naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 49. FILMSKI FESTIVAL U SOLUNU

(14.11. – 23.11. 2008) -
"SMETNJE NA VEZAMA"


 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

THESSALONIKI Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLIN '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

 


Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica protutnjao je festivalom u Solunu poput cunamija. Glavna festivalska dvorana, smeštena u adaptirane prostore nekadašnjeg lučkog skladišta, bila je premala da primi sve one koji su pohrlili da prisustvuju muzičkom performansu Kusturice i njegovog orkestra. Neviđena gužva, haotična organizacija i usijana atmosfera krasile su čitav muzički spektakl Kusturice. Na sceni mu se u jednom trenutku pridružio i njegov renomirani kolega, američki reditelj, Oliver Stoun, čiji je najnoviji film “W” o Džordžu Bušu, bio prikazan na festivalu. Ova pojava dvojice velikana savremenog svetskog filma oduševila je sve prisutne i medije, i kako reče jedan engleski novinar samo ostaje nada da je sve ovo registrovao kamerom čuveni Japanac Takeši Kitano koji je takođe bio prisustan.Fešta u Solunu

Zbog “smetnji na vezama” najavljeni master class našeg reditelja, uprkos najava, nije održan jer je Kusturica odmah posle koncerta napustio Solun a brojni obožavaoci ovog reditelja su bili veoma razočarani, kada su ih organizatori obavestili da do susreta sa Kusturicom neće doći. Šteta jer je ovogodišnji festival imao predavanja zaista renomiranih imena od Olivera Stouna, Takeši Kitana, Terensa Dejvisa do braće Darden, izuzetno društvo kome sigurno pripada i Emir Kusturica.
Ove “smetnje” verovatno su, takodje, bile prisutne što je i naš jedini film u konkurenciji u zvaničnom katalogu, nosio svoj mađarski naslov ”Fovenyora” a ne “Peščanik” prema originalu Danila Kiša. Pedantni domaćini su doduše naveli da je reditelj Sabolč Tolnai rođen u Subotici (bivša Jugoslavija), zavrsio studije u Novom Sadu (Vojvodina, Srbija) ali je prednost data mađarskim producentima. Da li je reč o nekom procesu „evropskih integracija” ili propustu, teško je reći ali već sama činjenica da se film “Peščanik” našao u konkurenciji dobra je za našu kinematografiju.
Kusturica je ina
če ovde veoma omiljen autor, a njegovo prisustvo uz Olivera Stouna, braću Darden, Terensa Dejvisa, Takeši Kitana, Tea Angelopulosa, predstavlja elitnu garnituru gostiju ovogodišnjeg festivala. Inače, festival je ove godine na veoma razuđenom programu imao preko 230 filmova, dugometražnih i kratkih, uz prisustvo brojnih filmskih ekipa iz čitavog sveta.
U konkurenciji “Balkanskog pregleda” prikazan je uspešno film “Turneja” Gorana Markovića, koji je izazvao veliko interesovanje ovdašnje publike i koji ce sigurno ući u uži izbor kandidata za nagrade u ovoj sekciji. Paznje vredan je i uspešan nastup našeg mladog reditelja Stevana Filipovića u okviru sekcije “work in progress” čiji je projekat ”Šišanje” , poput prethodnih godina Gorana Radovanovića i Uroša Stojanovića, ovde dobio podršku za produkcijsku realizaciju.

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER