naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 
BORISLAV ANĐELIĆ: FILMSKA 2017 - ENERGIJA SENKI
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

*Tekst je objavljen u dnevnim novinama "Večernje Novosti", 4. januara 2018. godine.

   Prohujala 2017. godina ostvarila je, uz nekoliko časnih izuzetaka, dosta skromne rezultate. Društvena finansijska podrška koja dobija na značenju kroz rad Filmskog centra Srbije i Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori, kao i nekoliko televizija, svakako stimulativno deluje na rast produkcijskog potencijala u našoj sredini, ali, nažalost, nije uspela na širem planu da značajnije probudi kreativni autorski nivo.

Senke nad Balkanom
TV Serija "Senke nad Balkanom" bila je
najprijatnije iznenađenje u 2017. godin
i

1. U takvoj situaciji najdalje je otišao Emir Kusturica sa svojim najnovijim delom "Na mlečnom putu". Reč je o vizuelno i tematski bogatom produkcijskom ostvarenju, u kome Kusturica, kao reditelj, ujedno i scenarista, a i tumač jednog od glavnih likova, u postmodernističkom maniru uz obilje crnog humora u vidu metafora, ali i niz citata ekspresivne ikonografije karakteristične za njegov opus, uspešno tvori svoj bajkovit, ali na momente i surovo brutalan svet. Mada ovom "mlečnom putu" povremeno nedostaje ubedljivije emotivne nadgradnje, a u segmentima ima preterivanja u detaljima dramaturške realnosti, Kusturica je, uz podršku čuvene italijanske zvezde Monike Beluči i sjajne Slobode Mićalović, ostvario zanimljiv i provokativan film.

2. Imajući u vidu svojevrsnu tranziciju na svetskoj festivalskoj i distributerskoj sceni, daje nam za pravo da u našu listu uvrstimo TV serijal "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića. Uz podršku scenarističkog tima, a i sjajne glumačke ekipe u kojoj se posebno ističu Nenad Jezdić, Miloš Samolov, Gordan Kičić, ali i mlađi, poput, Marije Bergam i Gorana Bogdana, Bjelogrlić stvara izvanrednu prezentaciju onog najboljeg što krasi našu kinematografiju danas, a "Senke" unose novu kreativnu energiju u naš film.

Na mlecnom putu
Emir Kusturica i Monika Beluči u filmu "Na mlečnom putu"

3. Tu pozitivnu kreativnu energiju nosi i dokumentaran film "Druga strana svega" Mile Turajlić, koja je svoj odnos sa majkom u porodičnom stanu, kao uzbudljive prizore iz svakodnevice nedavne prošlosti, ali i sadašnjosti, uspešno ispričala na univerzalan način subjektivnog urbanog, građanskog sećanja. Ovaj veoma intiman i ličan film, posle uspeha u Torontu s pravom je dobio glavnu nagradu na uglednom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu.

4. Kvalitetom i visokim estetskim vrednostima, takođe, se ističe "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, uzbudljiv i dirljiv film, smešten u crnohumornu, gotovo kafkijansku apsurdnost, svakodnevice savremene Srbije. Glavna junakinja, koju upečatljivo tumači Mira Karanović, suočena sa bizarnim detaljima svakodnevnog života na ivici nemaštine i brutalnostima tranzicije društvenog ambijenta, odlučuje da se ubije na godišnjicu smrti svog muža.

5. Sličnu traumatičnu depresivnost nose i troje mladih junaka izgubljenih u prostorima svoje nekadašnje domovine zahvaćene posledicama građanskog rata, koji svoj izlaz traže u potrazi za srećom negde drugde, konkretno u Švedskoj, u filmu "Nigde" Predraga Velinovića uz izvrsna tumačenja Marije Bergam, Nebojše Milovanovića i Miloša Samolova.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER