naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 Saša Janković: POSLEDNJA HOLIVUDSKA LEGENDA
In memoriam: ČARLTON HESTON (Charlton Heston) 1924 – 2008.

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


*Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN",
10. april
a 2008. godine u broju 2989.

Jedna od poslednjih holivudskih legendi, glumac Čarlton Heston preminuo je 5. aprila u 84-oj godini, u svom domu na Beverli Hilsu, u Kaliforniji. Imao je više od 70 zapaženih filmskih uloga, napisao je nekoliko autobiografskih i religijskih knjiga, bio je politički aktivan ali iznad svega i uzoran suprug i otac. Prijatelji su ga zvali Čak, bio je visok, krupan i mišićav, prodornog glasa i sa idealnim oblikom lica za uloge u istorijskim i biblijskim epovima koji su bili popularni 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Igrao je Judu Ben Hura u jednom od najuspešnijem filmu svih vremena, “Ben Hur” Vilijama Vajlera. Za tu svoju ulogu dobio je Oskara (1959) ali spisak njegovih najznačajnijih uloga teško je nabrojati u jednom dahu. Bila je to jedna od najplodnijih holivudskih glumačkih karijera.
 Čarlton Heston


Bio je Mojsije u “Deset božjih zapovesti” Sesila De Mila, Mikelanđelo u “Agonija i Ekstaza” Kerola Rida, Vargas u “Dodiru zla” Orsona Velsa, Major Dendi u istoimenom filmu Sema Pekinpoa i Marko Antonije čak tri puta. Igrao je i Endrjua Džeksona, Svetog Jovana Krstitelja, kardinala Rišeljea i Henrija Osmog. “Antonije i Kleopatra” (1972), po čuvenom Šekspirovom komadu, jedini je film koji je on, pritom vrlo uspešno, samostalno režirao. Marka Antonija igrao je i u jednom od svojih prvih filmova “Julije Cezar” (1950) i od tog trenutka počinje vrtoglavi uspon njegove filmske karijere. U vreme kad je bio najpopularniji, Čarlton Heston je bio istaknuti borac za građanska prava u Americi, učestvovao je u demonstracijama i jedan je od retkih holivudskih glumaca koji su se u to vreme otvoreno borili protiv rasizma u američkom društvu. Po političkom opredeljenju bio je demokrata i učestvovao je u kampanjama za predsedničke kandidate kao što je Džon Kenedi. Kasnije je međutim prešao u redove Republikanske stranke pa je sve češće zagovarao konzervativne političke stavove a podržavao je i predsedničku kanditaturu Ronalda Regana.


Čarlton Heston na kongresu Nacionalnog udruženja vlasnika oružja

Od 1998. do 2003. godine bio je predsednik kontroverznog američkog Nacionalnog udruženja vlasnika oružja. “Ako loši momci imaju oružje, moraju ga imati i dobri” govorio je Heston koji je važio za jednog od najžešćih pobornika prava Amerikanaca da poseduju vatreno oružje. U svom čuvenom nastupu na jednom kongresu Udruženja podigao je iznad glave pušku i zagrmeo: “Samo iz mojih hladnih, mrtvih ruku”, stavljajući na taj način svima do znanja da će to svoje ustavno pravo braniti do smrti. Poslednji put videli smo ga u poznatom dokumentarcu Majkla Mora “Kuglanje za Kolumbajn” (2003) gde se pojavljuje kao “negativac” i predsednik pomenutog Udruženja. Ubrzo nakon toga povukao se iz javnog života zbog pogoršanog zdravlja. 2003. godine nagrađen je Predsedničkom medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjem.

 

Saša Janković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija  2006-08.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER