naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 


 

 BORISLAV ANĐELIĆ O FILMU "AMERIČKI GANGSTER" RIDLIJA SKOTA. "KRAH AMERIČKOG SNA."
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

“Američki gangster” Ridlija Skota je brilijantan gangsterski film baziran na autentičnoj životnoj priči o crnom narkobosu iz Harlema Frenku Lukasu koga sjajno igra oskarovac Denzel Vošington. Sam Lukas je ostao zabeležen u istoriji trgovaca drogom time što je svoj heroin pod nazivom “plava magija” krijumčario direktno sa Dalekog Istoka u vrećama poginulih vojnika u ratu u Vijetnamu što je trajno obeležilo tadašnju američku administraciju Ričarda Niksona.
Scenario Stivena Ziliona urađen je po motivima novinskog teksta Marka Jakobsena objavljenog u “Njujork magazinu” pod naslovom “Povratak super dase” u kome se analizira uspon i krah Lukasa kao kultne ličnosti američkih ulica sedamdesetih godina koga je 1975. godine uhapsio detektiv Riči Roberts (tumači ga izvrsno takodje oskarovac Rasel Krou). Ovaj detektiv je ubrzo posle ovog hapšenja postao najbolji prijatelj i čak kum Lukasu a i njegov zakonski branilac koji je Lukasovu kaznu zbog saradnje sa policijom i dobrog vladanja smanjio na samo 6 godina! U ovom konkretnom slučaju životna priča je slojevitija i kompleksnija od same filmske priče a dodatan prostor za nadgradnju pruža sama činjenica da je Lukas kao penzioner prisustvovao i snimanju nekih scena o sopstvenom životu.

Skotov film je višestruko zanimljiv na nekoliko različitih nivoa. Pre svega reč je o ostvarenju koje je vešto implementiralo u svoju građu svojevrsnu filmofilsku retrospektivu elementa nekih zapaženih proteklih decenija filmova poput ”Lica sa ožiljkom”(1983), ”Dobrih momaka”(1990) “Karlitovog puta” (1993) i “Vreline “(1995) što je korišćeno za autorsko oživljavanje žanra gangsterskog filma. Mada do paradoksa dovodi Lukasovu zeđ za nasiljem (od uvodne scene paljenja žrtve i eliminacije protivnika na sred ulice hicem u glavu), Skotovo tumačenje realnog i izmišljenog svesno destruira osnovni princip gangsterskog žanra kako ga je svojevremeno obrazložio Robert Varso u svom eseju “Gangster kao tragični heroj” kao” osećanja neumitnog neuspeha koje američki optimizam oličen u američkom snu indukuje”! Skotov junak uvodi svoju porodicu u kriminal sa punim ustima sintagme “Ovo je Amerika” gde je dakle sve moguće pod plaštom porodičnih i korporativnih interesa. U tom smislu “Američki gangster” zapravo je izraz “stanja svesti” ove danas vodeće zemlje sveta u kome se na širem društvenom na žalost i globalnom vrši svesna relativizacija mnogih zločinačkih procesa. Ovaj proces iako se radnja dešava sedamdesetih godina u vreme i posle Vijetnama, indirektno je smešten u širi savremeni kontekst Amerike post Euronove ere,11 septembra i ratova u Avganistanu i Iraku. Time se “Američki gangster” izvrsno uklapa u relativizaciju korporativnog zločina već afirmisanih u nekim zapaženim ostvarenjima koja su obeležila proteklu godinu, poput ”Zodijaka”, ”Majkla Klejtona” ili “Redigovanja”.
Uz isvrsnu podršku kamere Harisa Savidesa efektnu montažu veoma obimne i razuđene građe, Pjetra Skalije, kao i dobro izabranu muzičku kulisu Marka Strejtenfelda, čitav film je u svojoj biografsko epskoj strukturi u funkciji izvrsnih tumaca glavnih likova. Oba oskarovca Denzel Vošington kao Lukas i Rasel Krou kao detektiv Riči maestralno su demonstrirali osnovnu poentu filma u kome je sve relativizovano, u kome nema ni pravih demona ni svetaca i u kome korporativni i lični “prljavi” interesi ruše u pepeo nekadašnji američki san.

 

Borislav Anđelić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER