naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 PARALELNA ISTORIJA DOMAĆEG FILMA
Bogdan Tirnanić: “CRNI TALAS” (Filmski centar Srbije, 2008)
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

“Društvo koje se represijama branilo od svojih najboljih filmova beše osuđeno da prođe onako kako su ti filmovi predviđali”. (Bogdan Tirnanić)

Knjiga Bogdana Tirnanića koja je pred nama, početak svog nastajanja duguje feljtonu o paralelnoj istoriji jugoslovenske kinematografije koji je autor svojevremeno objavljivao u NIN-u; naravno, u to vreme nije se moglo sve objaviti, pa se Tirnanić ovom rukopisu neprestano vraćao dopisujući i publikujući poglavlja koja nedostaju. Baveći se filmovima, koji su na ovaj ili onaj način došli pod udar cenzure, Tirnanić se usredsredio na one primere u kojima je i sam “učestvovao u polemičkoj odbrani ugožene stvaralačke slobode njihovih autora”. I autor priznaje da nije reč o pouzdanoj paralelnoj istoriji domaćeg filma, već o nekolicini primera koji su mu bili bliži od ostalih. No, bez
obzira na to reč je o vrlo dragocenoj knjizi koja ne govori samo o tome sa kakvim se sve iskušenjima susretao srpski i jugoslovenski film, već je i svojevrsno svedočanstvo promena kroz koje je prolazilo naše celokupno društvo.Bogdan Tirnanić Tirke

 Čak i danas, neki od aktera imaju aktivno učešće u kreiranju javnog mnjenja, pa se s pravom može konstatovati da je ova knjiga mnogo više od kvalitetne filmske publicistike.
U jedanaest poglavlja sa epilogom, Tirnanić se pozabavio, osim karakterističnim i svima poznatim primerima “paralelne istorije” domaćeg filma kao što su npr. “WR Misterije organizma”, “Rani radovi”, “Zaseda” ili “Plastični Isus”, i nekim manje poznatim, ali zato ne manje ilustrativnim primerima bespoštedne borbe protiv slobode autorskog izražavanja – “Ciguli miguli”, Branka Marjanovića snimljen je u Hrvatskoj 1952, a prikazan tek 1977. godine. Za filmske istoričare ili tek ljubitelje filma, izneseno je mnoštvo značajnih podataka o nastanku pojedinih afera, sa posebnim implikacijama koje se odnose na rad partijskih organa i drugih društveno-političkih organizacija u našem nekadašnjem samoupravnom socijalističkom društvu. Objašnjena je i geneza sintagme “crni talas” koju su mnogi kasnije automatski i nekritički preuzeli, koristeći je za lapidarni opis prilika u domaćem filmu. Tirnanić ni u jednom slučaju nije zaboravio da pojedine filmske slučajeve stavi u društveni kontekst, bez čega nema potpunog razumevanja događaja koji su usledili neposredno pre, ili neposredno posle prikazivanja (ili zabrane) pojedinih filmova.
Ali, Tirnanić ne bi bio to što jeste, da pored novinarskog, nije sledio i svoj kritičarski refleks (nekada su njegove kritike bile veoma referentne), pa se neka poglavlja mogu iščitavati i na nivou filmske estetike, jer se autor (u vreme nastanka filmova, a ne - a posteriori) izjašnjavao o filmovima koji se nisu uklapali u dominantne modele ne samo u vreme “crnog talasa”. Posebno indikativno, u tom smislu, jeste poglavlje - Idejna kritika spolovila, koje se bavi filmom “Kvar”, Miše Radivojevića iz 1979, ali s tim u vezi i nekim prethodnim filmovima koje su potpisali pioniri kinematografije druge Jugoslavije, Branko Bauer i Voja Nanović.
Likovna oprema spoljnih i unutrašnjih korica knjige urađena s merom (i sa nezaobilaznim Tirketom koji je u “Ranim radovima” i neposredno učestvovao) i dvadesetak kvalitenih fotografija, zaokružuju vizuelni utisak o ovoj knjizi koja je prosto nezaobilazna za sve one koji se na ozbiljan način bave našim filmom.

 

 Dejan Dabić

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER