naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 

 MILAN VLAJČIĆ: AUTORSKI NIKAD JAČI

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

   Za mnoge poštovaoce autorskog, nezavisnog i niskobudžetnog filma (nema ih zapravo mnogo, ali deluju kao prosvećena elita sa samog socijalnog dna, bez sopstvene krivice) dolaze praznični dani. Dvadesettreće izdanje Festivala autorskog filma (FAF – 24. Novembar – 2. decembar) održaće se u devet beogradskih bioskopskih dvorana, sa 91 filmom, raspoređenim u osam programskih celina.

Sreća za filmske strasnike da su tri dvorane na stotinak metara od Trga republike, tako da je moguće pretrčavanje sa sendvičem u ruci. Ima ih i na novobeogradskoj strani, uz neke koje su čak i pod kapom velikih tržišnih centara.


Kad pominjem filmske strasnike, ostavljam po strani one koji se drže istrošene formule: volim film i rado ga se sećam. Film zahteva praćenje i osmatranje, čak i kad nam se čini da ne živimo u zemlji filmskih čuda.

Festival autorskog filma

   Ako imamo u vidu da Beograd neprekidno beleži pad bioskopske posete, da neki američki blokbasteri sutradan po ulasku na repertoar imaju samo nekoliko posetilaca u gledalištu (moje lično iskustvo), opsada dvorana koja se poslednjih godina događala, govori da je jedan uzak sloj gledalaca ostao uz prave filmske vrednosti. Organizatori podsećaju da je lane zabeležena ukupna poseta od blizu 20 hiljada gledalaca. Sjajno!

Kad pogledamo liste ponuđenih dela za nastupajuće dane, vidimo da su ovde bezmalo svi filmovi ovenčani najkrupnijim priznanjima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Roterdamu... U poslednjoj deceniji holivudski moćnici tamo ne prijavljuju svoje najbolje filmove, njima je važno da na festivalima imaju specijalne projekcije i najave budućih blokbastera. Došlo je do prirodne podele, dopalo se nama ili ne.

Znamo da u ovom delu Balkana vlada pravilo kokošje memorije (desetak minuta od jednog zobanja zrnevlja do sledećeg), i zato nije zgoreg podsetiti da je FAF (po mom osobnom sudu, najbolji među desetak drugih u gradu i okolini), od osnivanja u poziciji pastorčeta, jedva primećenog u burazerskoj podeli državnih sredstava za festivale svih vrsta.

Rođen je u jesen 1994, u vreme najvećih sankcija i surove nemaštine. Koncept su osnivači, filmski znalci Slobodan Novaković i Vojislav Vučinić najpre ponudili savetu Festa, koji je načinio pauzu (prekid od dve godine, bez nade da će se krenuti predviđenom stazom). Savet nije prihvatio ponuđeni program pod naslovom „Pogled u svet“, pa su osnivači uspeli da naprave prvo izdanje FAF-a sa dvadesetak filmova, od kojih su mnoga pristizala u ličnom prtljagu autora (što je po međunarodnim konvencijama kažnjivo). Odjek ie bio iznad svih očekivanja.

Pre petnaestak godina je nastala neprijatna pauza – festival nije održan jer tobožnja demokratska vlast na nivou grada i republike nije smatrala da mu valja dodeliti koji dinar za dovođenje gostiju i plaćanje upotrebe filmskih kopija! A festival nikad nije bio u milosti vladajućih struktura zato što je nastao u nezavisnim filmadžijskim krugovima, pa je po zahtevu demokratskih struktura morao da se ponovo registruje kao “projekt grupe građana”, jer drugačije nije moglo.

Ali je zato gradska vlast u isto vreme izmislila Sofest, festival u opštini Sopot, 60-ak kilometara od Beograda, koji nema nikakve svrhe, jer tamo novinari nemaju lak pristup, a poseta reviji domaćih filmova je nikakva! Ali nekim lokalnim moćnicima i njihovoj sujeti i to godi.

FAF je nastao, kao što pomenuh, u jesen 1994., kad je Fest dve godine “snom mrtvijem spavao”, a u tim teškim sankcijskim uslovima, ovde se otvarao prozorčić prema svetu (Holivud je uvek bio bitniji za Fest nego sve ostalo). Od tada okuplja uglavnom studentsku i građansku (koliko još ima pristojnih građanskih navika) publiku, a u vreme vladavine interneta ona zna šta treba da odgleda, šta se ne sme propustiti. Veći deo novih filmova neće se naći u redovnom repertoaru, a i kad se nađe, to je već igla u plastu sena.

I jesenas je bilo teškoća materijalne prirode, jer je dobijena samo polovina prošlogodišnjeg, inače skromnog budžeta.

   Neki su zaboravili, a bogme mnogi nikad nisu ni doznali, da je pojam filmskog autora uveo u kategorijalni aparat verovatno najznačajniji filmski kritičar u celokupnoj istoriji, Andre Bazen. Osnovao je u Parizu 1951 čuveni filmski časopis Cahiers du cinema, dao priliku mladim filmofilima, protivnici su ih zvali “mladoturci”, da podare rang ozbiljnih autora Alfredu Hičkoku, Hauardu Hoksu, Džonu Fordu, Frenku Tešlinu, koji su dotada imali ugled dobrih filmskih zanatlija, zabavljača, ništa više. Ironijom sudbine, kad je ta bitka dobijena, čak i na američkom tvrdokornom tržištu, tokom vremena pojam autorskog filma shvaćen je u današnjem, kolokvijalnom značenju, bez ikakve vrednosne konotacije, ali ne i daleko od nje.

Mladi ljudi koji poslednjih desetak godina znalački i požrtvovano vode FAF, Srdan Golubović, Stefan Arsenijević, Srđan Vučinić, uz direktora Megakoma Igora Stankovića koji se u ovom delu sveta nametnuo otkupom malih autorskih, art-haus filmova, - rade dragocen posao. Time posredno čine uslugu sebi i našim autorima, jer festival otvara prostor delima iz okruženja koja probijaju granice i povezuju nas sa svetom.

A tom svetu dragocenih poduhvata (koji ponekad nastaju u kućnim uslovima, što omogućava nova digitalna tehnika) i mi imamo šta da pružimo, jer za veće produkcione projekte ovo društvo više nema snage. A da budem surovo otvoren, ni autore, jer je došlo do neumitne generacijske smene. Od stare slave se ne živi, ma šta o tome govorili tabloidi i naša urušena medijska scena.

 

Milan Vlajčić

 

 

naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER