naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 BORISLAV ANĐELIĆ O FILMU "BORNOV ULTIMATUM " POLA GRINGRASA.
"STVARANJE BRENDA."
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


Ako je suditi po reakcijama publike širom sveta na pragu smo stvaranja novog “junaka” u liku i delu Borna, koji će sa pozornice skinuti legandarnog agenta 007, Džejmsa Bonda.
Kada se 1988. godine, po prvi put, pojavio dvodelni tv film Rodžera Janga “Bornov indentitet”, rađen po delu Roberta Ladlama, u kome je Borna tumačio poznati Ričard Čemberlejn, dakle, u vreme pred pad berlinskog zida, ali još uvek bipolarnog, hladnoratovskog sveta, očigledno da još nije bilo sazrelo vreme za odlazak legendarnog “heroja” Jana Fleminga , Džejmsa Bonda. U međuvremenu mnogo toga se promenilo i došlo je vreme novog “antiheroja” Borna. U “Bornovom indentitetu” 2002. godine (u režiji Daga Limana), Born posle potrage ko je inače stvoren kao profesionalni ubica, stiče svoj “indentitet”, da bi se u “Bornovoj nadmoći” 2004. godine u režiji Pola Gringrasa, vec počeo da sveti za ono što mu je urađeno, potvrdivši svima da nema nameru da umre, dok u trećem nastavku “Bornov ultimatum”, koji je pred nama, ovaj dobro utrenirani, plaćeni ubica ne samo da nastavlja da živi, nego i pokazuje spremnost da se prilagođava napetim izazovima vremena.                      
Met Dejmon

Kako lepo primećuje jedan od kritičara Born će, možda, živeti zauvek, ali loša vest je da će ljudi uvek želeti da ga ubiju što uokviruje i definiše realnost njegovog bitisanja. U današnjem svetu razvikane demokratije, sve većih socijalnih razlika, ogromnih bogatstva i većinskog siromaštva, svetu bez osećaja i duha, očigldano da nema više ni greha.Tako da “zločini” gube moralne i psihološke dimenzije i jedva nešto više znače od racionalne funkcionalnosti, profesionalnog angažmana. Najveća opasnost, po meni, upravo dolazi iz zamke brendiranja ovog “čovekolikog monstruma” u kobajagi “pravednog” borca protiv amoralne klime koja vlada u američkim institucijama izvršne vlasti, čime se želi relatizovati obostrana “zločinačka” aktivnost i pojedinaca i samog sistema!

Kao i u prethodnim filmovima, “Bornov ultimatum” Pola Gringrasa, rađen je prema noveli Roberta Ladlama, kao efektan akcioni triler. Born je dobro utreniran profesionalac, koji govori više svetskih jezika, barata svim špijunskim trikovima, lako se kreće na svim meridijanima, potvrđujući svoju globalističku funkcionalnost, od Moskve, Pariza i Madrida do Londona i Tangera, da bi se konačno obreo tamo gde je njegov indentitet i stvoren na ulice Njujorka. Za potpuno razumevanje prilično ambivalentnog toka filma, neophodno je imati neka predznanja o prethodna dva filma o Bornu a izbor Meta Dejmona kao tumača Borna očigledno se višestruko isplatio tvorcima ove trilogije. Iz filma u film Bornova franšiza uzdiže standarne savremenog akcionog filma uz punu svežinu adrenalinom ispunjenim dešavanjima. Antologijska jurnjava kolima kroz Sedmu aveniju i okolne njujorške ulice ostaje za pamćenje.
Ipak, Bornova sve sofisticiranija “borba” protiv “sistema” u odsustvu bilo kakvih moralno, etičkih i emotivnih normi poprima sve monstruoznija ukupna značenja.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER