
   U Probstovom razgovoru sa Majkom Nikolsom, poznatim reditelјem (“Diplomac”, “Seksualno iskustvo”, “Ko se boji Virdžinije Vulf”), ispitivač je upravo hteo da dokuči iz ličnog iskustva ovog reditelјa, koji je uvek radio sa najvrsnijim glumcima, šta je čarolija filmske glume. Nikols je ponudio ovaj iskaz: “Ako je vaš rad precizan i dovolјno osoben, drugi će ga prepoznati sa uvažavanjem. Uvek mi je izgledalo da ono posebno, detalјno razrađeno, jeste za poštovanje i uvek pobuđuje zanimanje, a da je neprijatelј dela u pozorištu i filmu upravo ono što je zbrzano i opšte." Potom se Nikols pozvao na saznanje koje mu se ukazalo u čuvenom glumačkom studiju američkog pedagoga Lija Strasberga.
   „Strasberg je, kaže Nikols, načinio spektakularnu analogiju kad sam bio na glumačkom času kod njega. Jedna devojka je odigrala scenu, a on je rekao: ,Kažite nam zašto ste to uradili.’ Ne sećam se šta je mlada glumica odgovorila, nešto otprilike kako je tragala za osećanjem ove ili one vrste, i o proleću s one strane prozora. A on je rekao: Dozvolite mi da vas nešto upitam. Da li znate kako da načinite voćnu salatu?’ Rekla je: ,Da.’ A on je kazao: ,Recite nam.’ Rekla je: hoćete da vam kažem kako se pravi voćna salata? Pa, uzmete jabuku, olјuštite je i iseckate je, potom to isto uradite sa bananom i narandžom. To isto izvedete sa kruškom. I potom sve to zajedno pomešate.’ A on je rekao: ,Tačno. Tako se pravi voćna salata. I to je jedini način na koji se voćna salata može napraviti. Možete danima stajati suočeni sa voćem i vrištati, oh voćna salato, možete neolјušteno voće staviti u parni lonac, ali nikad nećete dobiti voćnu salatu ako ne olјuštite svaki pojedinačni komad voća i mirno i polako ga ne iseckate na komade.’ Mislim da je ovim odgovoreno na pitanje o svakom lјudskom radu, a posebno kad je reč o radu u pozorištu i na filmu: zaroniti u svaki detalј i posebnost i razrešiti svaki problem jednostavno i pažlјivo radije nego hrliti ka krupnim, ogolјenim, blistavim, uopštenim i zbrzanim stvarima.“
   Ova Nikolsova i Strasbergova priča o voćnoj salati je nešto najimpresivnije i najperceptivnije što sam čuo od neposrednih stvaralaca koji neprekidno razmišlјaju o tajni i veličini glumačkog poziva.

 

Milan Vlajčić

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER