naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 SAŠA JANKOVIĆ O FILMU "2 DANA U PARIZU" ŽULI DELPI
- „FRANCUSKO-AMERIČKA VEZA“
  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

*Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN",
27. novembra 200
8. godine u broju 3022.

Da samo dva dana u magičnom „Gradu svetlosti“ može sve promeniti pokazuje jedna potpuno otkačena, neobična komedija i pre svega originalna priča o mladom francusko-američkom paru koji posle odmora u Veneciji, neplanirano stižu u Pariz u poseti njenim roditeljima. On je zaista i pre znao da je Francuska zemlja ljubavnika ali ne i da su mnogi od njih bili baš njeni! Verovali su da će romantični put u Evropu povratiti njihovu ljubav i osvežiti dvogodišnju vezu, sve dok se u Parizu nisu „malo bolje“ upoznali. Francuskinja Marion (Žuli Delpi) i Amerikanac Džek (Adam Goldberg) tipični su predstavnici mentaliteta svojih sunarodnika ali se taj „sudar“ najbolje može doživeti tek u naizgled, romantičnom ali i uvek nepredvidljivom Parizu. U samo dva dana, mladi njujorški par u srednjim tridesetim, otkriće koliko toga su malo znali jedno o drugom, otkrivajući neke stvari o sebi za koje su mislili da neće nikada nikome reći.

 


Plakat filma "2 dana u Parizu" Žuli Delpi

Susret sa njenim napornim i veoma neposrednim roditeljima (koji su inače glumci i njeni pravi roditelji u životu) za njega je šokantno upoznavanje Francuza i francuskog mentaliteta dok će mu nekoliko iznenadnih susreta sa njenim bivšim momcima otkriti da je i ona ipak samo deo te „čudne“ sredine.
Producent, scenarista, reditelj i glavna glumica Žuli Delpi napravila je sa puno šarma na krajnje zabavan način jedan izuzetan autorski film. Izabravši poznatog holivudskog glumca Adama Goldberga („Zodijak“, „Dežavi“...) za glavnog glumca i partnera u filmu postigla je maksimalni učinak. Goldberg je gotovo do perfekcije odigrao šarmantnog, duhovitog i zbunjenog, neurotičnog Amerikanca dok je Delpi
jeva vanredno simpatična i ležerna ali i povremeno vrlo žustra i kritički nastrojena Francuskinja prema ostalom delu sveta. Jedno prijatno podsećanje na čuveni film Vudija Alena „Eni Hol“ i fascinantnu Dajanu Kiton samo pojačava simpatije prema ovom nekonvencionalnom i mudrom ostvarenju. Verovatno, zaslugom što je i sama rođena Parižanka, rediteljka Delpi izbegla je klasičnu zamku da Pariz predstavi kao romantični grad ljubavnika (što je slučaj s većinom komedija sa ovom temom). Pariz u njenim očima konfuzan je i neprijatan grad, neljubazan prema turistima i svemu što je drukčije i različito. I uglavnom je sačinjen od prepotentnih i perverznih Francuza i dosadnih i nesnalažljivih američkih turista. Kad se u priču umešaju poneki musliman i rasista i mladi globalista koji želi da podmetne bombu u restoranu brze hrane, grad iz snova za tren oka postaje košmar iz kog se beži glavom bez obzira. Šta će se pak dogoditi sa jednim mladim ljubavnim parom koji će se naći u jednoj novoj i nepoznatoj situaciji na koju nisu bili spremni, glavno je pitanje i u samom središtu ovog filma. Iznad svih pratećih događaja ostaje utisak da su oni samo jedan normalan par suočen sa ljubomorom i sujetom koji su sastavni deo života ljudi svuda na planeti.
Šarmantan ali i vrlo efektan je put kojim rediteljka uvlači gledaoca u priču učinivši ga na momente dvostrukim „saučesnikom“ ne dajući mu tako da se opredeli ni za jednu od strana u tipičnim ali sa strane vrlo zabavnim raspravama mladog ljubavnog para. Film obiluje „ozbiljnim“ situacijama iz svakodnevnog života koje su često komične do te mere da će vas nasmejati do suza jer su vam bliske i razumljive. „Dva dana u Parizu“ jedan je od onih filmova čije se projekcije ne napuštaju jer je nemoguće uzeti „uzorak“. Jednostavno, morate ga videti do kraja ne bi
ste li saznali šta će sve biti. Ovo francusko ostvarenje je mnogo više od komedije, zato nemojte propustiti jer ćete videti komplikovani francuski humor na jednostavan američki način.

Ocena filma (1-10): "2 DANA U PARIZU"

       8

Saša Janković
sfipresci@gmail.com

 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER