naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 BORISLAV ANĐELIĆ O FILMU "ČARLSTON ZA OGNJENKU"
UROŠA STOJANOVIĆA. "MNOGO BUKE.."
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


Posle nekoliko godina marketinških i medijskih spekulacija i gotovo pune tri godine priprema, snimanja i pakovanja, konačno se pojavio filmski “prvenac” mladog, srpskog reditelja i koscenariste Uroša Stojanovića ”Čarlston za Ognjenku”. Reč je o crnohumornoj, stilizovanoj, postmodernističkoj bajci, svojevrsnoj magičnoj burlesci, autorskog pogleda na prohujalu epohu dvadesetog veka na ovim našim prostorima.
“Čarlston za Ognjenku” je jedan od produkcijski najskupljih filmova novije srpske kinematografije (kažu preko 4 miliona evra!), rađen prema scenariju samog Uroša Stojanovića uz podršku koscenariste Aleksandra Radivojevića i saradnju Srđana Dragojevića i Stevana Koprivice.
Sama priča prati sudbinu dveju sestara Ognjenke i Male Boginje (Sonja Kolačaric i Katarina Radivojević) i smeštena je u malo selo simboličnog imena Pokrp, u ratom opustošenoj Srbiji, posle Prvog svetskog rata u kome su svi muškarci izginuli. Kada upokoje i poslednjeg seoskog muškarca deda Bisu (zanimljiv kroki poznatog tetarskog reditelja Paola Mađelija) dvojac sestara je prinuđen da krene u potragu za muškarcima.
Reditelj Uroš Stojanović
 

Trilerska avantura, mladih junakinja sa puno humora svoj vrhunac doživljava kada u zabitu srpsku varošicu stignu, “prvi srpski supermen” akrobata Dragoljub Aleksic (Nenad Jezdić) i Arsa ( Stefan Kapičić) šampion čarlstona, koji izazivaju pravu histeriju kod ženskih obožavateljki. Ova u biti poetski komponovana priča o gorkoj prošlosti, svesno ali ne nasilno, metaforički je vezana i za našu sadačnjost što daje posebnu draž “Čarlstonu za Ognjenku”.
U realizaciji Uroša Stojanovića, uprkos impresivnog rediteljskog rukopisa, neke slabosti scenarija, na žalost dolaze do izražaja kroz predugu uvodnu ekspoziciju da bi negde na sredini, prerano, čitav narativni tok doživeo svoje vrhunce a potom utonuo u prilično ravnu kolotečinu raspleta, čime se amortizuje višeslojnost ideja kojima se film bavi. Mada “Čarlston za Ognjenku”, poput, ranijeg sličnog, debitantskog projekta “Šejtanov ratnik” Stevana Filipovića, donosi preko potrebnu svežinu na planu savremenog kineestetickog izraza u našu dosta ispošćenu filmsku produkciju, šteta što nije još bolje iskorišćena pružena šansa .
Uz izvrsnu kameru Dušana Ivanovića, koji je ovekovečio svojevrsni panoptukum lepote naših žena svih uzrasta i našeg životnog prostora, izuzetne specijalne efekte tima Luk Besona, mada se preterivalo sa pirotehnikom u upečatljivoj scenografiji Veljka Despotovića, atraktivne kostime Ksenije Terzović i izuzetnu saobraženu našem etno stilu muzičku kulisu proslavljenog Japanca Sigeru Umebajašija, uz ukupan inovativan rediteljski pristup Uroša Stojanovića dobili smo vizuelno spektakularan film, rađen po najvišim holuvudskim standardima.
Osnovnu ideju, koju Stojanović svesrdno podržava o trošnosti same ljubavi i potrazi za osećanjem za vrednosti života, mladost našeg glumišta, koja je bila nosilac ovog projekta, nije sa podjednakim uspehom realizovala. U svojim tumačenjima nešto više su pružili Katarina Radivojević i Stefan Kapičić. U ovom “ludilu” koje se dotiče i opusa jednog Šijana i Kusturice, najbolja rešenja je pronalazila stara garda, poput, sjajne Danice Maksimović i brilijantne Olivere Katarine, čije tumačenje predstavlja veliki povratak posle 33 godine ove renomirane glumice.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER