naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 BORISLAV ANĐELIĆ O FILMU "RAT ČARLIJA VILSONA"
MAJKLA NIKOLSA. "TVORENJE MONSTRUMA".
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


Prema bestseleru Dzordža Krila “Rat Čarlija Vilsona: Čudovišna priča o najvećoj tajnoj operaciji u istoriji, po autorski osmišljenom scenariju renomiranog Arona Sorkina, proslavljeni reditelj Majkl Nikols realizovao je svoj film “Rat Čarlija Vilsona”.
Reč je o istinitim događajima, koji su dramatično uticali na događanja u Avganistanu u vreme sovjetske borbe sa mudžahedinima, čija su konačna ishodišta ostavila trajne tragove na mnoga sudbinska pitanja Bliskog Istoka. Ono što istinski deluje uznemirujuće je činjenica da bukvalnost ”istina” sa kojima se susrećemo u ovom filmu deluje kao neverovatna fikcija u koju je, na prvi pogled, teško poverovati.
Ovo je istinita priča o tome kako su se u “neprincipijelnoj” koaliciji udružili bonvivanski raspoložen, liberalno Demokratski kongresmen, sklon piću i šmrkanju droge, Čarli Vilson (efektno tumačenje Toma Henksa), razmažena i dokona bogatašica iz hjustonskog visokog društva, Džona Hering (Džulija Roberts) i CIA agent, željan novih akcija, Gast Avrakotos (upečatljiv Filip Sejmor Hofman), sa željom da menjaju svet.Plakat filma "Rat Čarlija Vilsona" Majkla Nikolsa

Delom iz dokolice, ali i ideološki motivisani, kao neki vajni misionari “novog svetskog poretka” i promoteri “demokratije” i “slobode”, oni sprovode najveću tajnu operaciju u istoriji, naoružavanje mudžahedina u njihovom ratu protiv Rusa i domaćih ”izdajnika”.
Ova čudovišna grupa, uz pomoć Pakistana i Saudi Arabije ali i Izraela, stvorila je milionske fondove za finasiranje antikomunističke borbe protiv Sovjeta koji su ušli u Avganistan 1979. godine, što se po povlačenju Rusa, kasnije iznedrilo u jezgro talibana i današnje Al Kaide.
Majk Nikols, doduše, nije išao do kraja u razobličavanju ove efektne političke manipulacije, nego se zadržao na nivou satiričnog tumačenja, poigravajući se sa ikonografijom “zlatnog američkog dečka” kod Henksa i antiautoritarnog autsajdera CIA kod Hofmana, vešto zataškavajući ulogu takvih “eksperata” u tvorenju čudesa, poput Merkala, Račka i sličnih u nekim drugim sredinama, kao i ironiju sudbine, da sa “duhovima” ispuštenim iz boce, sada kubure njihovi sami tvorci u Avganistanu i Iraku, u okviru svojih “mirotvornih” misija.
Kamera Stivena Goldblata izvrsno prati Nikolsovu ideju karikature glavnog narativnog toka, u kome za razliku od sličnih politički intoniranih satira ili trilera, nema mnogo skrivenih, labirintskih rukavaca, nego je sve isuviše pojednostavljeno i bukvalno ali tim pre i destruktivno razoružavajuće.
Ipak, ovaj film, uprkos njegove holivudske ornamentike, teško može da sakrije činjenicu da se iza prividne hirovitosti jedne teksaške bogatašice i njenog ljubavnog partnera, koja košta mnogobrojne živote na obe zaraćene strane, ne krije administarcija vodeće zemlje na svetu.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER