naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 Borislav Anđelić: 48. FILMSKI FESTIVAL U SOLUNU.
 
Najuglednija filmska manifestacija u regionu. Preko 230 filmova iz 40 zemalja sveta.
Dinko Tucaković, kao predstavnik Jugoslovenske kinoteke, učesnik na Simpozijumu posvećenom ulozi filmskih arhiva u čuvanju kulturnog nasleđa.

 


 

Održani festivali

THESSALONIKI Official Site

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

41.NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA '06

HERCEG NOVI '06

53.KRATKI METAR

34.BEOGRADSKI FEST

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE Dinko Tucaković

HIHON (Španija) Ivan Karl

KIJEV (Ukrajina) Saša Janković

RIGA (Letonija) Goran Gocić

VENECIJA (Italija) Sandra Perović

FRIBURG (Švajcarska) Bora Anđelić

 

Naredni festivali

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

36.BEOGRADSKI FEST

55.KRATKI METAR

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 


Filmski festival u Solunu je jedna od najuglednijih filmskih manifestacija u regionu. Preko 230 filmova, dugometražnih i kratkih iz 40 zemalja sveta, tvore ovogodisnji program. Od naših biće prikazani “Klopka” i “Hadersfild”.
U okviru festivala je simpozijum posvećen ulozi filmskih arhiva u čuvanju kulturnog nasleđa. Simpozijumom koji se održava 18. novembra predsedava poznati reditelj Kosta Gavras a kao predstavnik Jugoslovenske kinoteke učestvovaće Dinko Tucaković.48. filmski festival u Solunu od 16. do 25. Novembra

Mada se mnoge manifestacije ozbiljno trude da obezbede prestižno mesto vodeće filmske međunarodne manifestacije u regionu, koji i na širem svetskom planu dobija sve više na značenju, naročito, to čini festival u Sarajevu, Međunarodni filmski festival u Solunu uspešno zadržava svoje mesto najuglednije manifestacije.
Ovogodišnji 48. po redu Međunarodni filmski festival u Solunu, koji se održava od 16. do 25. novembra
, upravo na impresivan način demonstrira svoje kvalitete plodovima bogate programske žetve, gde će se naći preko 230 filmova dugometražnih i kratkih iz 40 zemalja sveta, smeštena u više programskih celina od glavnog takmičarskog u čijoj su konkurenciji debitanstki i drugi filmovi, u izboru direktorke Despine Muzaki, njih 14 uz 3 filma van konkurencije i 12 specijalnih projekcija. Pored glavnog programa na kome će se naći “Lutke” Čehinje Karin Babinske, ”Siročad” Amerikanca Ri Ruso Janga, ”PVC-1” Grka Spirosa Strahopoulosa, ”Sreda, cetvrtak ujutru” Poljaka Gzegoća Pačeka i drugih o čemu će odluku doneti žiri. Žirijem predsedava poznati češki reditelj oskarovac Jirži Mencl u društvu sa rediteljkom Lukrecijom Martel iz Argentine, Nae Karantinom iz Rumunije i Jasminom Ahmadom iz Malezije, izmedju ostalih, a njima stoji čak 75 000 evra u rukama za renomirane statue Zlatnog i Srebrnog Aleksandra i ostale prateće nagrade.
 

 Goran Šušljik i Miki Manojlović u filmu "Hadersfild" Ivana Živkovića

Značajnu podršku ovom takmičarskom programu pružiće filmovi van konkurencije, poput najnovijeg filma Vong Kar Vaja “ Moje bluberi noći” na otvaranju kao i “Darjiling limitid” Vesa Andersona na zatvaranju,zatim “Mali bogovi” Grka Dimitri Karakatsanisa na radu u Belgiji a takodje, “Kako sam služio kralja Engleske” Jirži Mencla kao i dva filma u kojima igraju glumci sa naših prostora “Irina Palm” Sama Garbarskog sa Mikijem Manojlovićem, koji je imenovan i u konkurenciju za najbolju mušku ulogu od strane Evropske filmske akademije i “Delići izgnanika” Kanađanina Džeremija Podesve u kome igra Rade Šerbedžija.
Pored već tradicionalnog izbora najboljih grčkih filmova i posebnih retrospektiva u vidu, naprimer programa “Film Noar u grčkom filmu” ili “Uspomene na Nikosa Kazancakisa” festival u Solunu imaće i nekoliko zaista provokativnih omaža, poput Džonu Sajlsu, Vilijamu Klajnu i Novom španskom filmu a zatim i Japancu Mikio Naruseu, Korejancu Li Čang Dongu i Malajcu Jasminu Ahmedu koji je i član žirija.
Tradicionalno festival u Solunu, imaće i ove godine, veoma zapažen program filmova iz našeg regiona pod nazivom “Balkanski pregled” na kome će se pored nekih autora iz Turske ”Jaje” Semiha Kaplanoglua, ”Sudbine” Zekija Demirkubuza i “Internacionale” Muharema Gulmeša kao i “Armina” Hrvata Ognjena Sviličića naći i najnoviji filmovi srpskih autora Srdana Golubovića “Klopka” višestruko afirmisan u svetu kao i “Hadersfild” Ivana Živkovića.
 

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright YU FIPRESCI 2006-07.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER